Pomoći ima
 Getty Images/iStockphoto
reagirajte na vrijeme

Osam stvari koje najčešće uzrokuju glavobolju, jedna može biti opasna

Ovu bol svatko iskusio barem jednom u životu, a mnogi se s njom susreću gotovo svakodnevno. Srećom, ona se može vrlo učinkovito spriječiti i liječiti

Glavobolju smo gotovo svi osjetili barem jednom u životu, a česte i jake glavobolje mogu znatno utjecati na kvalitetu života. Ponekad služi kao upozorenje da smo dehidrirali, da nam nedostaje sna, da bismo trebali prošetati na svježem zraku ili se odreći alkohola i cigareta. Iako je glavobolja često posljedica raznih čimbenika koji ne moraju biti opasni, ona također može signalizirati da nam trebaju pretrage kod liječnika i da se nešto događa u našem tijelu.

Donosimo popis osam najčešćih uzročnika glavobolje koje možete jednostavno spriječiti prije nego vam zadaju još više problema


1. STRES

Neriješena stresna situacija može doprinijeti glavobolji. Napetost u mišićima vrata i lubanje može izazvati tenzijsku glavobolju koja se pojavljuje kao reakcija tijela na stres i tjeskobu. Kako biste spriječili ovu vrstu glavobolje, pokušajte usavršiti neku od tehnika samopomoći i upravljanja stresom. Sjajan izbor je meditacija. Ona ne samo da umanjuju stres već vas čine otpornijima na njega. Izdvojite pet minuta dnevno, uspravno sjedite i fokusirajte se na svoje disanje - zatvorite oči i stavite ruke na trbuh. Polako i duboko udahnite te osjetite kako zrak prolazi vašim tijelom - od abdomena pa skroz do glave. Duboko disanje umanjuje broj otkucaja vašeg srca i na taj način zapravo smanjuje razinu stresa u vašem tijelu.


2. DEHIDRACIJA

Dehidracija je jedan o najčešćih uzroka ovoga problema. Osoba koja se bori s čestim glavoboljama mora preispitati svoje životne navike, a dnevni unos tekućine jedna je od njih. Ljudsko tijelo oslanja se na vodu za obavljanje osnovnih funkcija, zbog čega već i mali gubitak vode može biti vrlo opasan. Izražena dehidracija može dovesti od ubrzanog rada srca, pada koncentracije, lošeg raspoloženja, glavobolje... Čak 85 posto mozga čini voda i kad je ne pijemo dovoljno, mozak odmah reagira. Dovoljan unos tekućine može spriječiti neželjene posljedice, a određene preporuke za unos vode preporučuju dnevni unos 1,2 do 3 litre vode za muškarce i 2 litre za žene.


3. MANJAK SNA

Neispavanost također može biti uzrok glavobolje. Ako primjetite da se vaše glavobolje pojavljuju uvijek u isto vrijeme otkako spavate manje nego inače, možda ste pronašli svoj okidač. Kako biste normalno funkcionirali vašem tijelu treba 7 do 8 sati sna. Kvalitetu sna možete poboljšati tako da izbjegavate kofein i tešku hranu prije spavanja. Također, jako svjetlo iz svjetiljki, mobitela ili s TV ekrana mogu otežati uspavljivanje pa takve uređaje isključite ili ne držite pored sebe u vrijeme kad mislite spavati.


4. PUŠENJE

Pušenje cigareta uobičajeni je uzrok migrena jer nikotin iz duhanskog dima uzrokuje stiskanje krvnih žila koje opskrbljuju mozak. Ako ste nepušač ili želite prestati pušiti trudite se što više biti u okruženju u kojemu nema pušača. Ako ne možete izbjeći dim cigareta pokušajte staviti malo ulja peperminta na pulsne točke kako biste smanjili izloženost dimu. Stalna glavobolja dok pušite sugerira da trebate posjetiti liječnika.


5. ŠKRGUTANJE ZUBIMA (BRUKSIZAM)

Mnoge osobe nisu svjesne kako škrguću zubima u snu se dok se ne jave simptomi, poput boli u ustima, čeljusti ili pak očiti znakovi oštećenja samih zuba. No, osim vidljivih oštećenja na zubnoj površini, škrgutanje zubima može biti i jedan od uzročnika bolnih glavobolja. Iako se škripanje zubi može događati u bilo kojem trenutku tijekom dana, kod većine je prisutno tijekom noći, pri spavanju, a upravo se osobe koje noću često škrguću zubima, ujutro bude s nesnosnim glavoboljama.


6. VELIKI FIZIČKI NAPOR

Glavobolja izazvana fizičkim naporom karakteristična je po tome što se javlja isključivo za vrijeme ili neposredno nakon fizičke aktivnosti. Trčanje je jedna od najčešćih aktivnosti koje povezujemo s ovim oblikom glavobolje, no ona se može javiti i uslijed drugih aktivnosti visokog intenziteta, poput veslanja, plivanja ili pak dizanja utega. Smatra se da nastaje zbog povećanja tlaka u krvnim žilama koje opskrbljuju mozak i moždane ovojnice.


7. PREVIŠE KAVE

Iako mala količina kave može pomoći kod glavobolje, prevelika količina kave može dovesti do bolova i to zbog prevelike doze kofeina. Tu se podrazumijeva pet i više šlica dnevno. S druge strane, kofein uzrokuje sužavanje krvnih žila i ako kavu pijete svaki dan, vaš se organizam na to navikao. Problem nastaje onda kad preskočite primjerice jutarnju kavu. U ovom slučaju krvne žile neće se suziti, a to će izazvati glavobolju.


8. POGRBLJENO SJEDENJE

Predugo i svakodnevno sjedenje također može dovesti do glavobolje. Prilikom sjedenja i gledanja u ekran, većina najčešće drži vrat u neprirodnom položaju. To nepovoljno utječe na živce u vratu te može uzrokovati glavobolju. Jednako tako, glavobolju može uzrokovati i pogrbljeno sjedenje koje opterećuje ramena i leđa. Izuzetno je važno zauzeti uspravan stav. Ne samo da je estetski lijepo za vidjeti kada se osoba drži uspravno, već će time i kralježnica funkcionirati olakšano, živci neće biti opterećeni te ćete smanjiti rizik od potencijalne nesnosne boli.


Glavobolja je vrsta boli koja ima na stotine mogućih uzročnika od kojih je na neke moguće samostalno utjecati i na vrijeme prevenirati. Ako vas ipak zadesi situacija da ste počeli osjećati glavobolju, prvi korak u liječenju ove akutne boli je paracetamol. Kao i svaki analgetik, za najbolji učinak važno ga je uzeti ga pravovremeno odnosno u što ranijoj fazi boli, kao i u odgovarajućoj dozi. Nakon što detektirate bol, a prije no što se odlučite na konzumaciju paracetamola, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Linker
23. svibanj 2024 23:41