Bosiljak je neizostavan u mediteranskoj kuhinji, a ima ga šezdesetak vrsta. U ljekovite svrhe koristi se cijela cvatuća biljka, a kao začin uzimaju se svježi ili sušeni listovi. Kod branja moramo voditi računa da ne uništimo cijelu biljku, jer se ona iz donjih dijelova brzo obnavlja, pa berbu možemo ponavljati tijekom ljeta i više puta. Suši se u hladu ili u peći, ali najviše (!) do 40°C, da se sačuvaju aromatične tvari, zbog kojih je bosiljak i cijenjen. Sušeni se bosiljak pohranjuje u kutiju, da bi se sačuvao od vlage.
Zašto ga češće koristiti
Bosiljak liječi anginu i migrenu, umiruje živce, uklanja nemir, tmurne misli i nesanicu, smiruje grčeve u crijevima, djeluje protiv napinjanja i vjetrova, pospješuje apetit i probavu, potiče lučenje mokraće, liječi mokraćne organe, pomaže kod upale bubrega, regulira krvotok, jača spolne organe, stimulira lučenje mlijeka kod dojilja. I kod bosiljka kao začina dolaze do izražaja njegova ljekovita svojstva.
• ČAJ - jedna čajna žličica korijena bosiljka stavi se u šalicu hladne vode i pusti stajati 12 sati, potom se podgrije i popije polaganim gutljajima. Lišće i stabljika mogu se primijeniti na isti način. Dnevno se pije 3-4 šalice protiv navedenih bolesti.
• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima bosiljak i listovi breze: 2 žlice te mješavine stavi se u 1 šalicu vrele vode, ostavi 10 minuta i procijedi. Pije se tijekom dana po 4 šalice, kao osobiti lijek za mokraćne putove, bubrege i mjehur te jetru.
• TINKTURA - svježim se bosiljkom napuni boca i zalije dobrom rakijom te pusti neko vrijeme odstajati, dok dobije lijepu zelenkastu boju; preporučuje se po jedna mala čašica dnevno, kod želučanih smetnji.
• PRAH - u prah samljeveni korijen bosiljka trebali bismo uvijek imati pri ruci i primijeniti ga kod napada padavice: jedna čajna žličica toga praha pomiješa se sa šalicom podgrijanog piva, popije se i legne u krevet da se oznoji. Takvi se pacijenti općenito moraju čuvati uzrujavanja, alkohola, vrućine i prehlade.
• DODATAK JELIMA - nasjeckani i na biljnoj masti pirjani svježi listovi i cvjetni pupoljci. Suhi ili svježi listovi bosiljka omiljeni su začin mnogim jelima.
Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....