Jedan od pet smrtnih slučajeva u svijetu povezan je s nezdravom prehranom.
 Getty Images
zdravlje

'Nezdrava hrana odgovorna je za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi čimbenik rizika na svijetu'

Prehrana bogata šećerom, solju i lošim mastima poznati su čimbenici rizika za srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i mnoge vrste raka. 

Jedan od pet smrtnih slučajeva u svijetu povezan je s nezdravom prehranom, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.

Jedanaest milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta u 2017. godini povezano je s ljudima koji jedu prehranu bogatu šećerom, solju i prerađenim mesom, što je doprinijelo bolestima srca, raku i dijabetesu.


'Idealna prehrana' za zdravlje ljudi

Istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu Lancet, otkrilo je da je među 195 ispitanih zemalja udio smrtnih slučajeva povezanih s prehranom bio najveći u Uzbekistanu, a najmanji u Izraelu.

Potrošnja zdravije hrane kao što su orašasti plodovi i sjemenke, mlijeko i cjelovite žitarice bila je u prosjeku preniska, a ljudi su konzumirali previše slatkih pića i previše obrađenog mesa i soli. To je dovelo do povezivanja svakoga petog u 2017. s lošom prehranom.

Istraživanje Global Burden of Disease je pratilo trendove potrošnje 15 prehrambenih proizvoda u razdoblju od 1990. do 2017. godine. Chris Murray, direktor Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu, koji je vodio ovo istraživanje, rekao je da "potvrđuje ono što su mnogi mislili nekoliko godina".

- Loša prehrana odgovorna je za više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi čimbenik rizika na svijetu. Naša procjena sugerira da su vodeći faktori rizika u prehrani visoki unos natrija, ili nizak unos zdrave hrane, kao što su cjelovite žitarice, voće, orašasti plodovi i sjemenke i povrće - rekao je.


Odgovorni za nizbolesti

Istraživanje je pokazalo da su ljudi jeli samo 12 posto preporučene količine orašastih plodova i sjemenki i pili više od 10 puta preporučene količine slatkih pića.

Prehrana bogata šećerom, solju i lošim mastima poznati su čimbenici rizika za srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i mnoge vrste raka.

Studija objavljena u siječnju pokazala je da bi 'idealna prehrana' za zdravlje ljudi i planeta uključivala udvostručenje konzumacije oraha, voća, povrća i mahunarki, te prepolovljenje unosa mesa i šećera.



IZVOR: HINA


Linker
02. studeni 2024 04:04