Zašto bi svake godine sve bilo isto?
 Foto: iStock
Recepti za sva vremena

Nek' se i na božićnoj jelki njišu vaši mirisni keksići

Lako ih je napraviti, mirišu božanstveno, ali nisu jestivi. Oblike odredite sami, a kad se ispeku, ukrasite njima svoje božićno drvce!

Zasitili ste se kuglica koje gledate već godinama, ili vam ih je, pak, ponestalo, a baš niste planirali još i na to trošiti novac? Ili ste odjednom poželjeli ukrasiti svoju božićnu jelku na prirodniji i jednstavniji način? Ili vam treba zabavan način da zabavite klince? Donosimo lako rješenje - osim što će izgledati lijepo, zamisrisati cijeli vaš dom. Pa krenimo...

Foto: iStock
Osim ocaklinom od limuna, i ove kekse možete ukrasiti perlicama, bojama ili ukrasnim trakama.

Mirisni dekorativni keksići

Sastojci:

  • 15 dag cimeta u prahu
  • 2,5 dl pirea od jabuka
  • papir za pečenje
  • konopac

Priprema:

1. Izmiksajte 15 dag cimeta i pirea od jabuka. Smjesa ne bi smjela biti ljepljiva; ukoliko jest, dodajte još malo cimeta.

2. Razvaljajte tijesto na brašnastoj površini dok ne bude željene debljine. Uz pomoć kalupića izrezujte različite oblike. Na vrhu probušite malu rupicu.

3. Lim obložite papirom za pečenje pa poslažite svoje keksiće od tijesta. Pecite ih, odnosno više sušite oko 2,5 sata na 90 stupnjeva Celzijevih.

4. Za ukrašavanje napravite ocaklinu od limuna. Najvećom brzinom miksajte 20 dag šećera u prahu i 5 žlica limunova soka oko 10 - 15 minuta dok se smjesa ne zgusne.

Foto: iStock
Keksi od slanog tijesta puno su tvrđi od prethodnih, pa s njima doista možete učiniti čuda.

Ukrasi od slanog tijesta

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g soli
  • vode (dodajte pomalo, onliko koliko je potrebno da dobijete kompaktno tijesto)

Priprema:

  1. Dobiveno tijesto odmah razvaljajte i s modlicama napravite oblike po želji
  2. Ostavite da se osuši preko noći
  3. Kekse ukrasite po želji, najbolje temperama.

Savjet više!

Ako vam se jako žuri, ukrase od slanog tijesta osušite u pećnici na oko 100°C stupnjeva, tek toliko da se stisnu.

Linker
02. studeni 2024 20:43