Tuga nakon prekida može biti paralizirajuća, ali s vremenom će polako početi popuštati

 SHUTTERSTOCK
budite blagi prema sebi

Razlaz s partnerom kojeg ste duboko voljeli ne znači razlaz sa životom i srećom...

Oporavak nakon prekida veze može biti bolan i dugotrajan, no nemojte izgubiti iz vida da je to prirodni proces i put na čijem ćete kraju opet pronaći sebe te s novim entuzijazmom i optimizmom gledati na život

Postoji paradoks u tuzi zbog gubitka partnera nakon prekida veze ili razvoda braka: kako nas gubitak nečega što očito nije bilo dobro i zadovoljavajuće (u suprotnom do prekida ne bi ni došlo) može toliko pogoditi i rastužiti? Pa ipak može. Žalovanje se obično povezuje sa smrću, no svatko tko je prošao kroz prekid duge veze ili razvod braka zna da kraj veze ili braka može prouzročiti slične emocije kao smrt bliske osobe. Normalno je da se u periodu nakon prekida ili razvoda čovjek osjeća zbunjeno i da je preplavljen emocijama. Uobičajeno je i da obje strane osjećaju tugu i gubitak, pa čak i ako odluka o prekidu nije bila posve složna. Nasuprot onome što možemo vidjeti u romantičnim komedijama ili čuti u brojnim popularnim pjesmama, proždiranje golemih količina sladoleda ili opijanje nisu učinkovite taktike za nošenje s emocionalnom olujom nakon prekida. Nema te količine čokolade koja može neutralizirati gorak okus koji je loša veza ostavila u vašim ustima niti te količine alkohola koja će isprati sve dobre i loše uspomene koje naviru i proganjaju vas. Prekid iziskuje rad na sebi, pa čak i planiranje, jer je to ono što će vas držati na površini i ukorijenjenima u stvarnom životu, a ne u gorčini i uspomenama dok vrijeme ne učini svoje. Budućnost nakon prekida itekako postoji i opet ćete je otkriti, samo si trebate dati vremena, ali i potruditi se da se na tom putu ne izgubite. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da lakše prođete kroz krizni period nakon razlaza od osobe koju ste nekoć duboko voljeli i s kojom ste dijelili život i snove.


Zašto su prekidi bolni?

Prekid veze ili razvod braka ubrajaju se među najstresnija i najemotivnija iskustva koja netko doživi u životu. Koji god bio razlog razlaza te neovisno o tome jeste li vi taj razlaz željeli ili ne, kraj veze može preokrenuti naglavce cijeli vaš svijet te prouzročiti niz bolnih i uznemirujućih emocija. Pa čak i onda kad veza više nije dobra, ugodna ni zadovoljavajuća za oba partnera, razvod ili prekid i opet mogu biti vrlo bolni jer predstavljaju gubitak: ne samo gubitak bliskosti nego i zajedničkih snova i planova. Ljubavne veze uvijek započinju pravom eksplozijom pozitivnog uzbuđenja i nada u svijetlu budućnost, a kad veza na kraju ne uspije, osjećamo duboko razočaranje, stres i tugu. Osim toga, prekidi i razvodi vas preko noći katapultiraju u posve nov i "nesiguran" teritorij. Sve na što ste navikli i način na koji ste živjeli naglo su prekinuti: vaša rutina, odgovornosti, vaš dotadašnji dom, odnosi s proširenom obitelji i zajedničkim prijateljima, pa čak i vaš identitet može ponekad biti doveden u pitanje ili se barem tako osjećate. Prekid donosi sa sobom i nesigurnost u vezi s budućnosti. Kakav će biti vaš život bez partnera? Hoćete li moći naći nekog drugoga? Hoćete li moći voljeti nekog drugoga? Hoćete li zauvijek ostati sami? Ponekad se ljudima sve te nepoznanice mogu činiti gorim od ostanka u nezadovoljavajućoj i nekvalitetnoj vezi u kojoj je davno nestalo ljubavi ili poštovanja. U svakom slučaju, bol, nagli prekid i gubitak svega što je bilo poznato i na neki način pružalo osjećaj sigurnosti i pripadnosti, kao i nesigurnost budućnosti koja je pred osobom nakon prekida predstavljaju tešku i složenu mješavinu osjećaja, pa stoga i ne čudi da oporavak od razvoda ili prekida može biti vrlo bolan i dugotrajan. Ipak, u tom neizbježnom procesu imajte cijelo vrijeme na umu da ćete kroz to teško iskustvo proći, da vi to možete te da ćete nakon svega moći ponovno organizirati svoj život i ispuniti ga novom nadom i optimizmom.


