SHUTTERSTOCK
IZA KULISA

Problemi s orgazmom? Niste jedini, evo koji čimbenici mogu sputavati vaš užitak i kako ih se riješiti

Puno čimbenika iz vašeg okruženja može utjecati na vaš užitak u sobi bez da ste toga svjesni


Postizanje orgazma nije uvijek jednostavno. Za one koji nisu upoznati s osjećajem, može biti teško znati što očekivati ili kako uopće postići orgazam. Puno žena smatra da je sam „put“ do vrhunca podosta zbunjujuć, posebno bez ikakvog jasnog vodstva ili razumijevanja što treba i kada raditi, a osim toga, emocionalni čimbenici, društveni pritisci i kulturna uvjerenja mogu učiniti proces još kompliciranijim, što dovodi do osjećaja frustracije ili nelagode.

Stvarnost je da se žene nerijetko bore za orgazam, i to češće nego što se priznaje. Ginekologinja Talia Crawford, dr. med., ističe razloge koji stoje iza ovih poteškoća i nudi potencijalne načine za njihovo prevladavanje, pokazujući da se seksualni užitak može postići pravim pristupom i podrškom.


Je li normalno boriti se s orgazmom?

Na orgazam utječu mnogi čimbenici, kao što su lijekovi, stres, mentalno zdravlje, pa čak i dinamika vaše veze. Ako nikada niste doživjeli vrhunac, daleko ste od jedine osobe u toj grupi. Zapravo, ako je to toliko ustaljen problem za vas, za njega čak postoji i medicinski izraz - anorgazmija.

Čak i oni koji doživljavaju orgazam često smatraju da nije uvijek tako intenzivan kao što ga mnogi prikazuju. Mit je da je svaki vrhunac duboko i pamtljivo iskustvo. U stvarnosti, on može biti suptilan ili se ponekad uopće ne dogoditi. Istraživanja, koja su često usredotočena na heteroseksualne žene, pokazuju da se puno njih „bori“ s orgazmom - treba im puno više vremena nego što bi željele kako bi ga postigle ili smatraju da su njihovi orgazmi manje zadovoljavajući od očekivanog.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto orgazmi mogu biti nedostižni

Postoji nekoliko razloga zašto bi netko mogao imati poteškoća s postizanjem orgazma:

  • Nedostatak stimulacije - Mnogim ženama potrebna je izravna stimulacija klitorisa kako bi došla do vrhunca, a bez nje sam vaginalni odnos možda neće biti dovoljan. Istraživanje drugih erogenih zona, poput bradavica ili manje konvencionalnih područja poput vlasišta ili nožnih prstiju, ponekad također može pomoći.
  • Mentalne smetnje - Iscrpljenost, stres ili osjećaj samosvijesti mogu ometati seksualno uzbuđenje. Čak i privremene smetnje mogu nekoga izvući iz trenutka.
  • Dinamika odnosa - Dobra komunikacija i povjerenje ključni su za zadovoljavanje seksualnih iskustava. Problemi u vezi, općenito govoreći, mogu prigušiti seksualni užitak.
  • Zdravstveni problemi - Određena zdravstvena stanja koja utječu na ravnotežu hormona, protok krvi ili osjetljivost živaca mogu ometati orgazam. Stanja poput menopauze, dijabetesa ili čak mišićnih problema s dnom zdjelice mogu igrati ulogu.
  • Nuspojave lijekova - Poznato je da određeni lijekovi, uključujući antidepresive, lijekove za krvni tlak i kemoterapiju, smanjuju seksualnu želju ili otežavaju vrhunac.
  • Psihološki čimbenici - Stanja mentalnog zdravlja poput anksioznosti ili depresije mogu duboko utjecati na seksualna iskustva. Prošle traume, negativna seksualna iskustva ili osobna uvjerenja o seksu također mogu otežati postizanje orgazma.
  • Upotreba supstanci - Alkohol, pušenje ili druge supstance mogu se činiti kao način za poboljšanje raspoloženja, ali često imaju suprotan učinak, pridonoseći seksualnoj disfunkciji i kratkoročno i dugoročno.

Pronalaženje rješenja

Ako je postizanje orgazma za vas predstavlja borbu i nešto čemu se ne veselite, prvi korak je otvoreni razgovor. Za one koji su u vezi, razgovor o seksualnim potrebama i sklonostima s partnerom često je ključan. Konkretno, komuniciranje o važnosti stimulacije klitorisa tijekom seksa može povećati šanse za orgazam, a za one koji nemaju partnera, eksperimentiranje kroz samostimulaciju također može biti od pomoći.

Ako osobni napori ne daju rezultate, traženje liječničkog savjeta dobar je sljedeći korak. Liječnik može pregledati lijekove i provjeriti ima li fizičkih stanja koja bi mogla uzrokovati probleme. Ponekad se mogu preporučiti specijaliziraniji tretmani poput terapije dna zdjelice ili sesija sa seksualnim terapeutom.

Možda će biti neugodno razgovarati o seksualnom zdravlju s liječnikom, ali rješavanje ovih problema ključno je za vaše opće dobro. Također je važno spomenuti sve povezane simptome poput boli, slabog interesa za seks, poteškoća s uzbuđenjem ili povijesti traume, jer ti čimbenici mogu utjecati na orgazam.

Koraci koje možete sami isprobati

Evo nekoliko praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći:

  • Masturbacija - Istraživanje vašeg tijela kroz samozadovoljstvo zdrav je način da otkrijete što vam stvara dobar osjećaj i kako možete postići orgazam.
  • Kegelove vježbe - Jačanje mišića dna zdjelice može povećati seksualni užitak i povećati vjerojatnost vrhunca.
  • Eksperimentiranje s igračkama i lubrikantima - Ponekad dodatni alati mogu pomoći nekome da pronađe nove načine da doživi užitak.
  • Stvaranje pravog okruženja - Odvajanje vremena za opuštanje i potpuno uključivanje u seksualnu aktivnost, bilo da to znači dužu predigru ili isprobavanje novih oblika seksualne stimulacije, može napraviti veliku razliku.
  • Traženje terapije - Ako problemi s mentalnim zdravljem ili vezama utječu na seksualna iskustva, profesionalno savjetovanje može pomoći u otkrivanju i rješavanju temeljnih uzroka.
  • Upravljanje stresom - Smanjenje stresa i prakticiranje svjesnosti mogu olakšati održavanje prisutnosti tijekom seksualne aktivnosti i povećati šanse za vrhunac.

Strpljenje i samosuosjećanje

Orgazam nije uvijek nešto što se može prisiliti. Ponekad pritisak da se on postigne može ga učiniti još nedostižnijim. Bitno je pristupiti seksualnom užitku sa strpljenjem i osjećajem znatiželje. Nekima može biti potrebno više pokušaja ili produljena stimulacija da bi to postigli, u tim trenucima važno je usredotočiti se na proces, a ne na ishod.

Postoji mnogo načina za uživanje u seksualnoj intimnosti koji se ne oslanjaju na orgazam kao krajnji cilj. Samo iskustvo može ponuditi vrijedan uvid u osobne preferencije, tijelo i intimne veze.

Linker
04. listopad 2024 10:26