Započnite dan sa zobenom kašom u koju ste naribali jabuku
 FOTOGRAFIJE: STEFAN TOMIC GETTY IMAGES
Isprobano i djeluje!

Prirodni recepti s kojima možete sniziti visok kolesterol

Zob je bogat izvor beta-glukana, vlaknastog topivog polisaharida za koji je dokazano da snižava kolesterol i utječe na izbacivanje štetnih slobodnih radikala iz tijela

Kolesterol je za život izuzetno važan, dobar i nužan. No, njegova previsoka razina nikako nije dobra. Kako spustiti te vrijednosti? Isplati se isprobati neko od prirodnih rješenja.

Zobena kaša s jabukom

Zob je bogat izvor beta-glukana, vlaknastog topivog polisaharida za koji je dokazano da snižava kolesterol i utječe na izbacivanje štetnih slobodnih radikala iz tijela. U 100 g zobi je oko 10 g vlakana. Jabuke, ako ih jedete redovito, snižavaju kolesterol za čak 39 posto. Bogate su pektinom, koji blokira apsorpciju kolesterola u crijevima i pridonosi njegovu izlučivanju iz organizma. Dakle, započnite dan sa zobenom kašom u koju ste dodali naribanu jabuku. Ako želite, možete dodati i malo cimeta. Budete li uporni, postat će to vaš uobičajen početak dana, a s vremenom vaš će dobar kolesterol narasti, a loš se smanjiti. Isprobano i dokazano djeluje. I osim toga, ukusno je!

Med i jabučni ocat
I ovo može pomoći. Recept je vrlo jednostavan. Sastojci: 1 šalica jabučnog octa, 8 češnjeva češnjaka, 1 šalica meda. Priprema: U blenderu pomiješajte jabučni ocat s češnjakom, dodajte med i ostavite smjesu u hladnjaku četiri dana. Upotreba: Stavite jušnu žlicu smjese u čašu, dodajte 2 dl vode, promiješajte i pijte jednom dnevno.

Crvena riža
Crvena riža kao dodatak prehrani učinkovita je u snižavanju kolesterola zbog aktivne tvari monakolina, koji se smatra prirodnim statinom i blokira sintezu kolesterola u jetri. Prema nekim istraživanjima crvena riža smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 45 posto. Razinu ukupnog i LDL kolesterola smanjuje za oko 20 posto, a djeluje i na snižavanje triglicerida. Treba naglasiti da se ne radi o posebnoj vrsti riže, nego o pripravku dobivenom fermentacijom obične riže pomoću gljivice Monascus purpureus.

Poželjne namirnice
Ove namirnice preporučljivo je jesti ako želite sniziti kolesterol: masna riba, grah i grahorice, orašasti plodovi.

Cimet za trigliceride
Kako biste smanjili raznu triglicerida u krvi, svakodnevno koristite cimet u prahu. Možete ga dodavati u razna jela, napitke, deserte.

Linker
13. svibanj 2024 21:06