SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Probiotici bi mogli biti terapija budućnosti za oporavak jetre

Ciroza je trenutno jedan od deset vodećih uzroka smrti na globalnoj razini, a stanej je eskaliralo zadnjih desetljeća

Čini se da su probiotici korisni onima koji boluju od ciroze jer poboljšavaju funkcije jetre i reguliraju disbiozu crijeva, poboljšavaju kvalitetu života i imaju povoljan sigurnosni profil. Zaključili su to znanstvenici Instituta za istraživanje upravljanja zdravljem u Narodnoj bolnici Autonomne regije Guangxi Zhuang i Guangxi Academy of Medical Sciences u Nanningu u Kini.

Potencijal koji obećava

- To je potencijal koji obećava u liječenju ciroze - objavio je glavni autor studije Xing Yang sa suradnicima nakon sustavnog pregleda i metaanalize 30 randomiziranih kontroliranih ispitivanja u 14 zemalja među 2084 odrasle osobe s cirozom, uspoređujući učinke probiotičke intervencije i kontrolnih tretmana, uključujući placebo, nikakvo liječenje, standardnu njegu ili aktivne kontrole.

- Kao trenutno jedan od deset vodećih uzroka smrti na globalnoj razini, ciroza je veliko zdravstveno opterećenje u mnogim zemljama. Stanje je eskaliralo na svjetskoj razini od 1990. godine, dijelom zbog rasta stanovništva i starenja. Stoga je smisleno istražiti učinkovite tretmane za preokretanje ciroze i sprečavanje oštećenja funkcije jetre - napisali su autori u internetskom izdanju Frontiers in Medicine.

Konkretno, probiotik koji sadrži streptococcus, bifidobacterium i lactobacillus proizveo je značajnije poboljšanje hepatalne encefalopatije (HE), odnosno privremenog ili trajnog pogoršanja moždanih funkcija s kojom se susreću ljudi s visokim stupnjem oštećenja jetre u usporedbi s drugim vrstama probiotika. Također, dulje vrijeme intervencije smanjilo je rizik za otvoreni razvoj hepatalne encefalopatije, hospitalizaciju i infekcije u usporedbi s kraćim vremenom intervencije.

- Probiotici doprinose smanjenju razine amonijaka i poboljšanju neuropsihometrijskog ili neurofiziološkog statusa, što dovodi do preokreta hepatalne encefalopatije povezanog s cirozom - napisali su autori studije.

Phillipp Hartmann, dr. med., docent dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane na Kalifornijskom sveučilištu u San Diegu, koji nije bio uključen u ovu studiju, kaže da se tijekom posljednjih nekoliko godina intenzivno proučava crijevna mikrobiota kod različitih bolesti jetre, uključujući bolesti jetre povezane s alkoholom i steatotičku bolest jetre povezanu s metaboličkom disfunkcijom.

- U osnovi, sve studije podržavaju ideju da probiotici poboljšavaju mikrobnu strukturu u crijevima povećavajući korisne i smanjujući potencijalno patogene mikrobe. Međutim, probiotici i dodaci su neregulirani. U kliničkim ispitivanjima testirano je mnogo različitih probiotičkih mješavina i doza, a potrebne su dodatne studije kako bi se odredile najbolje formulacije i doze. Obično se najbolji ishodi mogu postići većim brojem sojeva uključenih u probiotičku formulaciju i većim brojem jedinica koje tvore kolonije - rekao je.

Linker
05. svibanj 2024 07:32