Pišu: prof. dr. sc. ŽELJKO KRZNARIĆ, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu, Klinika za unutarnje bolesti, KBC Zagreb & EVA PAVIĆ, univ., spec., dipl. ing., voditeljica Službe za prehranu i dijetetiku, KBC Zagreb
Ako uz povišenu razinu triglicerida i sniženu razinu HDL kolesterola (dobrog) imate i nakupljeno masno tkivo u području trbuha (abdominalna ili centralna pretilost), povišen krvni tlak i neki oblik inzulinske rezistencije, patite od metaboličkog sindroma (poznatog i kao sindrom X), što dodatno povećava rizik od kardiovaskularne smrti.
Metabolički sindrom najčešće je uzrokovan lošim životnim navikama kao što su nepravilna i neredovita prehrana, fizička neaktivnost, nedostatak sna i izloženost stresu.
Što još utječe
Pretjeran unos rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masnoća i trans-nezasićenih masnih kiselina tijekom duljeg perioda može uzrokovati povišenu razinu kolesterola, triglicerida i inzulina. Nakon obroka zdrav organizam metaboličkim procesima razgrađuje ugljikohidrate do glukoze. Prisutnost glukoze potiče gušteraču na izlučivanje hormona inzulina, odgovornog za transport glukoze iz krvi do stanica, gdje se razgrađuje ili skladišti. Ako je energetski unos te unos "loših" masti i ugljikohidrata godinama povišen, stanice postaju neosjetljive na inzulin i razgrađuje se relativno mala količina glukoze, a visoka razina glukoze ostaje u krvi.
S dugoročno povišenom razinom glukoze u krvi rezistencija na inzulin evoluira u dijabetes.
Koje navike mijenjati
Prva mjera u liječenju metaboličkog sindroma je smanjenje i održavanje tjelesne mase, tjelesna aktivnost te hipolipemička mediteranska dijeta.
Mediteransku prehranu karakterizira visok unos jednostruko nezasićenih masnih kiselina, osobito iz maslina i maslinova ulja, dnevna konzumacija voća, povrća, cjelovitih žitarica, niskomasnih mliječnih proizvoda, tjedna konzumacija ribe, mesa peradi, orašastih plodova i mahunarki, relativno nizak unos crvenog mesa te umjerena dnevna konzumacija crnog vina, uglavnom uz obroke.
Ovakav tip prehrane dokazano pruža značajno antioksidativno i protuupalno djelovanje koje može pomoći u borbi protiv bolesti koje karakteriziraju kronične upale, poput pretilosti, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma.
Mediteranska prehrana ima blagotvorno djelovanje i na pojedinačne komponente metaboličkog sindroma - opseg struka (prosječno manji za 0,43 cm), razina HDL kolesterola i triglicerida (porast HDL kolesterola za 1,17 mg/dl, trigliceridi niži za 6,14 mg/dl), krvnog tlaka (sistolički niži za 2,35, a dijastolički za 1,58 mm/Hg) te glukoze (3,89 mg/dl).
ČITAJTE I...
20 PITANJA I ODGOVORA: SVE što biste trebali znati o kolesterolu (čak i ako vam nije povišen)
5 mitova o kolesterolu koje želite i trebate znati
Evo kako u nekoliko tjedana učinkovito smanjiti kolesterol
Snižavati kolesterol u krvi isključivo lijekovima nije uopće tako pametno
Prirodni recepti i namirnice koje smanjuju razinu kolesterola u krvi
PRIMJER JELOVNIKA
PREHRANA KOD METABOLIČKOG SINDROMA
(1850 KCAL/7600 KJ)
PONEDJELJAK
DORUČAK: zobene pahuljice (3 žlice), jogurt s probiotikom, banana
UŽINA: grejp
RUČAK: juha od rajčice, pureća prsa na naglo, pire krumpir ili pire špinat, ploška graham kruha
UŽINA: jabuka
VEČERA: đuveč (riža 70 g, povrće 300 g), zelena salata s kukuruzom, graham kruh, zeleni čaj bez šećera
UTORAK
DORUČAK: svježe iscijeđen sok, acidofilno mlijeko, šunka pureća/pileća ili prsa u ovitku (4 tanke ploške), graham kruh (2 ploške)
UŽINA: jabuka
RUČAK: piletina s ječmenom kašom i povrćem (kupus, mrkva, peršin, celer, poriluk, luk), zelena salata, graham kruh
UŽINA: banana
VEČERA: tjestenina sa šampinjonima i račićima, miješana salata s rajčicom, zeleni čaj
SRIJEDA
DORUČAK: kukuruzni žganci s mlijekom, jabuka
UŽINA: jabuka
RUČAK: juha od rajčice, skuša na žaru, grah salata s bučinim uljem ili zelena salata s celerom i mrkvom
UŽINA: dinja
VEČERA: salata od puretine, kuhanog jajeta i povrća, integralni kruh, čaj
ČETVRTAK
DORUČAK: iscijeđeni prirodni sok, šunka pureća/pileća ili prsa u ovitku, graham pecivo, light jogurt
UŽINA: jabuka
RUČAK: juha od povrća, pureći perkelt, integralna tjestenina, kupus salata
UŽINA: voćna salata s bademima
VEČERA: miješano povrće s kukuruzom, zelena salata s celerom
PETAK
DORUČAK: iscijeđeni prirodni sok, zobena kaša/zobeni muesli (3 žlice), light jogurt, žličica chia sjemenki
UŽINA: ananas
RUČAK: juha od povrća, losos sa šalšom i đumbirom, zelena salata, raham kruh
UŽINA: jabuka
VEČERA: mediteranska salata (riža, grašak, mrkva, kukuruz, korijen celera i peršina) ili salata od cikle, zeleni čaj bez šećera
SUBOTA
DORUČAK: iscijeđeni prirodni sok, svježi sir (100 g) s mljevenim lanenim sjemenkama, zobeno pecivo
UŽINA: jabuka
RUČAK: riblja juha, kuhana brokula i cvjetača s krumpirom
UŽINA: voćna salata s grožđicama
VEČERA: pašteta od srdela s kaparima ili rajčica s mozzarellom i bosiljkom,
NEDJELJA
DORUČAK: zobene pahuljice (2-3 žlice) na mlijeku s cimetom, banana
UŽINA: bobičasto voće
RUČAK: juha minestrone, pileća/pureća prsa na žaru, kuhane mahune, salata od matovilca i radiča, ploška integralnog kruha
UŽINA: jabuka
VEČERA: tjestenina sa šalšom i tunjevinom, zelena salata, zeleni čaj
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....