SHUTTERSTOCK
probajte

Potiče mršavljenje, čuva bubrege, transformira izgled kože! Voda s ovim magičnim dodatkom je ljetni hit

Must have ovog ljeta

Postoji odličan način da održite organizam dobro hidriranim, ali i da potaknete mršavljenje i poboljšate izgled kože. Zadnjih godina voda od krastavaca je pravi hit.

To nije samo osvježavajuće piće koje će vas pomladiti i preporoditi za vrućih ljetnih dana, već je i izuzetno hranjivo i zdravo. Uključite li tu hidratantnu naviku u svoju dnevnu rutinu, to bi vam moglo pomoći u mršavljenju, opskrbiti vaše tijelo antioksidansima te vašu kožu učiniti zdravijom i ljepšom. Svoju čašu vode od krastavca možete oplemeniti dodatkom limuna, naranča ili limete, a evo što sve može učiniti za vas to čudesno piće.

Krastavci se naime sastoje od 96 posto vode, što ih čini odličnim izborom za hidrataciju. Vrlo su blagotvorni kad se konzumiraju za vrućeg vremena ili tijekom tjelovježbe kako bi se nadoknadila tekućina izgubljena znojenjem. Što je najbolje kod pijenja vode od krastavca? To što ima vrlo malo kalorija, točnije jedna šalica narezanih krastavaca ima tek oko 16 kalorija, a to ovo povrće čini idealnim za mršavljenje.

image
SHUTTERSTOCK

Recept

Ne postoji jedan jedinstveni recept za vodu od krastavca, već to može biti sve od krastavca narezanog na ploške namočenog u čašu vode do krastavca samljevenog u blenderu. U svakom slučaju, vrlo je jednostavno napraviti ovo piće.

Sastojci: 8 čaša vode,

  1. Dva narezana krastavca stavite u staklenku ili u vrč.
  2. Prelijte vodom i dobro promiješajte.
  3. Poklopite i hladite najmanje 4 sata preko noći.
  4. Vodu držite u hladnjaku.
  5. Poslužite s ledom ili bez njega.
  6. Popijte unutar 3 dana.

Pokušajte dodati neki od ovih sastojaka u vodu od krastavca kako biste je učinili ukusnijom, a zadržali sve dobrobiti koje nosi:

  • limun
  • limeta
  • naranča
  • listići mente
  • listovi bosiljka
  • dinja
  • limunska trava
  • đumbir
  • svježe maline ili drugo bobičasto voće
  • ananas
image
SHUTTERSTOCK

Dobrobiti

1. Hidratacija

To je najznačajnija dobrobit ovog pića. Krastavci se sastoje većinom od vode pa će vam ispijanje vode od krastavca pomoći da održite organizam dobro hidriranim, a to je ključno za zdravlje općenito, pomaže u regulaciji tjelesne temperature te pospješuje probavu.

2. Kontrola tjelesne težine

Zbog niskog kalorijskog sadržaja i hidratantnih svojstava, voda od krastavaca može biti od velike pomoći u održavanju i postizanju optimalne tjelesne težine. To je jedna od najvećih prednosti vode od krastavaca. Pomaže vam da duže ostanete siti i smanjuje kalorijski unos tijekom dana.

3. Elektroliti i minerali

U maloj količini voda od krastavca opskrbljuje tijelo s nešto elektrolita i minerala, poput kalija i magnezija. Ti minerali su važni za održavanje pravilne funkcije mišića i živaca, a hidratacija pomaže da se ti elektroliti i minerali bolje apsorbiraju.

4. Antioksidansi kao podrška organizmu

Krastavci sadrže nešto antioksidansa, poput vitamina C i beta karotena. Ti antioksidansi mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja te potencijalno smanjiti rizik za razvoj kroničnih bolesti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, Health and Ageing istaknulo je da je redovna konzumacija praha od krastavca tijekom 30 dana povećala antioksidalnu aktivnost u tijelu.

5. Dobrobiti za zdravlje kože

Dobra hidracija je esencijalna za zdravlje i ljepotu kože. Dovoljan unos tekućine može poboljšati elastičnost kože i smanjiti pojavu bora. Uz to, neki smatraju da udio vitamina C u krastavcu može doprinijeti zdravlju kože općenito, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to potvrdilo.

6. Detoks

Ova voda djeluje kao prirodni dijuretik pomažući da se izluče toksini iz tijela te podupirući funkciju bubrega. Osim toga, voda od krastavca može pomoći u borbi protiv neugodnog zadaha zahvaljujući njezinim hidratantnim svojstvima te ispiranju bakterija iz usne šupljine.

Linker
15. lipanj 2024 07:47