SHUTTERSTOCK
Dobro je znati

Uključivanje šest važnih vitamina i minerala može ublažiti simptome ADHD-a i podići kvalitetu života

Premda se ovo stanje nekad isključivo povezivalo s dječjom dobi, ADHD itekako utječe i na odrasle

Teškoće u donošenju odluka, gubitak predmeta, nestrpljivost, teškoće pri izvršavanju zadataka, nemir, anksioznost... samo su neki od simptoma poremećaja nedostatka pažnje/hiperaktivnosti, odnosno ADHD-a koji mogu značajno utjecati na svakodnevno funkcioniranje i kvalitetu života. Premda se ovo stanje nekad isključivo povezivalo s dječjom dobi, vrijeme je pokazalo da poremećaj hiperaktivnosti itekako utječe i na odrasle.

Dodaci prehrani kod ADHD-a

Osim konvencionalnih tretmana, kod ovog se poremećaja pokazalo da brojni dodaci prehrani mogu poboljšati funkcioniranje mozga, proizvodnju i ravnotežu neurotransmitera te upravljati stresom. Jedan od takvih primjera je i ova studija koja kaže da omega-3 masne kiseline podupiru kognitivnu izvedbu i smanjuju upalu, što može pomoći u poboljšanju pozornosti, dok vitamin D može pridonijeti stabilizaciji raspoloženja i otpornosti u suočavanju sa stresom. Stoga, korisno je uz prakticiranje higijene spavanja, vježbanja, uzimanja terapije, vođenja dnevnika, uključiti i neke od sljedećih suplemenata koji su se pokazali posebno korisnima:

Željezo

Željezo je vitalni mineral potreban za prijenos kisika i proizvodnju energije. Proizvodi hemoglobin u crvenim krvnim stanicama, koji prenosi kisik po cijelom tijelu, što ga čini bitnim za cjelokupno zdravlje i funkciju mozga. Nedostatak ovog minerala može potencirati umor i oslabljene kognitivne funkcije što dodatno pogoršava simptome ADHD-a pa je dobro pripaziti i na ovaj segment. Osiguravanje odgovarajuće razine željeza može podržati optimalnu funkciju mozga i smanjiti simptome povezane s nepažnjom i lošim fokusom. Naravno, doziranje ovisi o trenutnom statusu željeza u organizmu, a uvijek ga je poželjno uzimati s vitaminom C radi bolje apsorpcije. Imajte na umu da višak željeza može povećati oksidativni stres koji pak može oštetiti naše stanice.

Magnezij

Još jedan mineral, magnezij je mineral uključen u više od 300 reakcija u tijelu, uključujući probavne, mišićne i živčane funkcije koje igraju ulogu u regulaciji raspoloženja, reakcijama na stres i hormonskom zdravlju. Nedostatak magnezija može doprinijeti simptomima ADHD-a kao što su razdražljivost i nepažnja, a neke su studije otkrile da što je nedostatak ozbiljniji, to su simptomi teži. Također, postoje dokazi da suplementacija magnezijem može poboljšati raspoloženje i fokus.

L-teanin

L-teanin je aminokiselina koja se obično nalazi u listovima čaja potiče opuštanje i podržava kognitivnu funkciju. Ova aminokiselina djeluje tako da povećava razine neurotransmitera kao što su dopamin i serotonin, što može biti korisno i kod simptomima ADHD-a. Također može pojačati učinke drugih ADHD lijekova ili dodataka.

Vitamin B6

Ovaj vitamin topiv u vodi neophodan je za metabolizam proteina, za funkcioniranje mozga te pomaže u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina i dopamina, ključnih za regulaciju raspoloženja i kognitivnu funkciju. Istraživanja sugeriraju da niske razine vitamina B mogu pridonijeti pogoršanju simptoma ADHD-a. Ovaj vitamin može pomoći u sintezi neurotransmitera i može poboljšati raspoloženje te kognitivne funkcije kao što su bolji fokus i energija.

Rhodiola

Ova adaptogena biljka, pokazuju istraživanja, pomaže tijelu nositi se sa stresom i poboljšava cjelokupnu kognitivnu funkciju. Pokazalo se da Rhodiola poboljšava mentalnu jasnoću i izvedbu, smanjuje umor i poboljšava raspoloženje, što je čini odličnim dodatkom za poboljšanje pažnje i fokusa. Za osobe ADHD-om može biti korisna jer pomaže u regulaciji neurotransmitera kao što su dopamin i norepinefrin, koji kod ovog poremećaja često manjka. Također, ova biljka žutih cvjetova poznata i kao ružičasti žednjak pomaže uravnotežiti sustav reakcije na stres sprječavajući pretjerano oslobađanje hormona stresa poput kortizola.

Vitamin D

O njemu se puno govori. Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju, zdravlje mozga, regulaciju hormona i imunitet. Osim izlaganja sunčevoj svjetlosti, dobivamo ga određenom hranom i dodacima prehrani. Niske razine ovog vitamina povezuju se s raznim kognitivnim problemima, a njegovo suplementiranje tijekom najmanje osam tjedana, pokazala je studija, može pomoći podići raspoloženje i pažnju, osobito u kombinaciji s drugim nutrijentima, uključujući magnezij. Vitamin D3 je preferirani oblik suplementacije jer se apsorbira bolje od vitamina D2.

Linker
23. rujan 2024 18:12