SHUTTERSTOCK
pomalo zaboravljena

Znamo da pomaže kod pamćenja, ali ova drevna biljka štiti i od kroničnih bolesti te moždanog udara

Odavno se koristi za liječenje brojnih bolesti i problema

Ginkgo biloba, poznata i pod nazivom maidenhair, je ljekovito drvo porijeklom iz Kine. Osim što ima brojne medicinske dobrobiti, ima i kulturno značenje u društvima kao što su ona u Istočnoj Aziji. Suplementi ginkgo bilobe dostupni su širom svijeta u raznim oblicima, uključujući tablete, kapsule i tekuće ekstrakte. Najčešće se koriste za liječenje problema s pamćenjem ili poremećaja krvi. Suplementi ginkgo bilobe smatraju se sigurnim za konzumaciju, no trebaju se uzimati s oprezom i tek nakon savjetovanja s liječnikom. Naime, ekstrakt lista ginkgo bilobe, ako se ne uzima u odgovarajućoj dozi, može uzrokovati glavobolje, vrtoglavice, zatvor, želučane probleme i kožne reakcije. Vjeruje se i da može povećati rizik za krvarenje.

Ginkgo biloba raste u Kini tisućama godina. Listovi i sjemenke, kao i ekstrakt lista koriste se u kineskoj medicini za pripremu raznih lijekova. Smatra se da suplementi spravljeni od ove biljke pomažu oštrijem umu i boljoj cirkulaciji.

Neke od primjena te biljke su za liječenje demencije, Alzheimerove bolesti, anksioznosti, depresije i problema s pamćenjem. Osim toga, pomaže i kod bolova uzrokovanih tjelesnom aktivnošću i kod slabe cirkulacije u nogama. Pomaže i za poboljšanje kardiovaskularnih funkcija, kao i za bolji vid te kod problema povezanih s astmom.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvene dobrobiti ginkgo bilobe

1. Antioksidalni učinak

Ginkgo biloba ima antioksidalno djelovanje s obzirom na to da sadrži flavonoide i terpenoide. To pomaže u zaštiti od kroničnih bolesti, kao i od bolesti povezanih sa starenjem s obzirom na to da prevenira oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Istraživanje objavljeno u časopisu Evidence-Based Complementary Alternative Medicines sugerira da je kombiniranjem ginkgo bilobe s drugim ljekovitim biljkama moguće povećati njezina antioksidalna svojstva.


2. Protuupalno djelovanje

Ginkgo ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji oštećenja tjelesnih tkiva i DNK. Istraživanje objavljeno u časopisu Inflammopharmacology pokazalo je da protuupalna svojstva te biljke mogu pomoći u prevenciji neurodegeneracije. Može pomoći i u smanjenju upale kod raznih zdravstvenih problema, poput artritisa, raka, srčanih bolesti i moždanog udara.


3. Ublažava anksioznost, depresiju i druge psihičke poremećaje

Bilo da je riječ o demenciji, Alzheimerovoj bolesti ili nekom drugom poremećaju mentalnog zdravlja, učinak gingko bilobe na anksioznost i depresiju je fantastičan. Pokazalo se da su suplementi ginkga učinkoviti kod tih problema pa čak i da dovode do smanjenja stope kognitivnog propadanja kod oboljelih od demencije. Revizija objavljena u časopisu Current Topics in Medicinal Chemistry analizirala je rezultate 21 ispitivanja u kojima su sudjelovali oboljeli od Alzheimerove bolesti te se pokazalo da je kod onih kojima je dana ginkgo biloba došlo do poboljšanja u kognitivnim funkcijama i svakodnevnim aktivnostima. No, potrebna su dodatna istraživanja da se ti učinci potvrde.


4. Pomaže zdravlju srca

Pokazalo se da ekstrakt ginkgo bilobe poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu. Istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research bavilo se proučavanjem učinka te ljekovite biljke na pacijente s koronarnom arterijskom bolešću. Pokazalo se da dovodi do trenutačnog poboljšanja cirkulacije, kao i 12 postotnog povećanja dušikovog oksida koji pomaže u širenju krvnih žila. Osim toga, ekstrakt Ginkgo bilobe ima zaštitni učinak na zdravlje srca i poznat je po tome što djeluje i kao prevencija moždanog udara.


5. Pomaže u poboljšanju pamćenja i funkcija mozga

Jedna od najvećih dobrobiti ekstrakta ginkgo bilobe je to što vam pomaže da bolje pamtite. Istraživanje objavljeno u časopisu Human Psychopharmacology pokazalo je da suplementacija ovom ljekovitom biljkom pomaže u boljim metalnim performansama, boljem pamćenju i boljoj sposobnosti koncentracije, no potrebna su daljnja istraživanja u tom području.

image
SHUTTERSTOCK

Osim navedenog ova biljka također:

  1. Može poboljšati zdravlje očiju
  2. Može pomoći kod upalnih respiratornih bolesti
  3. Pomaže u kontroli migrena
  4. Može pomoći kod simptoma PMS-a
  5. Može pomoći u liječenju seksualne disfunkcije

Nuspojave

Ginkgo ima niz dobrobiti, no vrlo je važno posavjetovati se s liječnikom prije njegovog uzimanja. Iako su za to male šanse, ipak se mogu razviti nuspojave uslijed neodgovarajućeg doziranja ove biljke. Opisane su nuspojave poput mučnine, proljeva, vrtoglavice, glavobolje, boli u želucu i alergijskih reakcija.


Tko ne smije uzimati ginkgo

Osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi ne bi smjele uzimati suplemente na bazi ove ljekovite biljke. Također, ti se suplementi ne bi smjeli miješati s drugim lijekovima, naročito s lijekovima za razrjeđivanje krvi.

Linker
13. lipanj 2024 09:43