Ako je vaše dijete rođeno u proljeće ili jesen, moguće je da će biti sklonije alergijama
 Foto: iStock
Alergije nisu slučajne

Nije šala, datum rođenja određuje bolesti

Tim znanstvenika iz Parme doveo je u vezu godišnje doba u kojemu smo rođeni i sklonost alergijama. Ispada da to uopće nije bezazlena teorija o čemu svjedoče i podaci iz studije

Mjesec u kojem ste rođeni ima utjecaja na to hoćete li biti bolesni. Naime, nova studija pokazala je kako upravo godišnje doba može utjecati na bolesti koje će se u budućnosti razviti.

Tako, primjerice, djeca rođena u jesen imaju veliku šansu za oboljenje od raznih alergija i astme, dok ona rođena u ožujku, travnju ili svibnju imaju visok rizik da obole od teških alergija. Razlog tome je što, pokazala je studija, pelud koja se pojavljuje u proljeće može preplaviti imunološki sustav novorođenčadi.

Alergijske reakcije

Istraživači sa Sveučilišta u Parmi analizirali su datume rođenja pacijenata i bolesti od kojih su obolijevali. Cilj ovog istraživanja je bio saznati postoji li veza između datuma rođenja i alergijskih reakcija. U istraživanju su korišteni spomenuti podaci od 600 pacijenata. Također, u bazi je bilo više žena nego muškaraca, ali svi su bili stariji od 16 godina.

Razlozi primanja na hitnu bili su slijedeći: akutna urtikarija - 62%, akutna urtikarija zajedno s angiodemom - 16%, akutni angiodem - 13% te anafilaktički šok - 9%.

Uzroci akutnih alergija bili su slijedeći: lijekovi - 20%, hrana - 15%, ubodi insekata - 10% i kemikalije - 4%.

Nakon prve analize pacijenta primljenih na hitnu, drugi korak ovog istraživanja pod vodstvom Gianfranca Cervellina bio je pronaći poveznicu između alergije i datuma rođenja.

Što su uzroci?

Rezultati su pokazali kako je kod djece rođene u proljeće rizik od razvitka neke alergije čak 10% veći. Prema analiziranim podacima najveći broj pacijenata rođen je u periodu između ožujka i svibnja. Uzroci ovih abnormalnosti još nisu detaljno istraženi, ali pretpostavlja se da fenomen povezanosti datuma rođenja i razvoja alergija jest kako velike količine peludi u proljeće utječu na imunološki sustav tek rođenog djeteta.

Linker
14. svibanj 2024 12:04