FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nema labavo

I u krevetu možete doći do pločica na trbuhu - tri vježbe koje su prikladne i za najveće lijenčine

Imajte na umu da, odlučite li se za vježbe u krevetu, to ne znači da ćete vježbati površno i neozbiljno jer takav trening ničemu ne bi služio

Vježbe na krevetu su idealno rješenje da pobijedite bezvoljnost i nemotiviranost za fizičku aktivnost. Uostalom, svima se ponekad događa da nemaju snage ni volje otići u teretanu ili na fitness iako znamo da je to najbolji način za mršavljenje i rješavanje šlaufa oko struka. Ipak, ponekad je želja da ne ustanemo iz kreveta prevelika i tada će kao odlična pomoć doći vježbe koje možete raditi u krevetu. To nisu zahtjevne vježbe i prikladne su da tijelo ipak bude u pokretu bez ulaganja previše napora. Naravno da vam vježbe u krevetu neće donijeti jednake rezultate kao trening u teretani, no ako je alternativa da cijeli dan ne pomaknete niti jedan mišić, dobro će vam doći.

Imajte na umu da, odlučite li se za vježbe u krevetu, to ne znači da ćete vježbati površno i neozbiljno jer takav trening ničemu ne bi služio. Štoviše, morat ćete obratiti još više pažnje na položaj tijela nego inače. Naime, inače kad se rade vježbe u ležećem položaju vrlo je važno zadržati leđa u pravilnom položaju kako se ona ne bi opteretila. A kad je riječ o trbušnjacima u krevetu, stvar se dodatno komplicira jer je tijelo u dodiru s mekanom površinom madraca. To je ujedno i razlog zašto ove vježbe u krevetu ne bi trebale prijeći u naviku, već samo predstavljati povremenu alternativu pravom treningu i vježbanju u teretani ili fitness centru.


Bicikl u ležećem položaju

Kad se biraju vježbe za izvođenje u krevetu treba odabrati one vježbe koje se izvode ležeći jer je mekana površina madraca neprikladna za održavanje ravnoteže u nekim drugim položajima. Za vježbu bicikla legnite na leđa i samo ispružite jednu nogu održavajući je nekoliko centimetara iznad kreveta, a zatim ispružite drugu dok onu prvu privlačite natrag koljenom prema trbuhu. Dakle, oponašate kretnje nogu kao kad okrećete pedale na biciklu. Ta vježba vam omogućuje da aktivirate, ne samo trbušne mišiće, već i mišiće nogu i stražnjice. Sa svakom nogom napravite 20 pokreta i odradite tri takve serije.


Škare u krevetu

Položaj ruku tijekom izvođenja vježbi u krevetu je ključan jer vam pruža stabilnost. Tijekom vježbe kao što su, na primjer, škare, ruke će vam pomoći da kontrolirate pokrete. Oslonite se na podlaktice, a dlanovi neka budu položeni na madrac. Iz tog položaja podignite obje noge nastojeći ih zadržati koliko god je moguće ravne. Kad pronađete ravnotežu, spustite jednu nogu bez da dotaknete krevet. Polako vratite nogu u početni položaj i ponovite pokret s drugom nogom. Napravite 20 ponavljanja sa svakom nogom.


Podizanje u sjedeći položaj

Lezite na krevet i ispružite noge. Dobro je da noge budu blago raširene, no ako vam je to preteško, možete i približiti stopala. Sve što trebate učiniti jest da se iz ležećeg položaja podignete u sjedeći položaj. Ruke možete staviti iza glave dok ležite jer ćete se tako lakše podići u sjedeći položaj. Napravite najmanje 15 ponavljanja.

Linker
27. ožujak 2024 00:35