FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Pijem puno vode, a usta su mi stalno suha. Zašto?

Za početak bih vam preporučio laboratorijsku obradu krvi, s posebnim osvrtom na vrijednosti glukoze u krvi i hormone štitnjače

Nastojim piti što više vode (oko 2 litre), ali što više pijem, usta su mi sve suša. Imam 64 godine. Zašto mi se to događa?

Marija U., Benkovac

Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine:

image
FOTOGRAFIJE: DAMIR KRAJAC/CROPIX CROPIX

"Suha usta su simptom mnogih bolesti i bolesnih stanja kao što su šećerna bolest, bolesti štitnjače, stres, nervoza, disanje na usta, neki lijekovi, cigarete. Iz šturih podataka koje navodite teško je točno reći o čemu se radi. Za početak bih vam preporučio laboratorijsku obradu krvi, s posebnim osvrtom na vrijednosti glukoze u krvi i hormone štitnjače. Kako su suha usta često posljedica disanja na usta, trebalo bi pogledati dišne puteve i provjeriti jesu li oni uzrok ove česte pojave, pogotovo u hladnije doba kada se boravi u prostorijama sa zagrijanim, suhim zrakom. Ako je sve navedeno u redu, trebat će napraviti dodatna ispitivanja."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
18. lipanj 2024 15:13