FOTOGRAFIJE: IZUSEK GETTY IMAGES
Dežurna ordinacija

Puls mi je prenizak. Ima li lijekova ili prirodnih preparata koji ga mogu povećati?

Prošlo je 18 godina od postavljanja potpornice i od preboljenog infarkta. Postoji mogućnost i aterosklerotskih promjena drugih koronarnih žila s obzirom na dob

Imam 81 godinu, preboljeli infarkt i stent od 2003. godine. Do prije tri mjeseca nije bilo nikakvih problema, puls oko 60 i tlak oko 120/80. Sada se pojavila bradikardija uz puls od 50 do 58, vrlo, vrlo rijetko do 62. Dvaput je bio 47. I tlak je počeo oscilirati, tako da npr. dijastolički više ne ide do 80, nego je između 60 i 70. Još uvijek je sinus ritam. Imam vrtoglavice, umor, slabost, glavobolje. Molim vas, kažite mi ima li načina, lijekova, čajeva ili bilo što drugo kako bi se ipak povećao puls?
Stjepan L., Osijek

Odgovara izv. prof. prim. dr.sc. Goran Krstačić, kardiolog:

image
FOTOGRAFIJE: GORAN MEHKEK/CROPIX CROPIX


"Prošlo je 18 godina od postavljanja potpornice i od preboljenog infarkta. Postoji mogućnost i aterosklerotskih promjena drugih koronarnih žila s obzirom na vašu dob. Smetnje koje navodite mogu biti posljedica i poremećaja sprovodnog sustava jer je frekvencija srca sada nešto niža, a tlak postaje divergentan, što može biti posljedica promjena na aortnoj valvuli. Niste, nažalost, kazali koje lijekove uzimate. Svakako biste se trebali javiti kardiologu u Osijeku, koji će već na temelju pregleda, odnosno dijagnostičke dopune ultrazvukom srca i 24-satnim snimanjem rada srca, moći vidjeti je li došlo do poremećaja i zbog čega imate ove promjene i simptome."

Linker
23. lipanj 2024 00:59