Kažu da ljubav ide kroz želudac. I ako ćemo biti iskreni, ukusan obrok ili desert koji nam pripremi partner uvijek je lijepo iznenađenje. Možda i vi ovog Valentinova možete iznenaditi svog partnera ukusnim desertom.
Crvena lizalica
Sastojci
- 750 grama šećera
- 500 grama kukuruznog sirupa
- 225 ml vode
- 1 žlica ekstrakta naranče
- 1 čajna žličica boje za hranu (preporučujemo crvenu)
- 30 grama šećera u prahu (za dekoraciju)
Priprema
1. U loncu srednje veličine promiješajte šećer, kukuruzni sirup i vodu. Kuhajte na vatri srednje jačine i miješajte dok se šećer ne otopi. Nastavite kuhati dok smjesa ne proključa. Prestanite miješati i pustite da smjesa dođe do temperature 150 Celzijevih stupnjeva ili jednostavno uzmite malu količinu smjese iz lonca, stavite u hladnu vodu. Ako se smjesa stvrdne, dosegla je pravu temperaturu.
2. Maknite lonac s vatre i dodajte ekstrakt naranče i boju za hranu. Smjesu izlijte na pleh s papirom za pečenje i dekorirajte šećerom u prahu. Pustite da se ohladi pa izlomite u komade. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
Linzeri u obliku srca
Sastojci
- 280 grama maslaca, omekšanog
- 200 grama šećera
- 2 velika jaja
- 400 grama brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
- prstohvat mljevenog klinčića
- 250 grama mljevenog badema
- pekmez ili marmelada prema želji
- šećer u prahu
Priprema
1. U veliku zdjelu stavite maslac i šećer i miješajte dok ne bude lagano i pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiješajte nakon svakog dodavanja. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sol, cimet, oraščiće i klinčiće. Polako dodajte mješavini maslac, jaja i šećera. Izmiješajte i nakon toga dodajte mljevene bademe. Ponovno promiješajte, a zatim stavite u hladnjak na jedan sat.
2. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto do tri milimetra debljine. Iskoristite izrezivače u obliku srca. Neka bude paran broj izrezanih srca. Ako ste dovoljni vješti, možete na polovici svih srca izrezati manje srce.
3. Kolačiće stavite na pleh s papirom za pečenje. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 10-12 minuta ili dok rubovi kolačića ne dobiju zlatno smeđu boju. Nakon što izvadite kolačiće iz pećnice, pustite ih da se ohlade.
4. Premažite jedan kolačić s pola žličice pekmeza i preklopite drugim (onim koje ima manje izrezano srce). Preko možete dodati i šećer u prahu.
Churro u obliku srca
Sastojci
- 110 ml vode
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 1 žlica kokosovog ulja
- 120 grama brašna
- ulje za prženje
Šećerni premaz i čokoladni umak
- 2 žlice šećera
- 1 žlica jagoda u prahu
- 1 čajna žličica kokosovog ulja
- 50 grama čokolade za kuhanje
Priprema
1. U loncu kuhajte vodu, šećer, sol i kokosovo ulje dok se šećer ne otopi. Maknite lonac s vatre i dodajte brašno. Miješajte dok se ne sjedini. Nakon toga pustite da se ohladi dovoljno da smjesu možete dodirivati.
2. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdanim vrhom. Napravite trake dovoljno duge da možete napraviti srce.
3. Ugrijte ulje u loncu. Stavite dovoljno ulja da churrosi mogu plivati u njemu. Polako stavljate churrose u lonac. Neka se prže 3-4 minute, dok ne budu zlatni i hrskavi. Potom ih prebacite na papirnate ručnike kako biste uklonili višak ulja.
4. Za šećerni premaz, pomiješajte jagode u prahu i šećer. Potom churrose "umočite" u mješavinu.
5. Čokoladni umak napravite tako da otopite čokoladu i ulje. Servirajte ga uz churrose!
Srca od vanilije
Sastojci
- 250 grama brašna
- 1/4 čajne žličice soli
- 220 grama maslaca
- 110 grama šećera u prahu
- 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije
- šećer u prahu za dekoraciju
- 150 grama pekmeza od maline
Priprema
1. U maloj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte maslac i šećer u prahu dok smjesa ne bude lagana i podatna. Dodajte ekstrakt vanilije mješavini maslaca i šećera u prahu. Potom mješavini dodajte brašno i sol. Lagano miješajte mikserom.
2. Tijesto podijelite na dva tijela. Zamotajte obje polovice u plastične vrećice i ohladite u hladnjaku. Minimalno dva sata, a možete ostaviti i preko noći.
3. Ugrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto do tri milimetra debljine. Iskoristite izrezivače u obliku srca. Izrežite paran broj srca. Srca položite na tanjur s razmak između svakog i stavite u hladnjak na 15 minuta.
4. Izvadite srca iz hladnjaka stavite na pleh na kojem se nalazi papir za pečenje. Prostor između kolačića trebao bi biti dva centimetra. Pecite 13-15 minuta ili dok rubovi ne budu zlatne boje. Pustite da se ohlade. Ako vam srca (kolačići) ne stanu na jedan pleh, vjerojatno i neće, ispecite ih u nekoliko tura.
5. Na svako srce namažite jednu čajnu žličicu pekmeza i poklopite drugim srcem. Preko dodajte šećer u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....