Prirodna reakcija na gubitak

Tugovanje je prirodna reakcija na gubitak, a prekid romantične veze ili razvod braka uključuju brojne gubitke: gubitak partnerstva i zajedničkih iskustava (čak i ako ona možda nisu uvijek bila ugodna); gubitak podrške - bilo financijske bilo intelektualne, socijalne ili emocionalne te gubitak nada, planova i snova (što može biti čak i bolnije od praktičnih materijalnih gubitaka). Možda vas plaši ideja da si dopustite osjetiti bol zbog svih tih gubitaka jer se bojite da bi vaše emocije mogle biti previše intenzivne da biste ih mogli podnijeti te da biste mogli zauvijek ostati zaglavljeni u tuzi, depresiji i beznađu. No, nemojte zaboraviti da je tugovanje ključni dio procesa cijeljenja. Upravo ta bol koju donosi tugovanje omogućuje nam da ostavimo iza sebe staru vezu i krenemo dalje otvarajući prostor za nove emocije i planove. Kako god duboka bila vaša tuga, važno je da ne zaboravite da neće trajati vječno. Osvijestite da je u redu biti preplavljen emocijama Normalno je da istodobno ili naizmjence osjećate tugu, srdžbu, iscrpljenost, frustracije, zbunjenost, olakšanje ili ogorčenost. Svi ti osjećaji mogu biti prisutni i vrlo intenzivni. Moguće je i posve normalno da osjećate i zabrinutost u vezi s budućnosti. Prihvatite te reakcije i imajte na umu da će se svi ti osjećaji i strahovi s vremenom smanjiti, ublažiti, a naposljetku i posve nestati. Čak i ako je veza koju ste prekinuli bila nezdrava i loša, upuštanje u nepoznato i u neki novi život za koji još niste sigurni kakav će biti može biti prilično zastrašujuće. Nemojte se boriti protiv svih tih emocija, dopustite si da budete istodobno bijesni i tužni, zbunjeni i prestrašeni... Sve te emocije koje vas preplavljuju možda i jesu bolne, ali budete li ih pokušavali potisnuti, to će samo produljiti proces tugovanja.


Budite blagi prema sebi

Dopustite sebi da se osjećate lošije nego inače i da funkcionirate na nešto nižoj razini i manje učinkovito nego prije te prihvatite činjenicu da će to potrajati određeno vrijeme. Možda nećete biti tako produktivni na poslu ili se neko vrijeme nećete brinuti o drugima ili im posvećivati pažnju onako kako ste to prije činili. Ne postoje supermeni i nitko to od sebe ne treba očekivati: uzmite si vremena koliko vam je potrebno da zacijelite rane i emocije, da se pregrupirate i reorganizirate te da se ponovno, na način koji vam bude odgovarao, napunite energijom.


