Nije isto koristite li kanabis u medicinske svrhe ili iz razonode...
 Foto: iStock
Štetni utjecaji lakih droga

Pušači 'trave' su asocijalni i ne teže uspjehu

Čak su i znanstvenici bili iznenađeni u kojoj mjeri marihuana oduzima ljudima želju da se osposobe i bolje organiziraju u životu.

Marihuana je vrlo popularan opijat među mladom populacijom, no istraživanja kazuju da su ljudi koji u mladosti puše puno kanabisa manje socijalni, nasilniji i manje obrazovani u svojim tridesetim godinama od nepušača. Teški korisnici marihuane, a pod te spadaju oni koji je puše četiri ili više dana u tjednu, završit će u nižem društvenom sloju od svojih roditelja, kaže istraživanje. Radit će manje prestižne poslove koji zahtijevaju niži stupanj obrazovanja i zarađivat će manje novca.

Istraživači tvrde da se oni koji puše marihuanu kreću u krugovima koji ne teže uspjehu i napretku u životu i karijeri. Studija je provedena na Novom Zelandu, a pratilo se nešto manje od tisuću osoba u dobi od 18 do 38 godina, a to je vrijeme kada bi trebali graditi svoju karijeru.
Bili su iznenađeni u kojoj mjeri marihuana oduzima ljudima želju da se osposobe i bolje organiziraju u životu. Rezultati su pokazali da je negativan učinak intenzivnog pušenja marihuane gori nego kod teških alkoholičara.

Financijske poteškoće

Osim što imaju više financijskih teškoća, ljudi ovisni o marihuani imaju problema i s asocijalnim ponašanjem. Skloni su krađi, laganju i obiteljskom nasilju. Česta uporaba marihuane može dovesti do niza kognitivnih problema, posebno među mladima čiji se mozak još uvijek razvija.

Ništa bolja od alkohola

Najmanje jedna trećina mladih tvrdi da su neko vrijeme pušili travu. Iako se marihuana pokazala vrlo korisnom u medicinske svrhe, poput liječenja multiple skleroze i nekih vrsta karcinoma, kada se konzumira iz zabave pokazala se jednako štetnom kao i alkohol.
Studija je objavljena u časopisu Clinical Psychological Science.

Sastojci za biskvit (za kalup promjera 26 cm)

Suhi
1 šalica rižinog brašna
1 šalica prženih lješnjaka
1/2 šalice prosijanog pirovog brašna (tj. tip T-850)
1 žličica sode
1 žličica himalajske soli
1 žličica praha vanilije
korica jednog limuna
prstohvat đumbira

Mokri
1,5 šalica mlijeka (zobeno, sojino, rižino, bademovo; ja sam napravila orahovo, al o tome ću vam pričati drugi put)
1 žličica prirodnog jabučnog octa
1 šalica agavinog sirupa
1/2 šalice ulja (ekstra djevičansko maslinovo ili kokosovo bez mirisa, rastopljeno)
2 žlice zlatnog lana + 6 žlica vode
1,5 šalice naribane mrkve

Za kremu:
1 šalica indijskih oraščića
4-5 datulja
pola žličice praha vanilije
prstohvat cimeta
2/3 šalice vode
prstohvat soli
2 žlice soka od limuna
2-3 žlice javorovog ili agavinog sirupa

  1. Lješnjake pecite u pećnici na 150 stupnjeva 7-10 minuta, ili dok kožica ne popuca i lagano ne posmeđe. Najlakše ćete ih oguliti tako da ih još vruće umotate u čistu kuhinjsku krpu i protrljate.
  2. Indijske oraščiće preko noći namačite u zasoljenoj vodi (ili barem 3 sata).
  3. Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite jabučni ocat u mlijeko i promiješajte. Pustite da odstoji dok pripremite ostale suhe i mokre sastojke.
  4. Sameljite lješnjake i pomiješajte ih u zdjeli sa svim ostalim suhim sastojcima.
  5. Sameljite lan u mlincu za kavu ili u sjeckalici i pomiješajte u zdjelici s dvostruko više vode. Vidjet ćete kako lan dobiva konzistenciju razmućenog jajeta.
  6. Pomiješajte ulje, agavin sirup i sok od limuna.
  7. Naribajte i iscijedite mrkvu, sok možete popiti ;-)
  8. Umiješajte lan i smjesu ulja i agave u suhe sastojke. Lagano promiješajte, dodajte mlijeko i ponovno promiješajte. Nemojte prežustro miješati da biskvit ne bi bio žilav.
  9. Kad je smjesa uglavnom jednolična, umiješajte naribanu i iscijeđenu mrkvu. Dobivena smjesa treba biti prilično gusta, ali da se ipak može preliti u kalup. Slobodno isprobajte sirovu smjesu kako biste provjerili je li dovoljno slatka.
  10. Ulijte smjesu u kalup obložen masnim papirom i pecite 30-40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kolač je gotov kad dobije zlatno smeđu boju i lagano popuca povrhu. Je li se ispekao možete provjeriti tako da umetnete čačkalicu u njega. Ukoliko izađe čista (samo malo masna i eventualno s mrvicama), kolač je gotov. Ako se s nje slijeva tekućina, kolač se još mora peći.
  11. Kolač ohladite i pripremite kremu. Dobro operite oraščiće i izblendajte sa svim ostalim sastojcima dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Ohladite i namažite kolač odozgora. Možete još posuti s mljevenim lješnjacima.

I ovo je važno!

  • ako nemate, ne možete ili ne želite nabaviti rižino i T850 pirovo brašno, možete ga zamijeniti pšeničnim T850 (ne integralnim jer je "preteško" za ovakav kolač. T850 znači prosijano integralno). Toplo preporučam da koristite barem rižino jer je jako ukusno, lagano i bez glutena.
  • lješnjake možete zamijeniti bademima, iako je meni ova varijanta ukusnija i zanimljivija
  • zlatni možete zamijeniti običnim, smeđim lanom. Najbolje ga je svježe samljeti u mlincu za kavu, jer kad stoji dugo samljeven ili kad ga kupite samljevenog, jako brzo gubi svoje hranjive sastojke
  • umjesto kremice od indijskih oraščića možete napraviti klasičnu kremu za kolač od mrkve:
  1. 1 šalica krem sira ili skute (oko 200 grama)
  2. 2-3 žlice maslaca (oko 50 grama)
  3. pola do 2/3 šalice agavinog sirupa, (kokosovog šećera, javorovog sirupa ili smeđeg šećera)
  4. 1/2 žličice vanilije
  5. prstohvat cimeta

Istucite sve sastojke mikserom.

I to je to! Uživajte :-)

Za idući put bih vam pripremila nešto slano... Kako vam zvuči juha od mrkve s timijanom i narančom? Ili možda neki rezanci s daškom istoka? Ili biste možda temu doručka: chia puding ili smoothie, ili domaću granolu (crunchy žitarice za doručak)? Pišite, komentirajte...

U međuvremenu, pratite me na Instagramu :-) Vidimo se skoro!

Maja

Linker
25. studeni 2024 05:03