'Jako volim ljeto, ali moje ga tijelo mrzi.'
 Getty Images/iStockphoto
Iskustva oboljelih

Život s kroničnom bolešću: 'Koža mi ljeti gori, bol je deset puta jača, puna sam kvržica i masnica...'

Duži i topliji ljetni dani ljudima s kroničnom bolešću donose promjenu brojnih simptoma s kojima žive. Nekima je ljeto dobrodošlo - toplina i vlažnost mogu smanjiti neke oblike kronične boli, ali za većinu ljeto znači više umora, iscrpljenost, “pregrijavanje” i više prehlada izazvane klima-uređajima.

Na pitanje što vam se sve vezano uz zdravlje događa kada temperature rastu, evo što su odgovorili oboljeli u online zajednici Mighty.com, u kojoj dnevno sudjeluju oboljeli od različitih bolesti i stanja s više od 6000 tema.


1. Manje boli u mišićima i kostima, ali umor je toliko jak da jedva mogu ustati. Ovisno o temperaturi češće me boli i glava.

2. Bol je deset puta gora tijekom vrućina. Čim se tijelo ugrije, bez obzira na to što trenutno radim, moram leći u krevet.

3. Hladnoća mi nije prijatelj, ali sunce toliko ugrije moje kosti da me ne bole.

4. Srce počne ubrzano kucati, počnu vrtoglavica i znojenje, a to se događa bilo kada i bilo gdje, iznenada, čak i ako sam u zatvorenom. Ovo mi se događa češće ljeti i zapravo sam vrlo anksiozan kako se približava ljeto.

5. Imam reumatoidni artritis pa su toplinski val i vlaga nešto najgore za mene. Znojim se, kočim i bol se pojačava. Godinama nisam uživao u toploj (vrućoj) kupki jer jednostavno ne mogu podnijeti toplinu.

6. Bez inhalatora ljeti uopće ne izlazim jer odmah dobijem napadaj astme. Ljeti često doživim i toplinski udar i dehidraciju.

7. Imam autonomnu neuropatiju zbog koje ljeti uglavnom ostajem u rashlađenim zatvorenim prostorima. Iako je bol u mišićima manja, tijekom vrućina češće osjećam valunge, umor, slabost, vrtoglavicu i ošamućenost. Nerijetko se i onesvijestim. Javlja se migrena. Ja jako volim ljeto, ali moje ga tijelo mrzi.

8. Imam kompleksni regionalni bolni sindrom (engl. complex regional pain syndrome, CRPS) koji je pogodio moja stopala. Generalno bol je ljeti slabija, ali se onda više trudim biti aktivniji pa bolest češće bukne. I nakon deset godina teško mi je pronaći prikladne sandale, a čarape i cipele izazivaju bol.

9. Nagle izmjene temperature potaknu kvržice, kvrge i masnice pa najčešće trebam leći u krevet na nekoliko dana dok se bolest ne smiri. Imam kroničnu idiopatsku urtikariju i angioedem.

10. Terapija protiv raka tijekom vrućina slabije djeluje pa dodatno uzimam lijekove od kojih imam simptome menopauze i češće trpim nalete vrućine (valunge).

11. Zbog fibromialgije uopće ne podnosim visoke temperature. Osjećam kao da mi koža gori iznutra i izvana i pojačano se znojim bez obzira na to što imam na sebi. Jave se bolovi u mišićima i mučnina, a čak i mali zadaci postaju velik izazov.

12. Imam Sjögrenov sindrom - upalnu bolest sluznica i Ehlers-Danlos sindrom (bolest kolagena) zbog koje su mi zglobovi pretjerano pokretljivi, a tkiva i koža prekomjerno rastezljivi. Ako mi je vruće, dehidriram, ubrza mi se rad srca, ošamućena sam i ne mogu jasno razmišljati (brainfog). Od sunca dobijem osip.

13. Imam rekonstruirano stopalo i lakat nakon ozljede. Ljeti me manje boli, ali smeta mi direktna izloženost klima-uređaju. Tada se bol vrati.

14. Lupus se pogorša i pojavi se osip. Nagle izmjene temperatura potaknu migrenu, a vlaga oticanje zglobova prstiju.

15. Vrućina i vlaga su užasni. Imam KOPB i ljeti ne mogu disati. Osjećam kao da dišem kroz jastuk. Mnogo izostajem s posla, a ljeti strah prerasta u paniku i od same pomisli da moram izaći iz stana.

Linker
23. lipanj 2024 23:01