Ne morate kroz sve prolaziti sami

Dijeljenje svojih osjećaja s bliskim članovima obitelji ili prijateljima može vam pomoći da lakše i brže prebrodite taj teški period. Možete čak razmisliti o tome da se uključite u neku grupu podrške online ili u lokalnoj zajednici u kojoj možete razgovarati s osobama koje su u sličnoj situaciji i prolaze kroz prekid ili razvod. Izoliranje i osamljivanje može samo povećati razinu stresa koji osjećate, smanjiti vašu sposobnost koncentracije te se ispriječiti između vas i uspjeha u poslu, neke nove veze i općeg psihofizičko zdravlja. Nemojte se susprezati od traženja pomoći ako osjećate da bi vam dobro došla. Iako ste možda osoba kojoj je i inače teško govoriti drugima o svojim osjećajima, a naročito u ovakvoj situaciji, jako je važno da pronađete način da to ipak učinite. Činjenica da znate da drugi znaju kakvi su vaši osjećaji u tom periodu pomoći će vam da se osjećate manje usamljeno u svojoj boli, a to će pridonijeti i bržem cijeljenju rana. Ako ništa drugo, od pomoći može biti i pisanje neke vrste dnevnika o svojim emocijama i mislima u tom periodu.


Zapamtite da je glavni cilj - krenuti dalje

Priznavanje i izražavanje svojih osjećaja pružit će vam osjećaj olakšanja na neki način, no jako je važno da se ne počnete hraniti negativnim emocijama ili pretjerano analizirati situaciju. Zaglavljivanje u bolnim osjećajima poput okrivljavanja, ljutnje, zamjeranja i slično samo će vam oduzeti dragocjenu energiju i spriječiti vas da se oporavite i krenete dalje sa svojim životom.


Podsjećajte se da još uvijek imate budućnost

Kad se povežete s drugom osobom i upustite u zajednički život, onda počinjete i zajedno graditi i gajiti mnoge nade i snove o vašem budućem životu. Nakon prekida teško je sve te ciljeve za kojima ste čeznuli ostaviti iza sebe, odreći ih se. No, dok oplakujete budućnost kakvu ste nekoć zamišljali zajedno s partnerom, ne zaboravite da će s vremenom nove nade i snovi zamijeniti ove stare i dati vam nove poticaje i razloge da se veselite životu.


Razlika između normalne reakcije i depresije

Tuga nakon prekida može biti paralizirajuća, ali s vremenom će polako početi popuštati. Dan za danom, korak po korak, počet će je zamjenjivati osjećaji nade, radosti i optimizma i polako ćete početi nastavljati sa svojim životom na neki novi način i s novim entuzijazmom za svakodnevne stvari, rituale, događaje... Ipak, ako jako dugo vremena ne osjećate da ni u kojem pogledu ne idete ni korak naprijed, moguće je da patite od depresije i tada je jako važno potražiti stručnu pomoć.

image

SHUTTERSTOCK


Brinite se o sebi

Prekid veze ili razvod su izuzetno stresni događaji koji stubokom mijenjaju dotadašnji život osoba koje prolaze te situacije. A kad se nađete u vrtlogu loših emocija i kad ste suočeni s velikim životnim promjenama kao što je ova, više nego ikada je važno da ne zanemarite sebe već da se, naprotiv, brinete o sebi možda i više nego što ste to činili prije. Bol i uznemirenost koju razlaz donosi mogu vas učiniti i psihički i fizički vrlo ranjivima. Možda će vam se činiti smiješnim, ali bilo bi dobro da se brinete o sebi jednako kao što se brinete kad obolite od gripe. Odmarajte se što više, smanjite na minimum sve ostale izvore stresa u svom životu, smanjite preopterećenost poslom ako je ikako moguće, priuštite si tople kupke, šetnje, slušanje glazbe u kojoj uživate ili čitanje knjiga koje vas zanimaju. To da se naučite brinuti o sebi, ako dosad niste imali tu naviku i ako ste sebe uvijek stavljali na posljednje mjesto, mogla bi biti jedna od najvrednijih lekcija koje ćete naučiti nakon prekida. Briga o sebi približit će vas pozitivnom izboru i odluci da krenete naprijed. Ovo su neki od savjeta stručnjaka za brigu o sebi nakon prekida koja će vas zadržati na pravom putu - a to je put prema oporavku.


