FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
piće broj jedan

Stručnjaci tvrde da je upravo ovaj napitak najbolji za brzo mršavljenje

Istraživanje su pokazala da kim ubrzava metabolizam u procesu mršavljenja

Trista Best, registrirana dijetetičarka tvrdi da je voda s kimom idealan napitak za brže mršavljenje, a s njom se slažu i brojni drugi stručnjaci.


Važnost kima

Kim je bogat antioksidansima, dobar je za održavanje imunološkog sustava i zdravlja crijeva, a može smanjiti upale i rizik od raka.

Istraživanje su pokazala da kim i ubrzava metabolizam u procesu mršavljenja. U kliničkom ispitivanju koje je obuhvatilo 88 pretilih žena, eksperimentalna grupa žena je jela ezaslađeni jogurt s kimom dva puta dnevno tri mjeseca. Kontrolna grupa je u istom periodu jela istu količinu jogurta, ali bez dodatka kima u prahu. Ispostavilo se da su samo one žene koje konzumiraju kim značajno smanjile svoju težinu, indeks tjelesne mase, kao i opseg struka i postotak tjelesne masti. Također, kod njih je zabilježen niži nivo ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola u krvi dok se dobar HDL kolesterol povećao.


Važnost vode

Dovoljan unos vode važan za naše tijelo, zdravlje i dobru liniju.

Istraživanje zasnovano na podacima Nacionalne ankete o zdravstvenim pregledima (NHANES) objavljenom u Annals of Family Medicine otkrilo je značajnu povezanost između neadekvatnog unosa vode i pretilosti, sugerirajući da dobra hidratacija igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine.


Kako napraviti vodu s kimom

  1. Namočite žlicu sjemenki kima u šalicu ili dvije vode i ostavite da stoji preko noći. Neki sjemenke vole zdrobiti, ali to nije nužno
  2. Ujutro smjesu kuhajte oko pet minuta
  3. Kad se voda ohladi, ocijedite sjemenke i prelijte ih ledom ili zagrijte na željenu temperaturu
  4. Napitku možete dodati malo prirodnog zaslađivača ili cimeta kako biste poboljšali okus



KIM U VAŠIM JELIMA

  • Zdrobite kim u mužaru i dodajte ga smjesi za mesne okruglice.
  • Kim dodajte domaćoj salati od cikle.
  • Kim dodajte varivima od povrća i mesa.
  • Dodajte kim svom domaćem kruhu ili kiflicama.
  • Prije paniranja blago začinite tikvice ili patlidžane zdrobljenim kimom.
  • Kimom začinite povrće pečeno na žaru.
  • Dodajte čajnu žličicu mljevenog kima u jogurt, kiselo mlijeko ili svježi sir.
Linker
18. studeni 2024 16:43