FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ima li spasa

Osam znakova da je u vašoj vezi nestalo strasti, a brzi kviz će vam pokazati jeste li srodne duše, prijatelji ili cimeri

Zajedničko spavanje nije jedina stvar koja vaš ljubavni život može lišiti strasti. Bračna savjetnica Kate Taylor ističe osam razloga zbog kojih se vaš partner pretvorio u vašeg cimera



1. Rijetko se svađate

I dalje iritirate jedan drugoga, ali više niste toliko fokusirani na odnos da biste se zaista naljutili na partnera. Istraživanje iz 2019. je pokazalo da su dva glavna okidača za sukobe među partnerima: zanemarivanje (osoba se osjeća odbijenom ili nevoljenom od strane partnera) ili posesivnost. No, kad jednom upadnete u platonsku fazu braka niti jedna od te dvije stvari neće se više javljati među vama.


2. Odvojeno spavanje

Počelo je kao nužda (možda zbog djece, hrkanja, bolesti, rada u smjenama), no on je sada gostinjsku sobu pretvorio u svoju spilju. Ako jednostavno oboje bolje spavate u odvojenim krevetima, ta bi navika mogla biti zdrava za vašu vezu. Istraživanje iz 2010. je pokazalo da je kvalitetan noćni odmor parove učinio bolje raspoloženim jedan prema drugome idućeg dana. No, spavate li odvojeno samo zato kako biste bili što dalje jedan od drugoga ili se jedno drugome maknuli s puta, to je loš znak.


3. Jedva da uopće vodite ljubav

Prema nekim istraživanjima prosječan par u Ujedinjenom Kraljevstvu u dobi od 40 i više godina vodi ljubav jednom tjedno (prosjek mlađih parova je dva puta tjedno). Ako ste ispod tog prosjeka, onda ste već vrlo duboko zakoračili u cimerski odnos. Drugi znak je da je seks, i onda kad se dogodi, čisto mehanički, bez riječi, koketiranja, šaputanja na jastuku, kontakta pogledima ili maženja nakon seksa.


4. Jedete svatko za sebe

Je li zajedničko objedovanje s partnerom znak sreće? Ne baš. Istraživanje provedeno 2019. je pokazalo da su najsretniji parovi zajedno objedovali...ali to su činili i oni najnesretniji. Parovi koji su izbjegavali zajedničke obroke bili su oni na sredini skale, odnosno oni koji su bili „umjereno sretni”. Dakle, ako izbjegavate partnera za doručkom ili večerom, to bi mogao biti znak da ste u fazi da samo dijelite zajednički prostor, ali ništa više od toga.


5. Niti jedno od vas nikada nije ljubomorno

Ekstremna ljubomora je nezdrava i štetna, no većina parova ipak povremeno doživljava epizode ljubomore i to je normalno. Dakle, je li loš znak ako vaš partner nikada nije ljubomoran? Da! U korijenu ljubomore krije se strah od gubljenja nekoga. Stoga potpuni izostanak ljubomore može značiti da vam je svejedno hoće li vaš partner ostati s vama ili ne.


6. Ne trudite se više oko svog izgleda

To ne ukazuje samo na to da ste prestali željeti ostaviti dobar utisak jedan na drugoga. Naročito kad su žene u pitanju, gubitak volje za dotjerivanjem znači nezadovoljstvo, depresiju... Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Experimental Psychology je otkrilo da je veća vjerojatnost da će žene nositi odjeću tamnih boja i bezobličnog kroja kad se osjećaju depresivno, a šest puta vjerojatnije da će odjenuti haljinu onda kad se osjećaju sretno.


7. Nikada ne idete u krevet u isto vrijeme

Ako vaš partner ostaje duže budan od vas, znanost kaže da si on u tome ne može pomoći. Muškarci kasno uvečer imaju malo pojačano lučenje testosterona, što ih često navodi da tada gledaju tv ili igraju video igre do ranih jutarnjih sati. No, ako oboje idete spavati svatko u vrijeme kad mu odgovara i baš nikada ne legnete u krevet zajedno ili se svaku večer povlačite svatko u svoju sobu, znači da se svjesno izbjegavate i ne želite provoditi vrijeme zajedno.


