Trista Best, registrirana dijetetičarka tvrdi da je voda s kimom idealan napitak za brže mršavljenje, a s njom se slažu i brojni drugi stručnjaci.
Važnost kima
Kim je bogat antioksidansima, dobar je za održavanje imunološkog sustava i zdravlja crijeva, a može smanjiti upale i rizik od raka.
Istraživanje su pokazala da kim i ubrzava metabolizam u procesu mršavljenja. U kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 88 pretilih žena, eksperimentalna grupa žena je jela ezaslađeni jogurt s kimom dva puta dnevno tri mjeseca. Kontrolna grupa je u istom periodu jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kima u prahu. Ispostavilo se da su samo one žene koje konzumiraju kim značajno smanjile svoju težinu, indeks tjelesne mase, kao i opseg struka i postotak tjelesne masti. Također, kod njih je zabilježen niži nivo ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola u krvi dok se dobar HDL kolesterol povećao.
Važnost vode
Dovoljan unos vode važan za naše tijelo, zdravlje i dobru liniju.
Istraživanje zasnovano na podacima Nacionalne ankete o zdravstvenim pregledima (NHANES) objavljenom u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i pretilosti, sugerirajući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine.
Kako napraviti vodu s kimom
- Namočite žlicu sjemenki kima u šalicu ili dvije vode i ostavite da stoji preko noći. Neki sjemenke vole zdrobiti, ali to nije nužno
- Ujutro smjesu kuhajte oko pet minuta
- Kad se voda ohladi, ocijedite sjemenke i prelijte ih ledom ili zagrijte na željenu temperaturu
- Napitku možete dodati malo prirodnog zaslađivača ili cimeta kako biste poboljšali okus
KIM U VAŠIM JELIMA
- Zdrobite kim u mužaru i dodajte ga smjesi za mesne okruglice.
- Kim dodajte domaćoj salati od cikle.
- Kim dodajte varivima od povrća i mesa.
- Dodajte kim svom domaćem kruhu ili kiflicama.
- Prije paniranja blago začinite tikvice ili patlidžane zdrobljenim kimom.
- Kimom začinite povrće pečeno na žaru.
- Dodajte čajnu žličicu mljevenog kima u jogurt, kiselo mlijeko ili svježi sir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....