FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Manjak vitamina B12 povećava mogućnost razvoja depresije

U istraživanje su bile uključene osobe starije od 50 godina

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition pokazalo je da je niska razina vitamina B12 u organizmu povezana sa simptomima depresije. Niska razina vitamina B12 i folata vrlo je česta u starijoj populaciji, a razumijevanje povezanosti između manjka vitamina B12 i depresije važno je s obzirom na to da je depresija rizični faktor za funkcionalno propadanje, gubitak sposobnosti za samostalan život te za raniju smrt.


Najbolji izvori

U istraživanje su bile uključene osobe starije od 50 godina kojima je tijekom četiri godine mjerena razina folata i vitamina B12 te je obavljen screening za depresiju. Uočeno je da su osobe s niskom razinom vitamina B12 imale 51 posto veći rizik za razvoj simptoma depresije u roku od četiri godine, no takva povezanost nije uočena kod osoba s manjkom folata. Očito je da bi se povećanim unosom tog vitamina ili suplementacijom mogli izbjeći brojni slučajevi depresije među starijim osobama te posljedice koje ona donosi.

Vitamina B12 ima u svim namirnicama životinjskog porijekla, u crvenom i bijelom mesu, ribi i školjkama, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima.

Linker
18. svibanj 2024 18:43