Vitamin K često je zanemaren, no novija istraživanja pokazuju da njegove niske razine povećavaju rizik od smrtnog ishoda uslijed bolesti. Američki su istraživači analizirali medicinsku dokumentaciju oko četiri tisuće odraslih u dobi od 54 do 76 godina koji su bili uključeni u tri studije prema razinama vitamina K.
Nikome nije dijagnosticirana srčana bolest na početku promatranog razdoblja, a nakon 13 godina osobe s najnižim razinama vitamina K imale su 19 posto veći rizik od smrti u promatranom razdoblju u odnosu na one s dobrom razinom vitamina K. Iako znanstvenici pojašnjavaju da nije poznata točna povezanost vitamina K i moguće preuranjene smrti, ovaj vitamin pomaže svima da se smanji ugradnja kalcija u arterije i tako spriječi njihovo stvrdnjivanje.
Najbolji izvori
Jedna je druga studija pokazala da niska razina vitamina K povećava rizik od osteoporoze, stanja koje utječe na mobilnost i prijelome kostiju uslijed padova te također preuranjene smrti zbog prijelom kostiju. Manjak ovog vitamina dovodi do jačeg krvarenja iz rana (utječe na zgrušavanje krvi) i propadanja zuba
Dobivamo ga iz namirnica kao što su brokula, kelj, špinat te iz hladno prešanih biljnih ulja, poput sojinog. Odraslim ženama preporučuje se 90, a muškarcima 120 mikrograma na dan. Potrebnu količinu osigurava šalica zelenog lisnatog povrća na dan.
Manjak vitamina K prilično je rijedak i uglavnom je posljedica nepravilne funkcije probavnog trakta ili uzimanja nekih lijekova (antibiotika, antiepileptika, aspirina, antikoagulansa i dr.). No, uzrok mogu biti i smanjeno lučenje žuči ili bolesti jetre te bolesti crijeva koje utječu na slabu apsorpciju vitamina. Simptomi manjka su prekomjerno krvarenje kod ozljede, obilna menstrualna krvarenja, krvarenje iz nosa, desni i u probavnom traktu, lako stvaranje masnica, slabljenje kostiju i koštanih struktura, a od blažih simptoma umor, nemiran san, mučnina, kolitis.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....