Bajke su od davnina iznimno važan dio djetinjstva i odrastanja. Priče i bajke učile su naše bake i djedove, naše majke i očeve, učile su i nas, a pomoću njih danas mi učimo našu djecu kako maštati, voljeti i kako širom raširenih očiju promatrati svijet.
Duga tradicija pričanja priča za laku noć na sreću naših razigranih mališana i dalje živi, s novim pričama koje maštoviti roditelji svakodnevno izmišljaju kako bi svoju djecu uspješno uputili u svijet snova. Ako vam je ponestalo ideja i stalno pričate iste priče, svratite po malo inspiracije ovu subotu na Nordijsku bajkopričaonicu u Etnografski muzej u Zagrebu.
Etnografski muzej i Udruga hrvatsko-švedskog prijateljstva "Aurora" organizatori su ovog dražesnog događanja koje će se održati u subotu 17. rujna 2016., s početkom u 11 sati. U prostorijama muzeja na Trgu Ivana Mažuranića broj 14 u sklopu Nordijskog festivala održat će se bajkopričaonica za djecu stariju od 4 godine u suradnji s Nikolinom Stanišić iz Centra za kreativni razvoj "U oblacima" na programu će biti priče o čarobnim bićima dalekog sjevera, nakon pričanja će uslijediti likovna radionica, a sve posjetitelje očekuju i švedski slatkiši. Razveselite svoje najmlađe i ovu subotu provedite maštajući zajedno!
Cijena pojedinačne dječje ulaznice iznosi 15 kn, a obiteljske (uključuje roditelje i djecu) 40 kn. Za ulaznice za ovaj obiteljski događaj možete se predbilježiti na adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda
Priprema:
- Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
- Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
- Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
- Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
- Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
- Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
- Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....