SHUTTERSTOCK
Od četvrtka u prodaji

Uzimate li pravilno svoje lijekove? Doktor u kući donosi vodič za sve kroničare

Nemojte propustiti novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Svaki peti stanovnik Hrvatske stariji je od 65 godina, a više od trećine odraslih boluje od barem jedne kronične bolesti, stoga mnogi uzimaju više lijekova za jednu bolest ili čak više kombinacija terapija za nekoliko boljki. Međutim, u pravilu polovica oboljelih s kroničnim bolestima ne uzima svoju terapiju onako kako je preporučeno. Osim što ni najbolji lijek ne djeluje ako se ne uzima redovito, sve se više pažnje posvećuje vremenu kada se on uzima. Sve o tome doznajte u novom Doktoru u kući koji je na kioscima od četvrtka, 4. svibnja.

Fiziološki sustavi

Za neke skupine lijekova već postoji pravilo u koje ih je doba dana najbolje uzeti, npr. lijekovi za snižavanje masnoća u krvi, za spavanje, za žgaravicu uzimaju se navečer, za snižavanje tlaka većina se uzima samo jednom dnevno, a o tome koje je doba dana najbolje za to, sve se više i češće razgovara. Nove spoznaje donosi kronobiologija, nova znanost koja se bavi međusobnom povezanosti tijela, uma i vremena. Naime, svaki fiziološki sustav ima svoj ritam, vanjski i unutarnji satovi kontroliraju naše fizičke, mentalne i emocionalne funkcije bez potrebe da se miješamo.

Prilagodba ritmu

Što inteligentnije prilagođavamo svoj život tim ritmovima, to je veća korist. Do sada je već na stotine istraživanja otkrilo kako precizno vrijeme uzimanja lijeka ili dodatka prehrani može smanjiti nuspojave ili učinkovitije djelovati na bolest, sustav ili ciljano na organe.

Sve o tome kada i kako uzimati lijekove čitajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 4. svibnja.

Linker
27. lipanj 2024 20:22