FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

U koje doba dana je najbolje uzimati lijekove za tlak, srce, bolove?

Kada se uzima više vrsta, važno je da se pojedini lijek svaki dan uzima u isto vrijeme i da se napravi razmak između dva lijeka

Zanima me treba li nas liječnik upozoriti i dati savjet kada je najbolje uzimati koji lijek, posebno ako ih uzimam više. Postoji li neko pravilo? Kada se uzimaju lijekovi za tlak, srce, bolove?

Vesna M., Koprivnica

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

"U uputi svakog lijeka naveden je i način uzimanja i okvirne doze. Međutim, shema doziranja je individualna, za svakog pacijenta liječnik koji je propisao lijek određuje pojedinačnu i dnevnu dozu ovisno o stanju bolesti, dobi, drugim bolestima i lijekovima koje pacijent uzima. Možda neće uvijek imati vremena da vam to detaljno objašnjava, ali u ljekarni možete dobiti potpunu informaciju od farmaceuta, pogotovo ako vam je lijek propisan prvi put. U ljekarni se doziranje napiše na pakovanje lijeka, a navedeno je na kompjutorskom ispisu pri izdavanju lijeka.

U isto vrijeme

Samo za neke skupine lijekova postoji pravilo u koje doba dana ih je najbolje uzeti, npr. lijekovi za snižavanje masnoća u krvi, za spavanje, za žgaravicu… uzimaju se navečer, lijekovi protiv bolova u akutnim stanjima uzimaju se po potrebi, za snižavanje tlaka većina se uzima samo jednom dnevno. Hoće li to biti ujutro ili navečer, neka vam odredi liječnik. Kada se uzima više vrsta, važno je da se pojedini lijek svaki dan uzima u isto vrijeme i da se napravi razmak između dva lijeka."

Linker
27. lipanj 2024 05:17