FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Od treme ne mogu položiti vozački. Kako da se oslobodim straha i nervoze?

Intenzitet te napetosti ovisi i o samopouzdanju i vlastitoj slici o sebi

Kako da pobijedim tremu, strah i nervozu tijekom polaganja vozačkog ispita? Sve to me očigledno blokira jer kada vozim s instruktorom, vozim odlično i na poligonu sve radim kako treba, a onda na polaganju krenem dobro, ali čim napravim i najmanju grešku, postanem nervozan, uhvati me strah od pada i naravno - padnem. Već sam četiri puta pao. Na dodatnim satovima vozim bez greške. Kako da se oslobodim straha?

Tin O., Zagreb

Odgovara dr. Sanja Boban, psihijatar:

"Trema je popratni element u situacijama kada nas drugi promatraju i procjenjuju. Tako se javlja na ispitu, pri javnom izlaganju, obavljanju neke aktivnosti koja nam je važna. Prirodno je da imamo dozu opreza i da nam je stalo da uspijemo: što smo vještiji u onome što radimo, to je trema manja. Intenzitet te napetosti ovisi i o samopouzdanju i vlastitoj slici o sebi. Postoje razne tehnike koje pomažu umanjiti tremu, ali uspjeh ipak ovisi o vladanju određenom vještinom i o samopouzdanju."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
10. lipanj 2024 22:15