THE SIGNATURE DISH: 4 OF A KIND

Rovinj uz neka od najvećih imena hrvatske scene slavi gastronomiju koja poštuje prirodu

Jedinstveni gourmet event, koji će se održati večeras u Grand Park Hotelu Rovinj, spaja vrhunsku gastronomiju, umjetnost i održivost. Osim uživanja u ljepotama lokalne kuhinje, cilj je preispitati odnos prema hrani i resursima, s posebnim fokusom na važnost održivih praksi u kulinarstvu

Više nego ikad svjedoci smo brze izmjene trendova u gotovo svim poljima, pa tako i u gastronomiji. Gotovo svake godine pojavljuju se novi kulinarski stilovi, tehnike i pristupi hrani, no ključni trendovi koji danas dominiraju ne tiču se samo okusa i tehnika kuhanja. Sve više potrošača zahtijeva odgovoran pristup prema hrani, a restorani, proizvođači i poljoprivrednici odgovaraju na te promjene stvaranjem novih standarda i praksi.

Održiva gastronomija, koja uključuje smanjenje otpada, korištenje ekološki prihvatljivih izvora i smanjenje ugljičnog otiska, postala je imperativ za mnoge restorane i proizvođače hrane. Više nije dovoljno samo pripremiti ukusno jelo, već potrošači traže kuhinju koja vodi računa o tome odakle su sastojci, kako je hrana uzgojena, kako dolazi na tržište te, na koncu, i do naših tanjura. Upravo zato lokalna kuhinja doživljava veliki povratak na scenu, s posebnim naglaskom na sezonske sastojke. Tako kuhari diljem svijeta sve više surađuju s lokalnim poljoprivrednicima i proizvođačima, ne samo kako bi podržali lokalno gospodarstvo nego i kako bi gostima pružili autentično iskustvo hrane koja je svježa, nutritivno bogata i specifična za određeno podneblje.

image
Maja Danica Pečinović

Osim okupljanja vrhunskih chefova i uživanja u izvanrednim jelima, ova večer posjetiteljima će pružiti multisenzorno iskustvo koje povezuje umjetnost, simboliku i gastronomske inovacije

Jedan od najljepših hrvatskih gradova, Rovinj, ponosi se svojom gastronomskom scenom koju karakteriziraju lokalne namirnice, autohtoni recepti i izvrsna vina. Budući da gastronomija često igra presudnu ulogu u odlučivanju koje mjesto posjetiti, ne čudi što je ovaj grad imao najveći broj noćenja ove sezone, rekordnih 1,085.495 u kolovozu. Osim prirodnih i povijesnih ljepota, Rovinj se kroz godine profilirao i kao destinacija čiji šarm leži u sposobnosti da očuva autentičnost istarske kuhinje dok istovremeno nudi moderne kulinarske inovacije.

image
Press

MAŠA SALOPEK

Talentirana Čakovčanka, koju je prije tri godine, dok je radila kao pastry chef u slavnoj Hiši Franko Ane Roš, 2021. godine The Best Chef Awards proglasio najboljom slastičarkom na svijetu, lani se pridružila timu Jeffreyja Velle u jednom od naših hrvatskih hotelskih restorana visoke kategorije Cap Aureo u Grand Park Hotelu Rovinj. Njezina gotovo pankerska osobnost, ali istodobno i istočnjačka posvećenost i minucioznost u pripremi, a ponajviše strastvena kreativnost koja rezultira neočekivanim kombinacijama osigurali su joj posebno mjesto na generacijskoj who is who listi svjetskog slastičarstva. Deserti Maše Salopek uvijek su nešto drugo i posebno, a takav će biti i njezin doprinos na ovogodišnjoj rovinjskoj večeri The Signature Dish: 4 of a kind, posvećenoj održivosti

JEFFREY VELLA

Maltežanin kojega hrvatska publika poznaje, uvažava i voli već petnaestak godina vodio je neke od važnijih restorana u ovoj zemlji. Naposljetku je postao korporativni kulinarski direktor Maistre, ali osobno kuha samo u signature restoranu Cap Aureo Grand Park Hotela Rovinj. Glavnu ulogu u njegovu perfekcionističkom pristupu u kuhinji imaju isključivo vrhunske namirnice, koje Vella i njegov tim nabavljaju od uzgajivača i ribara s obližnjih farmi i tržnica, snažno podržavajući lokalnu zajednicu i održivo ribarstvo. Svježina i čisti okusi njegova su opsesija, pa i ovaj put možemo očekivati da će nam veliki chef priuštiti apsolutnu senzaciju

Razvoj održivog turizma i poštovanje prirodnih resursa čine ovaj grad idealnim mjestom za promicanje odgovornog kulinarstva. Rovinj je i ove godine domaćin jedinstvenog gourmet eventa “The Signature Dish: 4 of a Kind”, koji spaja vrhunsku gastronomiju, umjetnost i održivost. Ovaj događaj je i humanitarnog karaktera, a održat će se u petak, 25. listopada u Grand Park Hotelu Rovinj. Večer će posjetiteljima donijeti spoj visoke kuhinje, umjetničkog izraza i lokalne baštine te učiniti ovo nezaboravnim iskustvom, koje promiče ekološku svijest i očuvanje kulturne baštine.

