Postoji jedan aspekt starenja koji ne sazrijeva kao vino: mamurluk. Ako ste 'zaružili' i popili koju previše s, recimo, 29 godina, mamurluk je normalna pojava. Čovjek se osjeća pomalo zbunjeno i nostalgično kada se sjeti da je prije samo nekoliko godina mogao cijelu večer tulumariti i onda se probuditi rano ujutro, bistrih očiju, osjećajući se lepršavo i spremno za akciju.
Što vam se dogodilo u međuvremenu? Iako je znanost o ovom fenomenu, kao i njegovom rješenju i dalje nedovoljna za davanje konačnog odgovora, stručnjaci imaju neke teorije o tome zašto vaše tijelo više ne može podnijeti potoke alkohola kao nekada.
Imate manje jetrenih enzima
Alkohol (etanol) je otrov, pa kad ga pijete, vaše ga tijelo mora razgraditi i izbaciti. Enzimi u jetri su odgovorni za ovaj proces, pretvarajući alkohol iz pića koje ste konzumirali u spoj nazvan acetaldehid. Enzim - koji se zove aldehid dehidrogenaza odgovoran je za pretvaranje acetaldehida u tvar zove acetat, koji se potom pretvara u ugljični dioksid i vodu. Za svaku dozu alkohola, čašu vina, pivo ili žesticu, vašoj jetri potrebno je otprilike sat vremena kako bi istu razgradila.
Znanost nam je objasnila da taj proces djeluje prilično učinkovito u mladim danima, ali kako starite, razina enzima u vašem tijelu se smanjuje. To omogućava da se acetaldehid (tj. toksin) zadržava u sustavu duže, što dovodi do neugodnih simptoma mamurluka kao što su mučnina i glavobolja.
Proces oporavka vašeg tijela je slabiji
Nepobitna činjenica koja proizlazi iz starenja je da je organizmu potrebno više vremena kako bi se oporavio od bilo kakve traume, bilo da je riječ o virusu gripe, teškoj fizičkoj vježbi, ili pretjerivanju s pićem.
- Metabolizam se usporava starenjem, kao i neuroplastičnost, sposobnost organizma da stvara nove živčane stanice - kaže George F. Koob, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam.
Sposobnost vašeg tijela da se bori protiv upale ili staničnih oštećenja također opada. Ovaj proces naziva se imuno-senescencija, ili postupno slabljenje imunološkog sustava sa starenjem. To ne znači da vaš imunološki sustav ne funkcionira, nego jednostavno da ne radi jednakom brzinom kao kad ste mladi.
Vaš stil života zahtijeva da budete funkcionalni
Što više imate godina, sve je više odgovornosti u vašem životu. Posao i obveze zamijenili su cjelodnevno izležavanje u krevetu. Jednostavno rečeno: više nemate vremena da se oporavljate od mamurluka, a to ga može učiniti bolnim.
Uzimate lijekove koji pojačavaju djelovanje alkohola
Više godina života vjerojatno podrazumijeva i veću potrošnju lijekova. Kronične bolesti, problemi mentalnog zdravlja i drugi poremećaji koji se tretiraju lijekovima dolaze kasnije u životu. A mnogi lijekovi se ne slažu najbolje s džin-tonikom.
Alkohol u kombinaciji s antidepresivima, lijekovima za krvni tlak, terapijom dijabetesa, pa čak i protualergijskim lijekovima mogu imaju različite učinke na vašem organizam, a neki od njih su opasni. Važno je da provjerite s liječnikom kako bi vidjeli koje lijekove možete a koje ne možete miješati s alkoholom.
Pokušavate prkositi biologiji
Podaci sugeriraju da u svojim kasnim dvadesetim ljudi u osnovi pokušavaju pobjeći od starenja. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su ljudi oko 29. godine bili u skupini najvećeg rizika za teške mamurluke, zbog toga što postoji veća vjerojatnost da će koristiti alkohol na isti način kao u mlađim danima. A budući da fiziološki više nisu isti kao kad su imali osamnaest, to može značiti da sljedeći dan može biti gadno.
U doslovnom smislu, sastav vašeg tijela igra ulogu o tome kako probavljate alkohol. Ako dobivate ili gubite težinu sa starenjem, možete računati da će se to odraziti na način kako vaš organizam obrađuje piće. Jednostavno rečeno, vaše tijelo, nažalost više nije naviknuto na stil života 21-godišnjaka. No, to je u redu! Uostalom, votka-juice nije čarobni eliksir mladosti.
Za četiri osobe:
- 50 dag očišćenih liganj
- maslinovo ulje
- 2 do 3 češnja češnjaka
- domaća šalša
- sol
- papar
- palenta
- voda
- chia sjemenke
- razne zelene salate
- lišće rotkvice
- nekoliko rotkvica
- mladi luk
- peršinov list
- pinjoli
- vinski ocat
Priprema:
- U tavicu na hladno stavite maslinovo ulje, češnjak i lignje.
- Pirjajte dok ne omekšaju i na kraju dodajte šalšu.
- Servirajte toplo na palenti koju ste skuhali u pola mlijeka, pola vode.
- Od zelenih salata, lišća rotkvice, na ploške narezanih rotkvica i mladog luka napravite salatu.
- Začinite vinskim octom, maslinovim uljem i soli pa dodajte pinjole koje ste lagano prepržili na tavi.
Sastojci za 4 osobe:
- 4 fileta lososa
- 4 mrkve
- 10 rotkvica
- 4 mlada luka
- 4 mlada krumpira
- nekoliko gljiva
- 4 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema:
- U posudi za kuhanje na pari skuhajte povrće do dvije trećine.
- Složite ga u lim za pečenje, začinite uljem i stavite na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Na grill tavi ispecite filete lososa, začinite ih s malo soli i poslužite.
Sastojci za 4 osobe:
- 2 tikvice
- 10 rotkvica
- sok 1 limuna
- listići soli
- maslinovo ulje
- menta (još uvijek suha)
- čili (mljeveni)
Priprema:
- Tikvice narežite na rezance rezačem za guljenje povrća.
- Rotkvice narežite na tanke listiće.
- Napravite preljev od limunova soka i maslinova ulja pa prelijte njime povrće i pustite da odstoji na hladnom desetak minuta.
- Prije posluživanja začinite solju, mentom i čilijem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....