SHUTTERSTOCK
Osjećaj ugode

Doktorica za žensko zdravlje: Zabava ne prestaje nakon 50., doživite orgazme što češće!

Orgazam smanjuje stres i potiče otpuštanje hormona oksitocina te neurotransmitera serotonina i dopamina


Menopauza je dio ženinog života i unatoč činjenici da se o ovom stanju dosta govori, ako pitate Joyce Harper, profesoricu reproduktivnih znanosti na londonskom sveučilištu to je još uvijek nedovoljno. Kroz svoj rad i istraživanja u kojima se posvetila se cjelokupnom ženskom zdravlju, od menstrualnih ciklusa, plodnosti pa do menopauze, posebno se zaustavila kod posljednjeg. Naime, Harper želi osvijestiti kako ulaskom u menopauzu, život žene ne prestaje već, štoviše, može biti jednako kvalitetan kao i prije.

- Radi se o našem cjelokupnom zdravlju čiji su, među ostalim, dio i orgazmi. Nedavno sam za potrebe knjige na kojoj radim, intervjuirala nekoliko desetaka žena iznad 50 godina od kojih sam dobila razne povratne informacije. Neke su još uvijek seksualno aktivne, bilo s partnerom ili same, dok neke nisu doživjele orgazam jako dugo. Ne masturbiraju niti se seksaju - kaže.

Prioriteti

Jedna velika studija pokazuje da se nekim ženama to događa jer su izgubile partnera smrću ili razvodom. Drugi kažu da je njihovo vlastito loše zdravlje ili zdravlje njihovog partnera prepreka zdravom seksualnom životu. Ali za previše žena postizanje orgazma jednostavno više nije prioritet, i to nije bio godinama.

- Teško je čak i natjerati žene da govore o ovom problemu - otkrila doktorica Ellie Cannon i nastojala preokrenuti ploču zamolivši čitateljice Daily maila da komentiraju jesu li im i koliko orgazmi važni.

Odgovorile su, kako kaže, samo dvije žene od 56 i 79 godina koje su izjavile da vole svoje orgazme i planiraju ih nastaviti u starosti. Štoviše, starija gospođa je priznala da je koristila seksualnu igračku posljednje dvije godine otkako joj je muž umro. Ipak, kao što je prethodno pretpostavila ova liječnica, pristiglih odgovora je bilo doista premalo.

Vaginalna atrofija

- Pretpostavljam da za mnoge žene prestanak menstruacije znači da ulaze u fazu u kojoj više ne osjećaju kako moraju zadovoljiti bilo koga osim sebe. Odricanje od seksa i tog pritiska koji žene osjećaju tijekom života da budu poželjne može biti veliko olakšanje. Štoviše, lakše im je posegnuti za vibratorima. Razumijem kakav je to osjećaj jer sam i sama bila tamo. Tijekom perimenopauze, koja je započela u mojim ranim 40-ima, također sam imala troje male djece i seks mi definitivno nije bio visoko na listi prioriteta. Nije mi se baš dalo. Ali to je okrutan trik hormona. Perimenopauza, stanje hormonalnog disbalansa kroz koje prolazi većina žena prije nego što im menstruacija konačno prestane i započne menopauza, djeluje na nas i fizički i emocionalno. Može trajati i do 10 godina, u kojima se može pojačati osjećaj tjeskobe, promjena raspoloženja, nesanice i pada libida, da ne spominjemo fizičke promjene koje seks mogu učiniti bolnijim i težim. Međutim, vagina je mišić koji treba vježbati, kao i svaki drugi mišić, inače može dovesti do problema - objašnjava Cannon.

Kod nekih žena pad razine spolnog hormona estrogena može učiniti tkiva unutar vagine tanjima i manje vlažnima, što je stanje poznato kao vaginalna atrofija. Rodnica postaje suha i svrbi jer gubi ovu prirodnu vlažnost, čineći penetraciju neugodnom. Stijenke mišića mogu oslabiti, uzrokujući šire probleme s inkontinencijom. Bez redovite penetracije, sama vagina se može skupiti stoga neki od dostupnih tretmana uključuju određene vrste hormonske nadomjesne terapije.

Ublažavanje simptoma

Kao i o prethodnom, ne raspravlja se dovoljno o tome što se može dogoditi mišićnom organu, klitorisu koji sadrži tisuće živčanih završetaka.

- Iako je stimulacija klitorisa put do orgazma, kako žene stare, protok krvi do živčanih završetaka oko klitorisa se smanjuje, što znači da klitoris može postati manje osjetljiv i manje reagira na dodir. Može se čak i povući, a to je stanje poznato kao atrofija klitorisa. Stoga, nije iznenađenje da, kao rezultat toga, mnoge žene okreću leđa seksualnom užitku tijekom ovog razdoblja, a zatim ga i potpuno zaborave - kaže liječnica i naglašava kako dobrobiti redovitih orgazama uključuju ublažavanje spomenutih simptoma. Oni jačaju mišiće dna zdjelice i održavaju anatomiju vagine i vulve te pomažu zadržati ili vratiti kontrolu mjehura.

Psihološke dobrobiti orgazma

Osim zdravstvenih, postoje i psihološke dobrobiti. Orgazam smanjuje stres i potiče otpuštanje hormona oksitocina te neurotransmitera serotonina i dopamina, a svi oni potiču osjećaj ugode.

- Oni vam mogu pomoći da spavate noću jer orgazam preplavi mozak melatoninom, zbog čega se nakon toga osjećate ugodno pospano. Dugoročno gledano, čak postoje istraživanja koja sugeriraju da orgazam može sniziti krvni tlak, zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i pomoći u ublažavanju glavobolje - kaže Cannon.

Unatoč godinama kada može biti teže postići orgazam, važno je otkriti, prema ovoj doktorici, ono što vam doista odgovara. Za neke će žene to biti kombinacija lijekova koji povećavaju razinu ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona. Također, korištenje lubrikanata će pomoći kod problema sa suhoćom. Vaginalni estrogen bi također trebao ublažiti problema, a i seksualne igračke jednako tako mogu pomoći da vaše tijelo ponovno probudi zadovoljstvo.

S posljednjim se posebno slaže sveučilišna profesorica Harper, partnerica jedne britanske tvrtke koja je u New Yorku nedavno lansirala jumbo plakate s natpisom ‘Orgazam sada dolazi uz liječnički recept‘ pritom misleći na vibratore koje je američka FDA odobrila kao medicinske uređaje.

- Mislimo da vibratori poboljšavaju signalizaciju između tijela i mozga te da vibracije također mogu tonirati mišiće vaginalne stijenke - zaključuje urološki kirurg i profesor Prokar Dasgupta.

Linker
02. listopad 2024 13:17