SHUTTERSTOCK
Odlična alternativa

Podržava zdravlje srca i bolju probavu. Moćno sjeme lupine može poslužiti kao dobra zamjena za kavu

Ima slađi okus od obične kave


Lupina, lupin, vučji bob, ili vučika rod je cvjetnica iz obitelji mahunarki Fabaceae. Ova višegodišnja biljka koja cvjeta u proljeće i ljeto prepoznatljiva je po svojim visokim, šiljastim i šarenim cvjetovima plave, ljubičaste, bijele, žute i narančaste boje, a postoji više od 200 vrsta koje se uglavnom nalaze na prostorima Amerike, Mediterana i južne Afrike. Vizualna privlačnost i jednostavnost održavanja uglavnom su razlozi zbog kojih ova biljka krasi mnoge vrtove i okućnice. No, izuzev ljepote, lupina se koristi i u druge svrhe. Štoviše, možda ćete je primijetiti kao dio sastava nekog prehrambenog artikla.

image
SHUTTERSTOCK

Nutrijenti

Naime, sjemenke lupine bogate su proteinima, vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a sadrže i nizak udio ugljikohidrata. U prehrambenoj industriji sjemenke se koriste kao brašno, mlijeko, a dodatak je mnogih tjestenina i grickalica. Uz to, ove se sjemenke smatraju odličnim saveznicima bezglutenske, low carb i veganske prehrane. Ipak, oni osjetljivi na kikiriki i druge mahunarke će zbog potencijalnih alergijskih reakcija morati izbjegavati ovu namirnicu.

Kavoljupci

Možda i nisu toliko poznate i široko dostupne kao tradicionalno poznata nam zrna kave, no sitne sjemenke biljke lupine bogatog orašastog i pomalo zemljastog okusa, također se koriste za pravljenje ovog crnog napitka. Prvi zapis o kavi od lupine datira još iz 1897. poznatoj kao Altreier Kaffee, nazvanoj po malom tirolskom planinskom selu Altrei. Sitne sjemenke, uglavnom bijele ili smeđe prže se i melju kao normalna zelena kava. Uz to, ovaj napitak je prirodno bez kofeina, što ga čini izvrsnom alternativom za one koji ga žele izbjeći.

Zdravstvene dobrobiti

Spomenuti nutrijenti koje sadrži ova biljka koriste i u zdravstvenom smislu i to:

1. Bolja probava

Visok sadržaj vlakana koji se nalaze u biljci održavaju zdravlje crijeva i pomažu u boljoj probavi. Također, dijetalna vlakna mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola tako što se vežu na žučne kiseline u crijevima. Ovaj proces smanjuje ukupnu apsorpciju kolesterola i potiče jetru da koristi cirkulirajući kolesterol za proizvodnju više žučnih kiselina, čime se snižava razina kolesterola u krvi.

2. Nizak glikemijski indeks

Brašno od sjemenki lupina ima relativno nizak glikemijski indeks pa je samim time prikladniji za one osobe koje paze na tjelesnu težinu i na unos šećera.

3. Zdravlje srca

Prisutnost vlakana, proteina i zdravih masti u sjemenkama ove biljke podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava stoga su vrijedan dodatak ovakvom tipu prehrane. Također, osobe koje nastoje izbjegavati kofein, između ostalog zbog srca, savršenu alternativu mogu pronaći baš u ovoj kavi.

image
SHUTTERSTOCK

Okus kave od lupine

Po svojoj slatkoći koja podsjeća na čokoladu ili karamelu, kava od lupine ima slađi okus od obične kave. Što je lupin tamniji, to se više razvijaju arome, a to je osobito važno za one koji vole piti kavu s mlijekom.

Ako pak pripadate onoj skupini kojoj je kava teško sjeda na želudac, međutim, i dalje je sveti gral bez kojeg nikako ne može proći dan, pokušajte je zamijeniti zdravijom alternativom, kavom od lupine koju ćete uglavnom pronaći u dućanima zdrave hrane.

Linker
06. kolovoz 2024 21:37