SHUTTERSTOCK
istraživanje

Najveći strahovi generacije Z: I ja se u nju ubrajam i ovo me uopće me ne čudi

Kultura interneta i društvenih mreža od romantičnih odnosa su našoj generaciji napravili nešto što bi našim roditeljima, bakama i djedovima slomilo srce

Ova anksiozna generacija, u koju se ubrajam i ja, zaključila je da im je najveći životni izazov pronaći pravu ljubav, potvrdilo je istraživanje koje je uključivalo 2000 pripadnika genereacije Z (r. 1995.-2012.).

Ne čudi me. Kultura interneta i društvenih mreža od romantičnih odnosa u našoj generaciji napravili su nešto što bi našim roditeljima, bakama i djedovima slomilo srce. Osjećaji se ne izražavaju, drže se u sebi, dečki ne prilaze curama, cure se prave nedostižne, ne znamo komunicirati, bojimo se interakcija uživo, svi su emocionalno nedostupni. Ali koliko tu možemo kriviti gen Zevce nije pitanje. Ipak smo svi proizvod naše okoline.

Ali baš zato smo postali „hopeless romantics“ koji ljubav maksimalno romantiziraju, a sebe sažalijevaju dok zapravo malo ulažu da te stvari promijene. Usamljenost nam, očito, nije strana, ali postoje načini kako se protiv nje boriti i kako prioritizirati vlastiti napredak i prestati svoju vrijednost mjeriti romantičnim odnosima.


Upravljanje svojim “mindsetom”

“Nikada neću naći svoju osobu”, “Bit ću sama zauvijek” neke su od stvari koje si često govorimo, bilo to u mislima ili naglas ono jednako loše utječe na nas. Potrebno je pratiti uzorke našeg razmišljanja i potruditi se one negativne ostaviti iza sebe, jer osim lošeg raspoloženja i uvrnute perspektive, ne donose ništa dobro.

To naravno nije toliko lako kao što zvuči, ali kada se dogodi da upoznamo tu našu osobu (što hoćemo!) te negativne misli nam samo mogu otežati situaciju, povećati tjeskobu i osjetljivost. Doći će do toga da u interakciji s ljudima koji nam se sviđaju ispadamo „čudni“, zatvoreni ili jako“clingy“, a svaki takav kraj spektra samo može upropastiti priliku za pronalaskom dobre, zdrave veze.

Zato svaki dan, korak po korak, bacanje tjeskobnih i negativnih misli u smeće. Od toliko ljudi na ovom svijetu, ne postoji dimenzija u kojoj ćete baš vi zauvijek ostati sami.


Fokus na sebi

Samci zapravo imaju toliko potencijala postati najbolja verzija sebe jer za to imaju vremena. Savršeno vrijeme za ispunjavanje svojih želja i hobija, za planiranje životnog puta i za bavljenje stvarima koje čine isključivo vas sretnima bez da morate brinuti odgovara li to nekome drugome.

Ispunjavanje svojih prijateljstava i učenje provođenja vremena samima sa sobom može vašem životu pridonijeti puno samopouzdanja i čvrstih odnosa. Jedino sebe imate cijeli život, to treba iskoristiti.

I na prijateljstvu

A ako osjećate usamljenost, vrijeme je da učvrstite odnose s ljudima kojima ste okruženi. Usamljenost je često znak da su nam potrebni autentičniji i značajniji odnosi u životu, i to se ne odnosi samo na romantične veze, nego i na prijateljstva i obitelj. Nikada se nije dobro fokusirati samo na jednu stvar, bar na neko vrijeme dobro je maknuti se od želje za romantičnom vezom i fokusirati se na izgradnju čvrstih i zdravih odnosa s ljudima koji su već tu za vas. Možda baš ispunjenost koju dobijete od tih odnosa uspije ispuniti rupu koju je napravio nedostatak romanse.

Uostalom, kažu da najveće ljubavi procvatu iz prijateljstva.

Linker
05. lipanj 2024 12:57