Visoku temperaturu odlično spušta šalica čaja od shiitake gljiva.
 Foto: iStock
Prirodno je najbolje

Ljetne tegobe ublažite makrobiotičkim pripravcima

Otjerajte komarce eteričnim uljima, smanjite glavobolju masiranjem jabučnim sokom, a probavne tegobe ublažite napitkom od umeboshi šljive...

Kako vam neke od najčešćih ljetnih tegoba ne bi pokvarile odmor Makronova je napravila listu ljekovitih makrobiotičkih pripravaka kojima se možete zaštititi od pet najčešćih ljetnih tegoba te pojačati otpornost organizma na prirodan način.

Kako bi bili što manje privlačnima komarcima, krpeljima i paucima bez da na svoju kožu nanosite umjetne preparate, opskrbite se eteričnim uljima citronele, limunskog eukaliptusa, limunske trave, geranija, cedra te paprene metvice. Za prirodni repelent u spreju napravite mješavinu od 10 ml eteričnog ulja po izboru i 100 ml 70%-tnog alkohola. Špricajte ga po odjeći.

Ako želite uljni repelent koji možete nanositi direktno na kožu, umiješajte 5 ml mješavine eteričnih ulja u 100 ml hladno prešanog ulja suncokreta.

Svrbež i oticanje nakon uboda insekata ublažite direktnim nanošenjem eteričnog ulja čajevca ili jabučnog octa.

Za probavne tegobe odličan je istočnjački napitak ume-sho-kuzu. Ume-sho-kuzu napravite tako da razmutite jednu žličicu kuzua u žlici hladne vode te mješavinu ulijte u šalicu hladne vode. Dodajte 1/2 do cijele umeboshi šljive. Zakuhajte na vatri uz stalno miješanje, smanjite vatru i kuhajte dok ne postane prozirno. Dodajte 1/2 do 1 žličice tamarija te popijte dok je toplo.

Ako na putovanju niste u prilici kuhati ovaj napitak, možete pojesti meso jedne umeboshi šljive koja će alkalizirati organizam te olakšati probavne tegobe. Kao prirodni probiotik poslužit će i tople miso juhe te sojini jogurti bogati probiotičkim kulturama.

Postoji i jednostavna makrobiotička prva pomoć za smanjivanje glavobolje. Radi se o masaži vlasišta čistim jabučnim sokom ili sokom daikon korijena koja se izvodi svaka 3 sata po 3 - 5 minuta. Sok dobivate tako da jabuku ili svježi korijen daikona naribate te iscijedite sok.

Također, bol i napetost smanjit će oblog od zelenog lišća koji se stavlja na bolno mjesto i mijenja svaka 2 sata. Jednostavno list bilo kojeg zelenog lisnatog povrća direktno stavite na bolno područje glave.

U slučaju povišene tjelesne temperature, možete koristiti oblog od svježeg tofua koji se mijenja svakih sat vremena te popiti šalicu čaja od shiitake gljiva.

Oblog od svježeg tofua možete napraviti tako da svježi tofu narežete na manje komade, zatim iz njih iscijedite tekućinu i izmrvite ga. Nakon tog tofu se pomiješa s naribanim đumbirom (na 220 g tofua ide jedna žlica naribanog đumbira) i malo integralnog brašna dok smjesa ne postane ljepljiva. Smjesu stavite u preklopljenu gazu te stavite na čelo ili neki drugi dio tijela. Nakon što tofu postane vruć te počne promijeni boju u žutu, zamijenite novom smjesom.

Napitak od shiitake gljiva napravite tako da shiitake prvo namočite najmanje 30 minuta, dok ne omekšaju. Tada klobuk gljive narežite na nekoliko komada i stavite kuhati u 2 šalice vode. Kuhajte 20 minuta s prstohvatom morske soli ili nekoliko kapi tamarija. Popijte šalicu napitka.

Putnu mučninu možete spriječiti uzimanjem 1 - 3 žličice rižinog octa sat vremena prije puta. Također, jedan od učinkovitih trikova je lijepljenje koštice umeboshi šljive (flasterom ili ljepljivom trakom), u područje pupka tijekom cijelog puta.

Ako dobijete neželjene opekotine od sunca, ublažite peckanje i suhoću kože nanošenjem macerata kantariona (gospine trave) u koji ste na 100 ml stavili 20 kapi eteričnog ulja lavande. Aloe vera gel te hidrolati lavande i paprene metvice također rashlađuju te umiruju nadraženu kožu, piše Makronova.

23. prosinac 2024 13:36