SHUTTERSTOCK
Okrutna stvarnost

Na samom smo vrhu Europe: Od malignih bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli 25.000 stanovnika

Velika stopa smrtnosti događa se zbog nedostataka u prevenciji, probiru, ali i nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi

Svake godine u Hrvatskoj od malignih bolesti oboli prosječno 25.000 stanovnika, rečeno je u srijedu na predstavljanju Manifesta "Vrijeme za ubrzanje - Europa zajedno protiv raka" na skupu Europske organizacije za borbu protiv raka (ECO) u Novinarskom domu u Zagrebu. Izvješće o Hrvatskoj (Cancer Pulse) predstavili su docent Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i član ECO odbora Marko Skelin i Nikolina Dodlek, medicinska sestra za onkologiju, članica Europskog onkološkog sestrinskog društva i ECO odbora.

- Ovi brojevi potvrđuju da su stope smrtnosti od raka u Hrvatskoj među najvišima u Europi, zbog nedostataka u prevenciji, probiru, ali i nejednakosti u pristupu zdravstvenoj skrbi - rečeno je na skupu.

Velik broj pušača

Također, istaknuti su i neki od ključnih problema, među kojima je još uvijek velik broj pušača, nedostatak populacijskog programa probira raka vrata materice te manjak liječnika i medicinskih sestara. U Hrvatskoj se, kako je rečeno, više od 22 posto stanovništva smatra svakodnevnim pušačima, u usporedbi s 18 posto prosjeka u Europske unije.

- Hrvati s dijagnosticiranim rakom pluća imaju samo 10 posto šanse za petogodišnje preživljavanje u usporedbi s 15 posto šanse ostalih Europljana. Unatoč tome što je Hrvatska prva europska zemlja koja je pokrenula program probira raka pluća, stope preživljavanja ispod su normalne - istaknuto je.

Hrvatska još nema populacijski program probira raka vrata maternice

Nadalje, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja EU koja nema populacijski program probira raka vrata maternice. Zaostajemo i u probiru raka debelog crijeva, sa samo 25 posto uključenosti među građanima koji ispunjavaju uvjete, znatno ispod stope od 80 posto, koja se postiže drugdje u Europi. Osim toga, Hrvatska ima samo 748 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika u odnosu na europski prosjek od 879 na 100.000 stanovnika. Situacija je lošija po pitanju liječnika, Hrvati imaju samo 60 liječnika na 1000.000 u usporedbi s europskim prosjekom od 78 za istu populaciju.

Uz nazočnost brojnih eksperata iz područja onkologije, ali i ostalih grana medicine, pod motom ”Ubrzajmo napredak- Europa zajedno protiv raka”, skup je otvorio Mike Morrissey, izvršni direktor ECO-a u čijem su sklopu 42 države članice i 21 udruga pacijenata.

Ujedinjena Europa u borbi protiv malignih bolesti

Europski gost naglasio je da je Europa ujedinjena u borbi protiv maligne bolesti te podsjetio da “‘Time for Accelerate” podupiru nacionalni i europski parlamentarci za borbu protiv raka, kao i političari iz cijelog spektra, bez obzira na stranačke preferencije.

Potvrdili su to u Novinarskom domu i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica te ravnatelj NZJZ ”Dr. Andrija Štampar” Branko Kolarić i drugi.

Linker
31. svibanj 2024 13:51