Cilj istraživačkog tima na čelu s dr. Nicole Cameron, docenticom psihologije na Sveučilištu Binghamton bio je istražiti učinke konzumiranja alkohola i vidjeti ponašanje trudnica koje je posljedično povezano s alkoholom. Odnosno, kolika im je količina potrošnje i kolika im je osjetljivost na alkohol, i vidjeti kakve to posljedice ostavlja ne samo na njihovu djecu već i na generacije koje nisu bile izravno izložene alkoholu u maternici za vrijeme trudnoće.
I čaša vina je previše
Trudnice štakora primile su protuvrijednost od jedne čaše vina četiri dana za redom u periodu koje je ekvivalent drugog tromjesečja trudnoće. Adolescenti mužjaci su zatim testirani na osjetljivost na alkohol injiciranjem velike doze alkohola i zatim je proučavano njihovo ponašanje tijekom pijanstva i mjereno vrijeme koje im je bilo potrebno za oporavak.
Manja osjetljivost
Oni kojima su majke tijekom trudnoće pile čak i samo malo alkohola brže su se oporavljali i pokazali veću sklonost pijenju alkohola nego konzumiranju vode.
- Naši rezultati pokazuju da ukoliko majka konzumira samo jednu čašu vina četiri puta tijekom drugog tromjesečja trudnoće, njezino potomstvo do trećeg koljena ima povećanu sklonost alkoholu i manju osjetljivosti na alkohol. Dakle, potomci imaju veću vjerojatnost za razvoj alkoholizma. Ovaj rad je prvi pokazao transgeneracijski učinak konzumiranja alkohola tijekom trudnoće na ponašanje povezano s alkoholom u potomstvu - rekla je dr. Nicole Cameron.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....