image
Tea Pozar

DANIJEL & ILJA ĐEKIĆ

Čovjek koji je Hrvatskoj, Rovinju i svom restoranu Monte donio prvu Michelinovu zvjezdicu. Pretvorivši obiteljsku konobu u fine dining restoran poštujući tradiciju, odnosno podižući poznate okuse na spektakularnu razinu, bio je istinski pionir s vizijom. Njegove zaigrane degustacijske menije, utemeljene na lokalnom mesu, ribi, povrću i divljem bilju, dodatno razigrava sin Ilja, sad već respektabilan mladi chef koji je imao sreću stasati uz oca, koji je već neko vrijeme njegov partner u kuhinji i, prirodno, dostojni nasljednik kojemu je ljestvica odmalena postavljena visoko

Osim uživanja u svim ljepotama lokalne kuhinje, cilj je inspirirati sudionike da preispitaju svoj odnos prema hrani i resursima, s posebnim fokusom na važnost održivih praksi u kulinarstvu. Svoju strast prema održivosti, inovaciji i lokalnoj tradiciji pokazat će svjetski priznati chefovi kroz nesvakidašnji pristup u osmišljavanju i oblikovanju svojih sljedova. Posjetitelji će tako imati priliku uživati u četiri slijeda četiriju chefova, a svaki chef stvara svoj slijed koristeći lokalne sastojke, s naglaskom na održivost i kreativnost u kulinarskom pristupu. Uz to, svako jelo nosi svoju priču i jedinstvenu posvetu Istri. Ovom se manifestacijom žele naglasiti vrijednosti koje su Rovinju dobro poznate, ali u kulinarskom obliku - poštovanje prema prirodi, vrednovanje lokalnih proizvođača i slavljenje kreativnosti.

image
Maja Danica Pečinović

EMANUELE SCARELLO & SIMONE DE LUCCA

Chef Emanuele Scarello vodi Agli Amici, restoran u Udinama koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, a svoju je istoimenu rovinjsku ispostavu, koju je otvorio u suradnji s Maistrom, također već prve godine obasjao jednom, a ubrzo, ove godine, i drugom, postavši tako jedinim nositeljem dviju prestižnih zvjezdica u Hrvatskoj. Njegovi su meniji inspirirani originalnim udinskim restoranom i Istrom odnosno Rovinjem, gdje mu je fokus također na lokalnim i sezonskim namirnicama poput jakobovih kapica, trilja, rajčica ili janjetine. Zajedno sa svojim pouzdanim chefom Simoneom De Luccom i ove će godine uveličati ovu večeru

Goste će svojim jelima počastiti Jeffrey James Vella, poznat po eksperimentalnom pristupu i kreativnom korištenju lokalnih sastojaka; Simone De Lucca i Emanuele Scarello, talijanski duo poznat po vrhunskoj gastronomiji koja spaja sofisticiranost i održivost, a čiji pristup hrani naglašava jednostavnost, kvalitetu i posvećenost detaljima; istarski chefovi Danijel i Ilja Đekić, koji s dubokim poštovanjem prema lokalnim tradicijama spajaju moderne tehnike s okusima Istre i kreiraju jedinstvene interpretacije autohtonih recepata; još jedno domaće ime je Damir Pejčinović, koji spajanjem inovativnih tehnika s tradicionalnim okusima stvara nezaboravne gurmanske doživljaje.

image
Tea Pozar

DAMIR PEJČINOVIĆ

Executive chef u stanciji Meneghetti Wine Hotel & Winery u Balama, poznatoj po svojim vrhunskim vinima, maslinovim uljima i senzacionalnim jelima koja slave mediteransku kuhinju i lokalne proizvode. Svoja jela kreira samo od najsvježijih i najboljih lokalnih sastojaka, a odlikuje ga vrlo precizno kuhanje u kojem glavnu namirnicu na tanjuru oplemenjuje samo s nekoliko sastojaka

Uz vrhunske sljedove, događaj će zaokružiti desert renomirane slastičarke Maše Salopek, koja će kroz zero-waste koncept pokazati kako slastičarstvo može biti održivo i inovativno.

Svaki slijed nadopunit će pomno odabrana vina vinarije Kozlović, koja će dodatno istaknuti okuse jela i naglasiti sinergiju između lokalne kuhinje i vrhunskih istarskih vina. Svečanoj atmosferi posebno će pridonijeti Ana Rucner, koja će svojom izvedbom na violončelu dodatno pojačati doživljaj spajanja umjetnosti i gastronomije, na poseban način.

image
Press

Osim okupljanja vrhunskih chefova i uživanja u izvanrednim jelima, ova večer posjetiteljima će pružiti multisenzorno iskustvo koje povezuje umjetnost, simboliku i gastronomske inovacije. Kroz večer će se na plazma ekranima prikazivati vizuali koji oslikavaju izazove okoliša i važnost očuvanja lokalnih resursa, a u središtu restorana bit će postavljena velika kocka leda, koja se polako topi simbolizirajući hitnost klimatskih promjena i potrebu za djelovanjem.

Kroz jedinstvenu kombinaciju održivosti, promoviranja lokalnih vrijednosti i visoke kuhinje, “The Signature Dish: 4 of a Kind” redefinira koncept gurmanskih događaja i pomiče granice kulinarstva.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Maistra Hospitality Group

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2024 12:01