SHUTTERSTOCK
sjajna alternativa

Malo kalorija i velika pomoć u mršavljenju - ovo mlijeko novi je hit i lako ga možete napraviti kod kuće

Može biti zanimljivo svima koji ne mogu ili ne žele piti kravlje mlijeko te alergičnima na orašaste plodove ili soju

Sojino, zobeno, rižino, bademovo, lješnjakovo, konopljino, kokosovo..., popisu biljnih mlijeka, odnosno alternativnih napitaka životinjskom, prvenstveno kravljem mlijeku, odnedavno se pridružilo i krumpirovo mlijeko. Odlikuje ga neutralan okus, a osim osobama koje ne mogu ili ne žele piti kravlje mlijeko, moglo bi biti zanimljivo alergičnima na orašaste plodove ili soju koja je vrlo čest sastojak veganskih proizvoda. Uz to, puno je lakše, brže, jeftinije te za okoliš poštednije uzgojiti krumpir nego kravu ili badem - neki podaci kažu da proizvodnja krumpirovog mlijeka ostavlja 75 posto manji ugljični otisak nego proizvodnja odgovarajuće količine kravljeg mlijeka, a krumpir za rast zahtijeva višestruko manje vode od badema, neki tvrde čak 56 puta manje.


POMOĆ U MRŠAVLJENJU

Ne treba zaboraviti ni da je krumpir prepun hranjivih tvari, od vlakana preko vitamina do složenih ugljikohidrata. Nedavno je u medicinskoj publikaciji Journal of Medicinal Food objavljeno i da bi mogao biti od pomoći u mršavljenju. Druge su studije pokazale da krumpir ne povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, unatoč uvriježenom mišljenju da ugljikohidrati poput krumpira štete zdravlju osoba s dijabetesom. Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu Diabetes Care, zdravstveni problemi koji se pripisuju krumpiru zapravo mogu biti posljedica načina na koji ga ljudi pripremaju i hrane s kojom ga jedu, poput mesa, maslaca, umaka: kada su promatrali djelovanje kuhanog krumpira, znanstvenici s Danskog instituta za rak otkrili su da nije bio povezan s većim rizikom od dijabetesa, naprotiv, imao je nulti učinak. Pripremljen na pravi način, krumpir pruža zdravstvene koristi, no je li tako i s njegovim tvornički proizvedenim mlijekom? Krumpirovo mlijeko razvila je profesorica prehrambene tehnologije, inženjerstva i prehrane na Sveučilištu Lund Eva Tornberg. Profesorica, čije su uže polje interesa proteini, ujedno je voditeljica inovacija i razvoja u tvrtki Veg of Lund koja stoji iza brenda Dug, prvog brenda krumpirovog mlijeka u svijetu. Šveđani su u samo nekoliko godina počeli širiti prodaju po svijetu, da bi prošle godine ušli na golemo kinesko tržište. Sada na taj zahuktali vlak uskaču i drugi - proizvodnje "mliječnih" namirnica od krumpira primilo se desetak proizvođača, a sigurno će ih biti još, jer se procjenjuje da će tržište krumpirovog mlijeka stalno rasti te da će do 2030. "težiti" pola milijarde dolara.


MALO KALORIJA

Kremastu strukturu švedski proizvod duguje patentiranoj tehnologiji emulzije koja koristi krumpir i repičino ulje. Na 100 mililitara ima 39 kalorija, a proteinima je otprilike tri puta siromašniji od sojinog ili kravljeg mlijeka. U sastavu su mu i maltodekstrin, protein graška, vlakna cikorije, fruktoza, saharoza, regulator kiselosti itd. Sadrži kalcij, vitamin D, riboflavin i folnu kiselinu.

image
SHUTTERSTOCK

IMAMO RECEPT

Prirodnu varijantu krumpirovog mlijeka možete pripremiti bez puno muke.

Trebat će vam:

  • oko 250 grama bijelog ili žutog krumpira (crveni daje jak i gorak okus)
  • 2 do 4 jušne žlice zaslađivača (med, agavin ili javorov sirup)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 3 do 4 šalice vode (po mogućnosti filtrirane)
  • po želji 1/4 šalice blanširanih badema koje ste namakali jedan sat (namočeni, blanširani bademi daju mlijeku kremastiju teksturu, ugodan orašast okus i proteine)
  • po želji 1/2 čajne žličice vanilijinog ekstrakta,
  • cjedilo, gaza ili vrećica za biljna mlijeka.

Priprema:

  1. Krumpir ogulite, narežite na kockice i skuhajte tako da vilica lako prolazi kroz njega.
  2. Ocijedite ga, stavite u blender s bademima, zaslađivačem, vanilijom i solju.
  3. Ulijte tri šalice hladne vode pa miješajte dok ne bude vrlo glatko.
  4. Procijedite u posudu pomoću cjedila obloženog gazom ili kroz vrećicu za biljna mlijeka.
  5. Potom dodajte vode koliko je potrebno da postignete željenu gustoću.
  6. Stavite u hladnjak, a prije posluživanja protresite ili promiješajte.

Krumpirovo mlijeko najbolje je koristiti nezagrijano, primjerice za muesli, puding s chia sjemenkama ili veganski milkshake. Može se dodati u juhe nakon kuhanja. U kavi i čaju lako se zgruša pa ga ne bi trebalo dodavati vrlo vrućim napicima i jelima. Na isti način kao krumpirovo možete pripremiti mlijeko od batata.

Linker
05. lipanj 2024 14:06