1. Svaki dan pronađite malo vremena za sebe

Olakšajte zacjeljivanje rana tako što ćete u dnevnom rasporedu uvijek naći pola sata za aktivnosti koje vas smiruju i opuštaju, bilo da je riječ o izlasku s prijateljima, šetnji prirodom, slušanju glazbe, uživanju u vrućoj kupki, dobroj masaži, čitanju knjige, odlasku na vježbe joge ili pijuckanju šalice toplog čaja.

2. Držite se rutine

Prekid ili razvod mogu poremetiti gotovo svaki aspekt i svako područje vašeg života, što dodatno potencira osjećaj stresa, nesigurnosti i kaosa. Povratak rutini i strukturiranom vremenu može pružiti umirujući osjećaj normale u općem kaosu.

3. Odgodite donošenje velikih odluka

Nastojte ne donositi neke velike i životno važne odluke u prvih nekoliko mjeseci nakon prekida, poput davanja otkaza i mijenjanja posla ili preseljenja u drugi grad. Ako si možete to priuštiti, pričekajte radije da se emocije malo slegnu kako biste hladne glave mogli donijeti odluku koja će biti uistinu najbolja za vas, a ne rezultat nekog inata, ljutnje ili potrebe za bijegom.

4. Ne pribjegavajte alkoholu, drogi ili prejedanju

Nakon prekida je lako moguće da se osjećate tako loše da ste spremni posegnuti za bilo čim kako biste ublažili bol i usamljenost. No, posezanje za alkoholom i drogama ili prejedanje kao za izlazom iz takve situacije dugoročno je nezdrav i destruktivan način nošenja s teškim osjećajima.

5. Donesite odluke koje su zdrave za vas

Drugim riječima, hranite se zdravo, naspavajte se dobro i redovito vježbajte. U stresnom periodu kao što je onaj nakon prekida ili razvoda lako se može dogoditi da zanemarite zdrave životne navike. Moguće je da prestanete jesti i izgubite interes za hranu, da se počnete prejedati, da se ne možete natjerati da ustanete i vježbate ili odete na neki oblik rekreacije, a da istodobno ne možete ni zaspati i dobro se naspavati. To su odluke koje morate donijeti i morate ih se pridržavati želite li zaista krenuti naprijed: u suprotnom sav ostali trud neće imati smisla budete li se nakon svega i razboljeli i bili posve iscrpljeni, pothranjeni ili preuhranjeni.

6. Provodite vrijeme s ljudima koji vas podržavaju, cijene i ispunjavaju energijom

Pametno birajte društvo u tom teškom periodu. Okružite se ljudima koji su pozitivni i koji će vas zaista saslušati kad budete imali potrebu izreći svoje osjećaje. Važno je da osjećate da možete biti iskreni u vezi sa svojim osjećajima ne brinući se hoće li vas druga osoba kritizirati, osuđivati ili vam nametati što trebate činiti.

7. Njegujte nova prijateljstva

Imate li osjećaj da ste izgubili krug prijatelja zajedno s vezom, potrudite se upoznati nove ljude. Pridružite se nekoj online grupi s istim interesima, upišite se na neki tečaj, uključite u aktivnosti lokalne zajednice ili sudjelujte u volonterskim aktivnostima. Sve su to prilike da se družite, razgovarate i upoznajete nove ljude.

8. Istražite nove interese

Razvod ili prekid predstavljaju istodobno kraj nečega i početak nečeg novog. Iskoristite tu priliku da otkrijete neke nove interese i aktivnosti ili da isprobate nešto što ste oduvijek željeli, ali ste tu svoju želju zanemarivali. Angažiranje u novim, zabavnim i zanimljivim aktivnostima omogućit će vam da živite u sadašnjem trenutku umjesto da kukate nad prošlošću i ponovno će vam odškrinuti vrata uživanja u životu.

Linker
06. ožujak 2024 10:45