U Hrvatskoj je u 2020. godini od raka umrlo 13.138 ljudi, što karcinom dovodi na visoko drugo mjesto najčešćih uzroka smrti u Hrvatskoj, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok te uzrokuje oko 36 posto svih smrti u toj dobi, piše HZJZ.
Uzroci nastanka raka su raznoliki, uz nasljedne sklonosti, tu su i brojni čimbenici rizika koje možemo mijenjati i koji ovise o našim izborima i ponašanjima. Osim što je važno izbjegavati pušenje i alkohol, zdravo se hraniti, redovito vježbati, nedavno su istraživači identificirali nekoliko karcinogenih sastojaka u hrani koju jedemo i alatima koje koristimo.
Popis karcinogenih proizvoda se produžio 2022. jer su znanstvenici dokazali da su određene kemikalije povezane s abnormalnim rastom stanica te tako identificirali nove čimbenike rizika, piše Insider. Nažalost, takve kemikalije se mogu pojaviti u svim vrstama proizvoda.
Kemikalije povezane s rakom
Polifluorakril (PFAS), kancerogena kemikalija poznata i pod nazivom „vječna kemikalija” pronađena je i ove godine u brojnim kozmetičkim proizvodima, poput vodootpornih maskara, tekućeg ruža za usne i podloge te u neprijanjajućem posuđu. Znanstvenici su testirali 231 uzorak kozmetičkih proizvoda i otkrili da ih gotovo polovica ima visoku razinu fluorina, što ukazuje na prisustvo polifluorakrilnih tvari. Riječ je o skupini kemikalija koje su poznate po tome da zagađuju okoliš i ljudsko tijelo u kojem se talože i uzrokuju zdravstvene probleme. Izloženost najčešćim vrstama polifluorakrilnih tvari povezana je s nekoliko vrsta raka, kao i s bolestima štitnjače i imunološkog sustava. Vodootporni i dugotrajni proizvodi (s oznakom „long lasting”) najčešće su sadržavali te opasne tvari. Kozmetika je inače slabije regulirana od hrane unatoč činjenici da je u bliskom kontaktu s ljudskim tijelom svakodnevno.
Istraživači s Medicinskog fakulteta Keck sa Sveučilišta Južna Karolina imali su pristup uzorcima krvi i tkiva više od 200.000 ljudi koji žive u Los Angelesu i na Havajima, što im je dalo jedinstvenu priliku da prouče utjecaj "vječnih kemikalija" na ljudsku jetru. Njihovi nalazi objavljeni su u časopisu JHEP Reports.
Otkrili su da su ljudi s najvišim razinama izloženosti PFAS-u imali četiri i pol puta veći rizik od razvoja raka jetre. Prema analizi uzoraka tkiva, taj povećani rizik može se objasniti promjenama u metabolizmu u jetri. No potrebno je više istraživanja da bi se razumjelo kako izloženost PFAS-u može poremetiti normalnu funkciju jetre.
I australsko istraživanje, u kojem su se za mjerenje mikroskopskih čestica koristili svjetlosni valovi, otkrilo je da samo jedna mala ogrebotina na teflonskoj tavi može dovesti do prave eksplozije toksičnih čestica mikroplastike. PFAS ili perfluoralkilne i polifluoralkilne kemikalije otporne na visoke temperature koriste se za proizvodnju kuhinjskog posuđa, a posljednjih se godina povezuju s nizom zdravstvenih problema uključujući nekoliko vrsta raka, autizam i neplodnost.
Ultraprerađena hrana kod muškaraca poveća rizik od raka debelog crijeva
Prošle godine je objavljena studija u British Medical Journalu koja je pokazala da američki muškarci koji jedu puno ultraprerađene hrane imaju 29 posto veći rizik od razvoja raka debelog crijeva u usporedbi s vršnjacima koji su konzumirali minimalno prerađene hrane.
Istraživači su razvrstali muškarce u pet skupina prema njihovoj prehrani, a zatim su usporedili najveće potrošače ultraprerađene hrane sa skupinom s najmanjim unosom.
Prijašnje studije povezale su ultraprerađeno meso kao što su naresci i sušena govedina s većim izgledima za razvoj raka debelog crijeva, što bi moglo predstavljati dio rizika u prehrani muškaraca.
Umjetni zaslađivači povezani s rakom dojke
Posljednjih godina umjetni zaslađivači su zamjeni bijeli šećer. Posebno je poznat aspartam koji se obično koriste kao zamjena za šećer u dijetalnim gaziranim pićima i niskokaloričnim grickalicama. Međutim, prošla su istraživanja povezala ove zamjene s nekim od istih zdravstvenih rizika kao i obični šećer, uključujući bolesti srca.
Ne samo to, neki umjetni zaslađivači mogu dovesti do dodatnog rizika od raka dojke i karcinoma povezanih s pretilošću, prema francuskoj studiji objavljenoj u PLOS Medicine.
Istraživanje je provedeno na podacima 100 tisuća odraslih Francuza, a otkriveno je da oni koji konzumiraju umjetne zaslađivače imaju 13 posto viši rizik od razvoja karcinoma u usporedbi s onima koji ga ne konzumiraju. Iako je studija pronašla poveznicu između zaslađivača kao što je aspartam i malog povećanja rizika od raka, potrebno je provesti više istraživanja kako bi se saznalo uzrokuje li konzumacija umjetnih zaslađivača doista rak.
Implantati u grudima povezani s nekim vrstama karcinoma
U rujnu prošle godine, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje da su neke vrste raka povezane s implantatima u grudima. Agencija je navela da je pronađeno malo manje od 20 slučajeva karcinoma pločastih stanica (rak kože) u ožiljku, odnosno ožiljnom tkivu, koje okružuje implantat dojke. Također su identificirali manje od 30 slučajeva drugih limfoma koji prethodno nisu bili povezani s implantatima.
Agencija je povezala neke slučajeve anaplastičnog limfoma velikih stanica (ALCL) s implantatima grudi u prošlosti, posebno implantatima s teksturiranim površinama. Takvi su karcinomi rijetki i ne dovode svi implantati u grudi do raka, ali ljudi s implantatima trebaju biti posebno oprezni i paziti na simptome.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....