Svake godine sve većem broju ljudi dijagnosticira se migrena. S obzirom na to da u Hrvatskoj nema registara oboljelih razvrstanih po bolestima, teško je procijeniti koliko se ljudi uopće kod nas bori s ovom, kako je mnogi nazivaju, noćnom morom. No, činjenica je da je u SAD-u ima gotovo 40 milijuna ljudi.
Narušava kvalitetu života
Svi oni koji se, nažalost, ubrajaju među ljude koji pate od ove vrste glavobolje jako dobro znaju koliko im narušava kvalitetu života. Međutim, svi oni koji, nasreću, nikada nisu proživjeli takvo stanje nerijetko sa skepsom gledaju na osobe oboljele od migrene.
"Nije li to samo malo jača glavobolja." znaju izgovoriti upitno komentirajući izostanak kolegice ili kolege s posla.
Vrlo neinformirano, uvredljivo i podcjenjivački, rekli bi svi oni koji kroz život prolaze s migrenom.
Takvom stavu sada bi mogao doći kraj. Naime, zahvaljujući virtualnom iskustvu stvarnosti koji je napravila firma Excedrin, čija je misija pomagati oboljelima, svi oni koji su se nekada pitali što je to migrena i kako izgleda bolovati od migrene, imaju priliku proživjeti to iskustvo iz prve ruke.
Globalni problem
"Iako na svijetu postoje milijuni ljudi koji boluju od migrene, činjenica je da su ljudi koji od nje boluju neshvaćeni, uglavnom zato što oni koji je nikada nisu doživjeli ne mogu niti zamisliti kakvo je to iskustvo." pojašnjavaju stručnjaci iz Excedrina na svojoj internetskoj stranici. "Zato smo odlučili napraviti simulator migrene, tehnološku inovaciju koja omogućuje svima onima koji ne boluju od migrene da iskuse kako izgleda napadaj migrene."
Tek nekoliko simptoma
Excedrin je za svoj eksperiment koristio tek nekoliko simptoma migrene: auru, dezorijentiranost, izuzetno jaku svjetlost, plutajuće mrlje i pojavu "tunela" u vidnom polju.
Simulator su, pak, koristili rodbina i prijatelji osoba koje pate od migrene. Nakon što im je stavljen na glavu trebali su se pokušati kretati koliko je moguće normalno dok su im kroz stimulator puštani simptomi migrene.
"Moram stati." rekao je potreseno jedan muškarac već nakon nekoliko trenutaka na simulatoru. "Žao mi je što sam ikad sumnjao u tebe." rekao je svojoj djevojci koja boluje od migrene.
Potresna iskustva
"O moj Bože. Pa ja uopće ne razumijem kako funkcioniraš." rekla je jedna žena svojoj najboljoj prijateljici.
"Upravo je tako kako si doživjela, plus jaka, jaka bol.", odgovorila joj je prijateljica.
U svom priopćenju nakon provedenog eksperimenta, ekipa iz Excedrina izvijestila je kako su reakcije rodbine i prijatelja na iskustvo napadaja migrene njihovih najmilijih zapravo najbolji način da se progovori o ovoj bolesti.
Prema New York Daily Newsu "Migrene Experience" biti će dostupan i kao aplikacija. Očekuje se da će to biti već kroz nekoliko tjedana, a simulacija se može doživjeti pomoću Google Cardboarda.
Za juhu:
maslinovo ulje za pirjanje
3 veća poriluka (1 šalica narezanog)
2 mlada luka
2 veća češnja češnjaka
1 veća korabica
2/3 žličice soli
1/2-2/3 žličice mljevenog korijandera
3 žlice zobenih pahuljica
200 grama koprive (jedna puna vrećica s placa)
Grančica svježeg bosiljka
2 žličice miso paste (nije obavezno ali preporučam)
1 žlica umeboshi začina (vrsta ljekovitog japanskog octa koji koristim svakodnevno u kuhanju i za začinjanje salata i kuhanog povrća)
Za serviranje:
sojino ili zobeno vrhnje
narezani peršin, medvjeđi luk, svježi bosiljak
Za pirjane začinjene gljive:
1 šalica narezanih šampinjona
3-4 veće shiitake gljive
prstohvat soli
2 žličice Shoyu ili Tamari umaka (priridno fermentiranog sojinog umaka)
prstohvat čilija
maslinovo ulje za pirjanje
1/2 šalice kvinoje
prstohvat soli
Priprema:
- Dobro operite kvinoju u vrućoj vodi i isperite 2-3 puta. Ovo radimo jer u ovojnici sadrži saponine, spojeve koji joj daju gorčinu. I koje ne želimo pojesti :-) Stavite je u lonac sa dvostruko više hladne vode i kad provri, posolite s prstohvatom soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta (bez otklapanja, miješanja, provjeravanja... kad prođe 20 minuta, voda će se ukuhati i kvinoja će biti savršeno skuhana). Pažljivo je pomiješajte vilicom i ostavite da se hladi.
- Kratko pirjajte na kolutiće narezani poriluk, mladi luk i češnjak uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte tanko narezanu korabicu, korijander, sol i 4 šalice vode. Kad provri, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
- Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 5 minuta.
- Dodajte opranu koprivu. Izgledat će kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem dijelom pokrije tekućina i poklopite. Kuhajte 3-5 minuta, ovisno o tome koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuhate.
- Porobajte prstima je li stabljika omekšala. Ako je, vrijeme je za miksanje. Vjerovatno ćete trebati dodati još malo vode, ali nemojte pretjerati. Kad izmiksate koprivu izgledat će vam kao da se pretvorila u sok i da je odjednom puno više tekućine. Ja sam ukupno stavila 1,5 litru vode ili 6 šalica. Dok miksate možete dodati još maslinovog ulja, 4-5 listića svježeg bosiljka, umeboshi začin i miso pastu.
- Probajte je li juha dovoljno slana i začinjena. Ako vam se čini da nije dovoljno ukusna, dodajte još miso paste, korijandera i umeboshi začina.
- Ispirjajte gljive na maslinovim ulju uz dodatak čilija, soli i shoyu umaka.
- Servirajte juhu u zdjelicama sa 2-3 žlice kvinoje, začinjenim gljivama, vrhnjem i začinskim biljem.
Juhu možete servirati i samu, s malo vrhnja i začinskog bilja bit će jako fina (ukusna). Ja sam dodala kvinoju i gljive kako bih je učinila cjelovitijim i zanimljivijim obrokom.
Dobro je znati!
- Zobene pahuljice juhi daju punoću i čine je kremastom.
- Miso - fermentirana pasta od soje i ječma ili riže koja se tradicionalo koristi u japanskoj kuhinji. Preporučam da je uvrstite u prehranu jer osim što je ukusan, izvrstan je izvor kvalitetnih proteina te sadrži probiotike i enzime koji će blagotvorno djelovati na vaš probavni trakt, uklanja masnoće iz krvi, čisti tijelo od toksina uključujući teške metale i radijciju, te sprečava oksidaciju tkiva (tj. usporava starenje). U Japanu postoji poslovica koja kaže da je miso "jeftino zdravstveno osiguranje".
- Umeboshi začin, fantastična zamjena za ocat. Izvrstan je u salatama i kuhanom povrću jer je slan pa ne morate dodavati sol a nekako čini svu hranu ukusnijom. Dodajem ga i u sve juhe i umake od povrća. Također je tradicionalni japanski proizvod sa brojnim ljekovitim svojstvima. Ja ga koristim svakodnevno u kuhanju i kad otvorim poslijednju bocu u smočnici, trčim kupiti još, za svaki slučaj dfa ne ponestane :-)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....