Maslačak je vrlo dostupna i široko rasprostranjena biljka, a iako ga neki smatraju korovom, već se tisućama godina koristi kao hrana i lijek, a njegovi su blagotvorni utjecaji na organizam brojni. Maslačak je vrlo bogat izvor beta-karotena, vitamina C, obiluje vlaknima, kalijem, željezom, kalcijem, magnezijem, cinkom i fosforom. Od davnina se koristi za liječenje anemije, skorbuta, problema s kožom, poremećaja krvi i depresije, a novija su znanstvena istraživanja pokazala da je toliko snažan da može uništiti i stanice raka. Istraživači su otkrili da ekstrakt korijena maslačka pospješuje djelovanje kemoterapije.
Čaj od listova maslačka pomaže u smanjenju raka dojke, a čaj od korijena maslačka pomaže u prevenciji širenja stanica raka dojke i prostate. Zbog brojnih drugih utjecaja na zdravlje trebalo bi ga uvrstiti u redovitu prehranu. Možete ga koristiti poput špinata, dodavati u salatu, od njega se spravljaju umaci, dodaje se tjesteninama, riži, u juhe ili se od njega uz dodatak drugog bilja može napraviti ukusan smoothie. Djeluje kao blagi laksativ koji potiče probavu, stimulira apetit i uravnotežuje prirodne i korisne bakterije u crijevima.
Čisti limfu i žuč
Maslačak potiče izbacivanje toksina iz tijela tako što na rad potiče bubrege, a čisti i limfu, žuč i poboljšava funkciju jetre. Maslačak se koristi za liječenje bolova u mišićima, gubitka apetita, želučanih tegoba, pomaže smirivanju plinova u crijevima, kod bolova u zglobovima, ekcema i modrica. Odličan je za ublažavanje mnogih ženskih tegoba, od problema s dojenjem do menstrualnih poremećaja, a ističe se i kao sredstvo za prevenciju i liječenje cista te bolesti dojki. Pomaže kod nečiste kože, a koristi se i u liječenju hepatitisa, reume, artritisa, žučnih kamenaca, prehlade, bronhitisa, edema.
SIRUP OD MASLAČKA
Sirup se može koristiti za zaslađivanje toplih napitaka, čajeva, sokova ili se uzima na žlicu kao lijek za smirivanje kašlja. Tijekom cijele godine može se koristiti kao učinkovito sredstvo za jačanje organizma i otklanjanje umora. Tristo cvjetova maslačka prelijte litrom vode, dodajte sok jednog limuna pa zakuhajte do vrenja. Čim zakipi, ugasite i ostavite da se poklopljeno ohladi i odstoji preko noći. Nakon 24 sata procijedite i dodajte kilogram šećera pa stavite da se lagano kuha tri do četiri sata, sve dok ne dobijete sirup. Sterilizirajte staklenke i ulijte u njih još vruć sirup. Dobro zatvorite i držite na tamnom mjestu zaštićenom od direktne svjetlosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....