SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Od problema s jetrom do umora i glavbolje. Simptomi koji ukazuju na to da smo pretjerali s unosom vitamina

Po čemu prepoznati da imamo višak vitamina

Ovisnica sam o vitaminima i mineralima. Nakon pojave nekog novog preparata posežem za njim. Postoji li opasnost od uzimanja previše vitamina i minerala i kod kojih je opasnost od predoziranja najveća? Može li mi od toga biti loše?

  • Zlatica O., Zagreb


Odgovara dr. Vesna Gorički, akupunkturolog i homeopat, Zagreb

Prekomjerno uzimanje vitamina dovodi do stanja koje nazivamo hipervitaminoza. Vitamini topivi u ulju (A, D, E, K) dobro se unose preko crijeva u organizam, no taj se prijenos može znatno poremetiti uslijed bolesti probavnog sustava, žuči i gušterače. Ti se vitamini deponiraju najčešće u jetri i masnom tkivu što kao posljedicu može imati narušavanje ravnoteže organizma i pojavu bolesti.

Višak A - opadanje kose, mučnina, proljev, ljuštenje kože, bol u kostima, zamagljen vid, povećanje jetre, umor, glavobolja, osip, neredovite menstruacije

Višak E - mučnina, proljev, umor, poremećaj vida

Višak K - znojenje, crvenilo

Višak D - neuobičajena žeđ, bolovi u očima, svrbež kože, proljev


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
30. srpanj 2024 17:14