Iako će vas naziv vjerojatno odmah asocirati na krafne, krafi su zapravo jelo najsličnije raviolima. Pune se slatkim nadjevom od sira, ali se najčešće poslužuju s, primjerice, pečenom kokoši i povrćem, uz gulaš ili žgvacet.
Krafi su se nekada jeli samo u posebnim prilikama, primjerice na vjenčanjima, i posluživali su se između juhe i glavnog jela. Zamastili bi se umakom od kokošjeg pečenja, a u bogatijoj varijanti služili su se i uz žgvacet od kokoši, tako nam je povijest ovog tradicionalnog istarskog jela svojevremeno objasnila chefica Jasna Pušec.
Krafi su, zapravo, veliki ponos Istrijanki i Istrijana, radile su ih none, mame, tete, a posebno su popularni u istarskim mjestima Labin, Raša, Kršan, Trget i Plomin, gdje ih je u društvu gospođe Ane radila i slastičarka Petra Jelenić u novoj epizodi gastro putopisnog serijala ‘Slatka kuharica‘.
Recept za plominske krafe ostavljamo vam u nastavku, a tu je i recept za slasticu koju je Petra Jelenić napravila inspirirana krafima. U pitanju su, kako ih naziva, prhki ‘krafasti‘ keksi, za koje će vam trebati klasični sastojci za prhko tijesto, dok ćete nadjev napraviti od bijele čokolade, sira, mljevenih badema i pistacija i korice naranče i limuna.
Petrini keksi zvuče nam toliko dobro da već ozbiljno razmišljamo da ih ovog Božića uvrstimo na svoju to do listu blagdanskih slastica, a ako se ta ideja sviđa i vama, njezin recept svakako spremite. Cijelu epizodu ‘Slatke kuharice‘ na temu plominskih krafa pogledati možete i na platformi HRTi.
PLOMINSKI KRAFI
recept gospođe Ane
Za tijesto će vam trebati:
400 g glatkog brašna
2 jaja
malo soli
3 žlice ulja
4 žlice vode
ribana korica pola limuna
Priprema:
Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto i pustite da malo odmori dok radite nadjev.
Za nadjev:
40 g grožđica
malo ruma za grožđice
300 g tvrđeg kravljeg sira
vanili šećera
1 jaje
2 žlice šećera
2 žlice krušnih mrvica
40 g maslaca
Priprema:
U grožđice dodajte rum. Naribajte sir pa dodajte vaniliju, jaje, šećer i vanili šećer. Pomiješajte pa dodajte mrvice da povežu smjesu. Dodajte grožđice i rum. Tijesto razvaljajte na 3 mm debljine. Rasporedite nadjev na tijesto i oblikujte krafe. Zakuhajte lonac vode, dodajte sol i stavite kuhati krafe oko sedam minuta. Krafe izvadite iz vode pa na svaki stavite malo maslaca i naribanog sira. Ukrasite mentom i poslužite. Krafi su se tradicionalno posluživali uz gulaše i žgvacet, no i u slatkoj verziji.
PRHKI ‘KRAFASTI’ KEKSI
recept Petre Jelenić
Za tijesto će vam trebati:
120 g maslaca sobne temperature
205 g glatkog brašna
60 g šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
naribana korica jedne naranče
prstohvat soli
Za nadjev:
150 g bijele čokolade
150 g mekog ovčjeg sira
60 g mljevenih pistacija
60 g mljevenih badema
korica ribane naranče
korica ribanog limuna
prstohvat soli
Priprema tijesta:
Zamijesite sve sastojke u glatko tijesto. Ako je slučajno malo suho dodajte žlicu vode. Spremite u hladnjak da se stisne. Stisnuto tijesto podijelite u kuglice od 30 g i razradite. Valjajte u krugove promjera 10ak centimetara. Stavite na sredinu nadjev, preklopite pa oblikujte kekse. Složite na lim za pečenje i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 175°C oko 12 minuta (ovisi o pećnici). Pecite bez upaljenog ventilatora.
Priprema nadjeva:
Namirnice moraju biti sobne temperature. Čokoladu otopite na pari pa umiješajte razrađeni sir. Miješajte da se poveže pa dodajte ostale namirnice. Glatko pomiješanu smjesu spremite u hladnjak da se stisne pa oblikujte kuglice teške 25 g.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....