gdje za vikend?

Dvije dobre ideje za izlet izvan grada, evo gdje ovog vikenda jedemo bučnicu, a gdje se kuha gljivarski kotlić

 Bučijada Press/
Bučijada u Ivanić-Gradu trajat će od petka do nedjelje, a Gljivijada u mjestu Klana održat će se u subotu

Sljedećeg vikenda održavaju se dva zanimljiva jesenska festivala vezana uz hranu, pa ako ste planirali dan provesti na otvorenom možete se zaputiti na jednodnevni izlet u Ivanić- Grad gdje se već devetnaestu godinu održava Bučijada, a ako se nalazite u blizini Rijeke i volite šetnje šumama i skupljanje gljiva priključite se zanimljivoj manifestaciji Gljivijada u malenom mjestu Klana.

Na ovogodišnjoj Bučijadi koja će trajati od petka do nedjelje i ove će se godine održati veliki sajam na kojem će svoje proizvode predstaviti 170 izlagača i petnaestak ugostitelja, pa ako ste u potrazi za domaćim bučinim uljem, usoljenim košticama buče ili zanimljivim namazima i sličnim proizvodima ovdje ćete zasigurno pronaći nešto za sebe.

image
Bučijada Press/

Ljubitelji ovog jesenskog povrća imat će prilike probati razna jela i pića s bučom poput domaćih bučnica i juha, piva od buče ili pak njihovu poznatu bučokremšnitu, a u subotu od 12 do 14 sati posjetitelji će moći probati i razne specijalitete od buče koje će pripremati chefovi Melkior Bašić i Damir Tomljanović.

Prema najavama organizatora i ove godine su za djecu spremili bogati program na već tradicionalnoj Maloj Bučijadi na kojoj će se prikazivati razne dječje predstave i nastupi mađioničara, a organizirat će se i utrke na drvenim konjićima, natjecanja u gađanju lukom i strijelom, skakanju u vrećama, gađanju limenki i brojnim drugim igrama. Za odrasle će se u središnjem gradskom parku na temu ukrašavanja održati i radionica s Kornelijom Benyovsky Šoštarić, voditeljicom poznate HRT-ove emisije Vrtlarica.

image
Bučijada Press/

Ljubitelje gljiva zasigurno će razveseliti Gljivijada, manifestacja koja se održava u subotu 7. listopada u malenom mjestu Klana. Program počinje u 9 sati okupljanjem ispred Općine kada kreće edukativna šetnja klanjskom šumom, inače područjem poznatim kao gljivarsko odredište. Nakon berbe gljiva na parkiralištu iza Općine krenut će kulinarska radionica "Gljive na roštilju", te natjecanje u kuhanju kotlića od gljiva i palente. Krajem dana oko 19 sati posjetitelji će u Velikoj vijećnici moći pogledati izložbu gljiva, te poslušati predavanje determinatora gljiva Ervina Raguzina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:43