8. Kad ste u kupaonici ostavljate vrata otvorena

...i podrigujete ili ispuštate vjetrove jedan pred drugim. Znači da ste dignuli ruke jedan od drugoga u punom smislu tih riječi. Naravno, možda nije uvijek moguće održati atmosferu tajanstvenosti i čarolije pred partnerom s kojim ste u vezi mnogo godina. No, ako redovito ispuštate vjetrove pred partnerom, više je nego sigurno da strasti više nema.


A sada riješite kviz

1. Niste vidjeli partnera cijeli dan i sada je na putu kući. Koju od ovih poruka ćete mu najvjerojatnije poslati?

a) Nešto nježno poput „Jedva čekam da dođeš”

b) Nešto smiješno ili neku internu šalu

c) Nešto praktično poput „Nemamo kruha”

2. Najživlja konverzacija među vama događa se kad:

a) Kad ostanete dugo budni uz bocu vina

b) Kad ste na godišnjem ili kad izađete van

c) Kad jedan od vas prođe ispred televizora dok drugi gleda program

3. Dobili ste uzbudljivu vijest. Kad ćete je priopćiti partneru?

a) Odmah

b) Nakon što kažete mami ili najboljem prijatelju

c) Kad za stolom zavlada neugodna tišina pa ne znate kako biste je drugačije ispunili

4. Kako izgleda ono u čemu spavate?

a) Čipkasto i zavodljivo

b) Sportsko i kratko

c) Široko i udobno

5. Ove godine ste Valentinovo proslavili...

a) Zajedno ste pojeli neki poseban obrok i poslije vodili ljubav

b) Jedan drugome ste poslali šaljive poruke

c) U miru ste gledali svoje omiljene tv emisije dok je vaš partner radio nešto drugo

6. Posljednje što kažete jedno drugome prije spavanja obično je:

a) „Bila si divna”

b) „Vidimo se uskoro”

c) Nešto što se ne može razumjeti zbog hrkanja/zijevanja/maske za oči/maske za lice...

Rezultat

Većina odgovora pod A: srodne duše

Strastveni ste i senzualni i pokušavate se natjecati tko će biti romantičniji. To je vrlo seksi, ali imajte na umu da su potrebni i solidni temelji ili prijateljstvo uz to. Ne možete zauvijek lepršati u takvom oblaku pa se potrudite da pronađete stvari u kojima oboje uživate, a da to nije ulje za masiranje. Dugoročno gledano, najsretniji parovi su oni koji dijele nade, snove i interese, a ne samo krevet.

Većina odgovora pod B: prijatelji

Da, vas dvoje se možete odlično slagati, no kada ste se zadnji put ljubili tako dugo dok vam srca nisu počela ubrzano kucati i dok se niste zadihali? Prijateljski odnos je super, ali ne može biti jedino što imate jer ste inače u opasnosti da počnete okretati glavu za nekim drugim. Pokušajte krenuti malim koracima prema strasti. Gledate tv? Mazite se usput. Šećete? Držite se za ruke. U autu ste? Pustite „svoju” pjesmu. Naizmjence organizirajte spojeve vikendom uz dodatak malo vrućih trenutaka na kraju.

Većina odgovora pod C: cimeri

Vama se ne da potruditi čak niti toliko da prekinete vezu. Jednostavno idete niz struju, stavljajući na stranu i izbjegavajući bilo što što bi moglo izazvati svađu ili bilo kakvu iskru emocija, duboki razgovor ili seks. Vodite odvojene živote u istom domu, razgovarajući samo o djeci, računima i hrani. Probudite se! Imate samo jedan život – živite ga sa strašću! Ili malo protresite stvar i prepustite se seksu pomirenja ili priznajte da je veza gotova i krenite dalje svatko svojim putem.

Linker
10. travanj 2024 10:56