Uobičajeni dnevni broj vjetrova razlikuje se od osobe do osobe, no prema nekim procjenama ljudi vjetre u prosjeku oko 15 puta dnevno.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Otkrijte zašto ponekad češće ispuštate vjetrove i kada oni mogu upućivati na neki ozbiljan problem

Primijetite li da je kod vas došlo do značajnije promjene u učestalosti vjetrenja ili prekomjerno vjetrenje počinje negativno utjecati na vaš svakodnevni život, pokušajte prvo otkriti što je tome uzrok.

Zvali mi to puštanjem vjetrova ili prdenjem, bilo ono nečujno ili glasno, rafalno ili kao mali 'puf', bez mirisa ili neopisivo neugodnog mirisa....svi to radimo. Bez iznimke. Neki ljudi vjetre češće od ostalih i ne postoji neka mjera koja bi određivala koliko vjetrova dnevno je normalno. Uobičajeni dnevni broj vjetrova razlikuje se od osobe do osobe, no prema nekim procjenama ljudi vjetre u prosjeku oko 15 puta dnevno.

Primijetite li da je kod vas došlo do značajnije promjene u učestalosti vjetrenja ili prekomjerno vjetrenje počinje negativno utjecati na vaš svakodnevni život, pokušajte prvo otkriti što je tome uzrok.


Gazirana pića?

Gazirana pića mogu biti jedan od glavnih uzroka učestalog vjetrenja, baš kao i žvakanje žvakaćih guma ili pijenje na slamku. Naime, sve to dovodi do nakupljanja veće količine zraka u debelom crijevu, a to može dovesti i do pedeset postotnog povećanja učestalosti i intenziteta vjetrova. Također, izloženost stresu s kojim je najčešće povezano i brzo gutanje hrane, kao i brbljanje za vrijeme jela također mogu dovesti do gutanja veće količine zraka, a to pak može uzrokovati češće podrigivanje ili vjetrenje.


Upalna bolest crijeva?

Stručnjaci upozoravaju da prekomjerno vjetrenje može biti i znak neke upalne bolesti crijeva, Crohnove bolesti ili ulcerativnog kolitisa. Osim pojačanih vjetrova, među simptomima upalne bolesti crijeva su i bolovi te nadimanje trbuha, iscrpljenost i ponavljajući proljev.


Povrće?

Salata je, naravno, zdrava namirnica, ali može uzrokovati češće puštanje vjetrova. Zelje, prokulica i brokula sadrže ugljikohidrate i zbog toga su nešto teže probavljivi, zadržavaju se duže u želucu i tamo stvaraju plinove. Osim toga, luk, pšenične klice i šljive mogu izazvati češće vjetrove, kao i namirnice bogate topivim vlaknima, poput graha, graška i leće.


Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva je bolest probavnog sustava koja može biti vrlo neugodna. Simptomi te bolesti uključuju učestalo vjetrenje, nadimanje, grčeve u želucu i zatvor. Radi se o doživotnoj bolesti, no na intenzitet simptoma možete utjecati nekim promjenama u načinu života, primjerice uvođenjem redovne tjelovježbe, smanjenim unosom jako začinjene hrane te izbjegavanjem teško probavljivih namirnica, kao što su brokula i grah.


Procesirana hrana

Takozvana brza hrana, kao što su burgeri i pizza možda jesu ukusni, ali ne doprinose ravnoteži zdravih bakterija u crijevima. Konzumiranje veće količine procesirane hrane te rijetko konzumiranje povrća i voća može dovesti do neravnoteže u količini bakterija u crijevima, što može uzrokovati pojavu grčeva, ali i vjetrova.


Celijakija

Ako duže vrijeme vjetrite učestalije nego prije, moguće je da imate celijakiju. Osim vjetrova, simptomi te bolesti su i zatvor, bolovi u trbuhu, bol i otežana probava. Celijakija može biti vrlo neugodna i bolna, a okidač za pojavu simptoma je unos glutena, koji je prisutan u namirnicama kao što su tjestenina, žitarice i kruh.

Linker
16. studeni 2024 12:21