Iako najčešće završi u smeću, narančina kora sadrži čak četiri puta više vlakana od same naranče. I donosi niz zdravstvenih prednosti.
Pomaže kod gubitka kila
Narančina kora bogata je vlaknima, a ima jako malo kalorija.
Ona topi masne naslage oko trbuha i na bokovima, a osim vlaknima bogata je antioksidansima, vitaminima A, E, C i skupine B.
Regulira kolesterol
Narančina kora sadrži hesperidine, flavonoide sa svojstvima koja metaboliziraju lipide u krvi. To pomaže u smanjenju masti u krvi, a na kraju i kolesterola. Ako ne možete pojesti koru, naribajte je u salatu ili smoothie.
Ublažava tegobe dišnog sustava
Pomaže u čišćenju pluća jer igra ključnu ulogu u razbijanju sekreta i njegovom izlučivanju.
Velike količine različitih vrsta antioksidansa prisutnih u narančinoj kori pomažu u ublažavanju simptoma prehlade, gripe, bronhitisa… I naravno, ona jača imunitet.
Osvježava dah i izbjeljuje zube
Žvakanjem kore osvježit ćete dah, a da bi vam zubi bili čišći i bjelji jednostavno ih s unutrašnjim dijelom kore istrljajte.
Umiruje žgaravicu
Istraživanja su pokazala kako neki aktivni sastojci u narančinoj kori pomažu kod smirivanja ovog problema. Preporučuje se grickanje kore u periodu od 20 dana.
Štiti od raka
Nekoliko studija je pokazalo kako narančina kora smanjuje rizik od raka kože, dojke i debelog crijeva.
Kao i ostali citrusi, naranče sadrže visoke doze vitamina C, koji djeluje kao antioksidans i štiti od slobodnih radikala pa prema tome i od raka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....