SHUTTERSTOCK
Oprez

Šanse za preživljavanje od raka gušterače su puno veće ako se rano otkrije, a ovaj suptilni znak može biti presudan

Od njega su umrli Patrick Swayze, Potterov profesor Snape, no jedan je mladić preživio, a ključ je bila rana reakcija


Rak gušterače kao i rak jajnika ubrajamo u takozvane podmukle vrste karcinoma. Nažalost, često se otkrivaju u trenutku kad su već u uznapredovanoj fazi, a tad su šanse za preživljavanje znatno manje. Među najčešće faktore rizika raka gušterače ubrajamo stanja poput starije životne dobi, postojeće bolesti kao što su pankreatitis, dijabetes, debljina i ciroza jetre te pušenje, zatim konzumiranje prehrane obogate nezdravim mastima, dok istovremeno siromašne voćem i povrćem te smanjenu fizičku aktivnost. U Hrvatskoj je prema izvještaju HZJZ-a 2019. od raka gušterače oboljela 801 osoba. No, unatoč činjenici kasnog prepoznavanja ovog oblika raka, reagiranje na suptilne promjene, moglo bi biti ključno u ishodu liječenja bolesti.

image
SHUTTERSTOCK

Suptilni znakovi

Više od 43 posto pacijenata prvi put sazna da imaju bolest tijekom odlaska na hitnu nakon što su prije toga zbog određenih bolova nekoliko puta posjetili svog liječnika opće prakse. Jedini lijek je kirurški zahvat, no najčešće u tom trenutku on često više nije opcija jer se rak već proširio na druga područja tijela. Zbog toga, upozoravaju iz organizacije Pancreatic Cancer Action, osobito je važno ne zanemarivati skrivene znakove, a oni mogu biti sljedeći:

  • Promjene u stolici - boja stolice ili urina mogu biti skriveni simptomi. Stanje poznato kao steatoreja što znači masna stolica, može biti upozorenje, a među ostalim oboljeli mogu imati česte velike nužde. Ove promjene u crijevima nastaju zbog začepljenja kanala gušterače, koji su vitalni dio probavnog sustava, i mogu značiti da se hrana ne apsorbira pravilno.
  • Probavne smetnje - Proljev i zatvor također su druge moguće promjene crijeva. Tamni urin je još jedan simptom koji se javlja kada tumor u gušterači blokira žučni kanal. To uzrokuje da se bilirubin, otpadni proizvod iz jetre, nakuplja u tijelu i prelazi u krvotok te se na kraju pojavljuje u urinu, pretvarajući ga u tamno žutu ili narančastu.
  • Novootkriveni dijabetes tip 2
  • Žutica - žuta koža ili žute bjeloočnice i koža koja jako svrbi
  • Bol ili nelagoda u srednjem dijelu leđa - osobito ako počinje kao blaga nelagoda i pogoršava se s vremenom
  • Neobjašnjiv i nagli gubitak kilograma

Osim nabrojenih uobičajeni rani simptomi također mogu uključivati konstantan umor ili nagli pad energije.

Poznate osobe koje su oboljele od raka gušterače

Među poznatima oboljelim od raka gušterače bili su zvijezda Harryja Pottera Alan Rickman, poznat kao profesor Snape koji je preminuo u siječnju 2016. u dobi od 69 godina. Glavnom glumcu Prljavog plesa, Patricku Swayzeu, bolest je dijagnosticirana 2007., a rak mu se već tad proširio na jetru. Preminuo je u rujnu 2009. u 57. godini života. Početkom ove godine proslavljeni švedski trener, Sven-Göran Eriksson (75) je također otkrio da boluje od raka gušterače. Preminuo je jučer.

Pozitivan primjer ranog otkrivanja

Ipak, u moru tužnih, postoji razlog za optimizam, a to je slučaj Dana Godleya, pacijenta kojem je 2021. u dobi od 28 godina dijagnosticiran treći stadij raka gušterače, a sve je krenulo 2020. kada je ovaj mladić počeo osjećati stezanje na području abdomena tijekom lijeganja u krevet. U početku simptom pripisivao alergiji na hranu, međutim, nakon tri mjeseca otišao je kod liječnika. Ultrazvuk nije pokazao ništa i sugerirao je da je u pitanju zatvor, prenosi DailyMail.

Ubrzo, simptomi su se pogoršavali, a liječnik je Dana poslao na krvne pretrage, koje su bile uredne. Međutim, ovaj je mladić i dalje ustrajao otkriti zašto se i dalje osjeća tako loše. Kada je bol postala intenzivna, otišao je na hitnu.

- Pet tjedana kasnije dijagnosticiran mi je rak gušterače - kaže Dan kojega je upornost spasila od sigurne smrti, a danas uspješno izliječen i nema raka.

- Potičemo sve da vjeruju svojim instinktima i posjete zdravstvenog djelatnika ako primijete neuobičajene simptome, bez obzira koliko se mali činili. Rana dijagnoza spašava živote, a Danova priča je dokaz tome - zaključuje Joe Kirwin, izvršni direktor Pancreatic Cancer Action.

Linker
10. rujan 2024 22:51