Limunska trava je poput trave sabljikom nalik lukovici te s mirisom i okusom limuna. Upotrebljava se i kao začin, osobito u tajlandskoj i vijetnamskoj kuhinji. Kada se u prahu ili osušena doda u jelo, citrusni ukus limunske trave daje mu poseban okus. Limunska trava višegodišnja je biljka tankih dugih listova porijeklom iz Indije. To je grmolika trajnica sa stabljikom od 1,5 m čiji su listovi tankih i dugi do 90 cm. Cijela biljka miriše na limun, ali je okus blaži i slađi. Kao začin koriste se stabljika i listovi.
Koristi se i za čaj ili za poboljšavanje ukusa drugih čajeva jer im daje limunsko-citrusni miris i okus. Sije se od siječnja do početka ožujka u zemlju za klijanje. Voli toplo mjesto, ali ne izravno sunce. Klijat će na 20-25°C i tada niče za 2140 dana. Zemlju treba održavati vlažnom, ali ne mokrom, a dovoljno velike sadnice valja presaditi u čašice.
Ne podnosi led i niske temperature pa se zimi mora spremiti u svjež, ne prehladan prostor i smanjiti zalijevanje. Može poslužiti i kao repelent (odbija insekte). Dobar je izvor vitamina A i C, folne kiseline, magnezija, cinka, bakra, željeza, kalija, fosfora, kalcija i B vitamina.
Pomoć kod kemoterapije
Istraživanja su pokazala da čaj od limunske trave može pomoći u borbi protiv raka. Citral, spoj koji se nalazi u limunskoj travi, uzrokuje propadanje stanica raka bez oštećenja zdravih stanica. Pacijentima u Izraelu oboljelim od raka davali su da piju čaj od limunske trave tijekom terapije zračenjem i kemoterapije. Mučnine, slab apetit i loše opće stanje kod tih pacijenata bilo je znatno manje nego kod onih koji nisu pili taj čaj.
Pomaže kod tjeskobe
Limunska trava aktivira oslobađanje serotonina, tvari koja potiče dobro raspoloženje, ublažava anksioznost, povećava samopouzdanje i jača mentalnu snagu. Svojim umirujućim djelovanjem utječe na um i tijelo te na bolji san.
Stoga popijte šalicu čaja od limunske trave kad god se osjećate depresivno ili neraspoloženo.
Ulje limunske trave u razrijeđenom obliku djeluje kao učinkovit dezodorans. Kozmetički stručnjaci smatraju ga učinkovitijim od mnogih sintetičkih dezodoransa. Glavni kemijski sastojak u limunskoj travi je aromatičan spoj citral, koji ima antimikrobna i antibakterijska svojstva koja pomažu u kontroli pretjeranog znojenja i uništavaju mikroorganizme koji izazivaju neugodan miris. Limunska trava neće izazvati iritaciju kože ni alergiju.
Limunska trava korisna je i za kožu. zahvaljujući svojim antibakterijskim, antiseptičkim i antifungalnim svojstvima sprečava rast mikroba na koži. To štiti od razvoja infekcije te umanjuje probleme izazvane bakterijskim ili gljivičnim infekcijama. U tu svrhu razrijedite ulje limunske trave u vodi ili maslinovom ulju ili pak pomiješate pola šalice svježe narezane limunske trave i jednu šalicu maslinova ulja te ugrijete. Maknite s vatre i pustite da se ohladi prije nanošenja na kožu.
Za što je sve koristan čaj
- Namočite jednu žlicu svježe ili suhe limunske trave u šalicu vrle vode i ostavite 10 minuta. Procijedite i po želji dodajte malo meda. Možete kupiti i gotove vrećice čaja.
- Čaj od limunske trave pomaže u liječenju probavnih tegoba kao što su zatvor, žgaravica, gastritis, proljev, nadutost, grčevi u trbuhu i povraćanje.
- Visok sadržaj kalija u limunskoj travi pomaže u snižavanju i reguliranju krvnog tlaka. Dovoljno je popiti šalicu čaja limunske trave svaki dan.
- Limunska trava kao prirodni diuretik pomaže u uklanjanju toksina i mokraćne kiseline iz tijela jer potiče mokrenje.
- Pijte jednu do dvije šalice čaja dnevno i uživajte u zdravstvenim blagodatima koje vam pruža.
VAŽNO - Čaj od limunske trave ne preporučuje se trudnicama i djeci.
Limunada
Sastojci:
- 3 šalice vode malo šećera ili meda
- 20 listova limunske trave (bez korijena) dugih oko 20 cm
- 6 limuna
- prstohvat soli
- 1-2 šalice hladne vode
Priprema:
- Napravite sirup od limunske trave zagrijavajući šećer ili med u malo vode, u to dodajte cijele listove limunske trave, prokuhajte na laganoj vatri oko 2 minute, a zatim ostavite da se ohladi najmanje jedan sat.
- Iscijedite sok 5 do 6 limuna i ulijte staklenu posudu od 1 litre miješajući ga s procijeđenim i ohlađenim sirupom.
- Dodajte mrvicu soli, 3 čaše hladne vode i dobro promiješajte.
- U hladnjaku ohladite najmanje 3 sata, a potom servirajte s ledom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....