Vino
Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu - prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima.
Kava
Ne postoji tamniji napitak od kave i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kava sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.
Čajevi
Čajevi su se tijekom povijesti koristili za bojenje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na naše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi (crni, indijski...) i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.
Gazirana pića
Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijes. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak fluorescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti.
Foto: iStock
Iako bismo to možda željeli, za blistavi osmijeh nije dovoljno prati zube samo ujutro i navečer.
Curry
Začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na našim zubima i zato ih poslije jela treba čim prije oprati.
Bobičasto voće
Iako ga naše tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizli zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu.
Umak od soje
Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtivijeka uživa cijela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, našim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem klorovodične kiseline koja šteti caklini zuba.
Umak od rajčice
Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.
Balzamični ocat
Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni preljev će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje.
Cikla
Ovo povrće tamno ljubičaste boje vrlo je zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala te je kao takva izvrstan dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostat će tijekom rezanja na našim prstima, a kod jelai na našim zubima.
Želite li imati blistav osmijeh, nakon ovih 10 namirnica ne zaboravite oprati zube. 1. Vino Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima. 2. Kafa Ne postoji tamniji na pitak od kave i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka. 3. Balzamiko sirće Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje. 4. Curry Začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih poslje jela treba čim prije oprati. 5. Umak od paradajza Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži. 6. Bobičasto voće Iako ga vaše tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizli zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu. 7. Gazirana pića Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti. 8. Umak od soje Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtivjeka uživa cijela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja šteti caklini zuba. 9. Cvekla Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostati će tokom rezanja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima. 10. Čaj Čajevi su se tokom historije koristili za bojenje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.
Read more at: http://doktorica.org/index.php/2016/03/16/od-cega-zubi-postaju-zuti/#more-37
Želite li imati blistav osmijeh, nakon ovih 10 namirnica ne zaboravite oprati zube. 1. Vino Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu – prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima. 2. Kafa Ne postoji tamniji na pitak od kave i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka. 3. Balzamiko sirće Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje. 4. Curry Začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih poslje jela treba čim prije oprati. 5. Umak od paradajza Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži. 6. Bobičasto voće Iako ga vaše tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizli zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu. 7. Gazirana pića Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti. 8. Umak od soje Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtivjeka uživa cijela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja šteti caklini zuba. 9. Cvekla Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostati će tokom rezanja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima. 10. Čaj Čajevi su se tokom historije koristili za bojenje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.
Read more at: http://doktorica.org/index.php/2016/03/16/od-cega-zubi-postaju-zuti/#more-37
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....