Shutterstock
zdravlje srca

Opasno stanje! Znate li prepoznati znakove fibrilacije atrija

Nepravilni otkucaji srca rizik su za moždani udar

Rizik pojave fibrilacije atrija raste s dobi. Svaka četvrta osoba nakon četrdesete razvit će fibrilaciju atrija. Te osobe imaju nažalost čak pet puta veći rizik za moždani udar od onih bez fibrilacije atrija. To je stanje koje karakteriziraju nepravilni i često brzi srčani otkucaji koji rezultiraju nekoordiniranim stiskanjem pretklijetki (atrija).


Neujednačen puls

Fibrilacija atrija događa se kada su električni impulsi u pretklijetkama kaotični umjesto stabilni i pravilni, što uzrokuje treperenje pretklijetki i neučinkovitu kontrakciju. Možete je prepoznati po tome što vam srce nepravilno kuca, ponekad i ubrzano, te imate neujednačen puls.

Neki ljudi kažu da im se čini da im srce treperi ili ubrzano lupa. Ostali simptomi koje također možete osjetiti su bol u prsima, slabije podnošenje napora, umor, otežano disanje, vrtoglavica ili osjećaj kao da ćete pasti u nesvijest. Ponekad simptomi izostanu i fibrilacija atrija se otkrije slučajno prilikom pregleda ili snimanja EKG-a. To je uobičajeno za starije ljude.

Linker
30. lipanj 2024 20:16