FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pokazalo istraživanje

Žene hrču jednako često i glasno kao muškarci

Istraživači su otkrili kako između spolova nema razlike u intenzitetu hrkanja

Iako je velik dio žena uvjeren da ne hrče, i one hrču ne samo jednako često nego i jednako glasno kao muškarci, otkrili su izraelski znanstvenici koji su ispitali oko dvije tisuće pacijenata u centru za poremećaje spavanja, a rezultate njihova istraživanja objavio je časopis Journal of Clinical Sleep Medicine.

Simptom apneje

- Otkrili smo kako između spolova nema razlike u intenzitetu hrkanja, ali žene imaju tendenciju podcijeniti glasnoću svoga hrkanja. Činjenica da žene misle da hrču rjeđe i tiše vjerojatno je jedna od prepreka da se češće jave u klinike za poremećaje spavanja, što je važno jer hrkanje može biti i simptom apneje - kaže dr. Nimrod Maimon, profesor na Ben-Gurionovu sveučilištu u Izraelu.

Apneja je uzrokovana opetovanim zatvaranjem dišnih puteva tijekom sna, što dovodi do pada razine kisika te za posljedicu ima česta buđenja. Apneja je inače češća kod pretilih osoba i osoba koje imaju deblji vrat. Ostali simptomi apneje su buđenje sa suhim ustima i/ili glavoboljom te izražen umor i razdražljivost tijekom dana. Također partner osobe s apnejom može primijetiti duge pauze između udaha dok osoba spava, a potom hvatanje zraka ili zvuk nalik na gušenje kad se disanje nastavi. Blagi slučajevi apneje ne zahtijevaju uvijek liječenje, ali teži oblici mogu biti opasni jer povećavaju rizik za srčani udar ili teške nesreće do kojih može doći zbog velikog umora i pospanosti.

Linker
08. travanj 2024 21:26