Možete je dodati i u u vodu s limunom
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tko ju ne bi volio

Učinkovito ublažava bolove u želucu i crijevima te grčeve i mučnine, smanjuje apetit, a tjera i komarce

Kao začin dodaje se mnogim mesnim i povrtnim jelima, desertima, osvježavajućim pićima

Paprena metvica u cijelom je svijetu poznata kao začin i čaj koji se pije zbog ugodnog mirisa, ali i zbog brojnih ljekovitih svojstava. Premda je vrlo popularna i široko se primjenjuje, ne primjenjuje se dugo - ona je hibrid uzgojen u 17. stoljeću od drugih vrsta metvice, dakle nije samonikla, nego se uzgaja. Biljka je grmolika i razgranata, listovi su joj ovalni, šiljastih vrhova. Cvjeta od lipnja do kolovoza, cvjetovi su grozdasti, ružičasti. Ljekovita je cijela biljka, no najviše se u tu svrhu upotrebljavaju listovi. Metvica sadrži visok udio mentola, spoja koji je zaslužan za njezin osvježavajući miris i okus. Mentol je i glavni sastojak ulja koja se izdvajaju iz metvice. Daje osjećaj hlađenja na koži tako što aktivira njene receptore osjetljive na temperaturne promjene.

image
menta, paprena metvica, nana; lat. Mentha piperita
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Umiruje probavne organe

Kao začin dodaje se mnogim mesnim i povrtnim jelima, desertima, osvježavajućim pićima. U ljekovite svrhe pije se kao čaj, upotrebljava se kao ulje, sirup, tinktura, oblog. Od ljekovitih djelovanja jedno od najpoznatijih i najizraženijih je smirivanje organa probavnog trakta. Učinkovito ublažava bolove u želucu i crijevima te grčeve i mučnine, naročito one uzrokovane putnom bolešću. Metvica ima i diuretičko djelovanje, potiče rad metabolizma i smanjuje apetit te je korisna kod skidanja prekomjernih kilograma. Sadrži vitamine A i C te druge aktivne tvari, poput ružmarinske kiseline, koje pomažu u jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije. Smatra se da metvica zahvaljujući upravo toj kiselini ublažava alergiju i astmu, a dokazano je i da smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale te sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale u organizmu. Mentol iz metvice čest je sastojak zubnih pasti i vodica za ispiranje usta jer pomaže u sprečavanju bolesti desni i jezika, neutralizira loš zadah. Ublažava i zubobolju.


Opuštanje mišića

Još jedno od važnih djelovanja paprene metvice je ublažavanje stresa. Ta izrazito ljekovita biljka sadrži velike količine triptofana, spoja od kojega nastaje serotonin, neuroprijenosnik koji popravlja raspoloženje. Uz to, metvica smiruje i glavobolje i želučane tegobe uzrokovane stresom, a čaj od metvice umiruje organizam i olakšava uspavljivanje. Odličan je i kao sredstvo protiv napetosti i tjeskobe, jer mentol prirodno opušta mišiće, a napetost mišića jedan je od najčešćih pratećih simptoma tjeskobe. Oblozi s eteričnim uljem metvice mogu pomoći ublažiti svrbež i crvenilo kože, ali i čaj od metvice može pomoći kod nadražene kože i u liječenju bubuljica i akni. Treba pripremiti blagi čaj od metvice, dovoljna je jedna čajna žličica suhe biljke na 3 decilitra vode te ga pustiti da se ohladi na ugodnu temperaturu. Mlakim čajem ispire se lice. Paprena metvica pomaže spriječiti ubode komaraca. Te dosadne krvopije ne vole njezin miris, pa nije loša ideja utrljati u nepokrivene dijelove kože nekoliko kapi metvičina ulja.


Masaža i inhalacija protiv stresa

U antistresnim tretmanima često se upotrebljava esencijalno ulje metvice. Masaža tim uljem vrlo je učinkovita za ublažavanje tipičnih simptoma stresa kao što su nesanica, manjak koncentracije, razdražljivost i zgrčenost mišića. Umirujuće djeluje i inhaliranje čaja od paprene metvice, uz to poboljšava koncentraciju, osvježava i okrepljuje, naročito u stanjima povećane psihičke i fizičke napetosti.

Linker
14. travanj 2024 21:37